Utorak, 06 Prosinac 2022 14:37

FOTO / Obilježen Dan dubrovačkih branitelja, u Dubrovnik je došao i predsjednik Milanović

FOTO / Obilježen Dan dubrovačkih branitelja, u Dubrovnik je došao i predsjednik Milanović Foto: DNŽ

Prije 31 godinu, 6. prosinca 1991. godine dogodio se jedan od najžešćih napada na Grad u dubrovačkoj povijesti. Velikosrpski agresor nemilosrdno je napao ovaj pitomi hrvatski grad, naše ljude, branitelje i civile. Krenuo je uništavati naša kulturna dobra u svom sumanutom pokušaju da zatre hrvatski duh. No, nisu agresori računali na hrabrost i domoljublje naših branitelja, na slobodoljublje Dubrovčana i ljubav prema Gradu i Domovini.

Danas je za jug Hrvatske dan sjećanja na sve žrtve, ali i dan zahvale svim braniteljima na Dan dubrovačkih branitelja i dan kada obilježavamo godišnjicu herojske obrane Grada.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić je istaknuo: „Još su živa sjećanja na 6. prosinca 1991. godine, i donose tugu, ali i ponos zbog svega što su tih dana naši branitelji učinili za naše sugrađane i svoj Grad.”

Kod spomen obilježja na groblju Boninovo vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Dubrovačko - neretvanske županije, Grada Dubrovnika, MUP-a i branitelja, obitelji poginulih i udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Kod spomenika na muslimanskom groblju, te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave polaganjem vijenaca, uz molitvu i svijeće okupljeni su se prisjetili stradalih dubrovačkih branitelja. Vijenci su položeni i na spomeniku na Liechtensteinovom putu u znak sjećanja na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a.

Kod spomen križa na Srđu položeni su vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje, a u tvrđavi Imperijal upriličen je i prigodni program klape Ragusavecchia i učenika osnovnih škola.

U sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru ispred gradskog porta u more su položeni vijenci.

dpp