Petak, 26 Svibanj 2023 14:31

FOTO / Nardelli uz Dan Općine Župa dubrovačka: Svi su projekti nevažni ako djeci ne osiguramo dobre uvjete u vrtićima, školama i sportu

Piše:
FOTO / Nardelli uz Dan Općine Župa dubrovačka: Svi su projekti nevažni ako djeci ne osiguramo dobre uvjete u vrtićima, školama i sportu Foto: dpp

Iako je nabrojao cijeli niz projekata, uz Dan Općine i 31. obljetnicu oslobođenja Župe dubrovačke, načelnik Silvio Nardelli na svečanoj sjednici Općinskog vijeća istaknuo je kako su svi oni nevažni ukoliko se djeci, koja su naša budućnost, ne osiguraju kvalitetni i dobri uvjete u vrtićima, školama i sportu.

Kad su u pitanju projekti, Nardelli je uvodno istaknuo Aglomeraciju.

- Aglomeracija Župe dubrovačke, koju realiziramo s Vodovodm i Hrvatskim vodama, cjelovito će riješiti pitanje odvodnje, ali i poboljšanja vodoposkrbe na našem području. Prošle godine smo dovršili prvu fazu izgradnje kanalizacijske mreže Čibača, a ove godine ćemo završiti drugu fazu dok smo treću isprojektirali. - kazao je i naglasio dobru suradnju Općine s Hrvatskim cestama te se osvrnuo na izgradnju brze ceste.

- Dugi niz godina radimo na poboljšanju uvjeta na državnoj cesti koja prolazi kroz Župu, koja je žila kucavica. Prošl egodine imali smo značajna ulaganja Hrvatskih cesta na više lokacija kako bi napravili vatrogasne mjere, kako bismo izdržali do izgradnje brze, a rekao bi i dvotračne ceste kroz Župu do Zračne luke i Dubrovnika, i svi uistinu željno očekujemo da se taj projekt čim prije počne realizirati jet to će jedno i cijelovito riješiti sve naše župske probleme po pitanju prometa. - rekao je Nardelli.

Župski načelnik osvrnuo se i na projekt turističke zone Kupari.

- Nisam sretan da nakon 31. godine od oslobođenja naše Općine taj kompleks izgleda isto kao i nakon Domovinskog rata, ali zadnja događanja ulijevaju nadu, optimizam i vjeru da će se taj kompleks realizirati kako smo i željeli. Pojavom novog investitora Vlada je nedavno prihvatila dodatak ugovoru s tim investitorom, kojega je potpisao resorni ministar Branko Bačić i time se otvara put za realizaciju tog, za nas, vrlo značajnog projekta. Vjerujem da će rokovi dati kroz ugovor biti nešto kraći i da ćemo uskoro svi skupa imati brend kakav nemamo mi u Župi, a nema ga ni cijela Hrvatska. - kazao je.

S Gradom Dubrovnikm te općinama Konavle i Dubrovačko primorje, istaknuo je Nardelli, Općina Župa dubrovačka ima partnerski odnos, koji će se, kazao je, nastavit razvijati i ITU mehanizam – projekt vrijedan 22,5 milijuna eura.

- Ostaju nam slatke brige kako podijeliti taj novac i u što ga uložiti. Mi smo kandidirali tri projekta, a prioritet je izgradnja sportskog centra u Čibači. Neki se možda čude zašto je prioritet sport, ali na terenima koje koristi NK Župa dnevno je preko 350 djece, što je jako važno. - kazao je Nardelli, istaknuvši kako je Župa dubrovačka daleko poznata po svojim demografskim pokazateljima.

- Na godišnjoj razini imamo 100 do 120 novorođenčadi. Preko 500 djece je u jaslicama i vrtiću, a u školi je preko 900 učenika, što je čini najbrojnijom školom ne u Županiji, nego rekao bi do Splita. Zahvaljujući Županiji i Zakladi Miloslavić uspjeli smo osigurati jednosmjenski rad i produženi boravak, a naš je cilj nadogradnja Osnovne škole Župa dubrovačka. - rekao je Nardelli, osvrnuvši se na izgradnju vrtića.

- Prije desetak dana s Ministarstvom znanosti i obrazovanja potpisali smo ugovor vrijedan 17,2 milijuna kuna za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Kuparima. Taj nam novac neće biti dostatan za broj djece koji imamo i morat ćemo osigurati proračunska ili kreditna sredstva kako bismo do lipnja 2026. osigurali početak korištenja tog vrtića i vjerujem da ćemo stići zadani rok.- rekao je Nardelli.

- U osnovnu školu ove će godine krenuti pet razreda i to nas čini sretnima ali to je i teret kako osigurati uvjete za najmlađe. Svi projekti koje sam spomenuo manje su važni i bezvrijedni ako nismo osigurali najvažnije, a to su upravo djeca. Oni su naša budućnost. Ukoliko im ne osiguramo kvalitetne i dobre uvjete kroz vrtić, školu i sport, tada nam uistinu svi ti projekti nisu vrijedni. U ovim čudnim vremenima moramo uložiti maksimalne napore kako bismo osigurali standard djeci i izveli ih na pravi put, osigurali im budućnost. - kazao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.