Utorak, 28 Studeni 2023 11:39

Foto / ČLANOVI HPD SNIJEŽNICA UREDILI SU STAZU ŠILJEŠCI

Foto / ČLANOVI HPD SNIJEŽNICA UREDILI SU STAZU ŠILJEŠCI Foto: HPD Sniježnica

„Ono kad na buri i temperaturi od jedva par stupnjeva iznad nule, umjesto u toplom krevetu kreneš „u šumu". Pa se vas devetoro nađe u devet sati na Zvekovici i onda krene - na Veliku devet.” - opisuju danas iz Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica početak uređena staze Šilješci.

„Valjalo je obnoviti markacije i urediti ovu pet i pol kilometara dugu kružnu stazu. Krenuli smo od pitoresknog sela Šilješci ulijevo, na zapadnu stranu brda i njom se uspinjali do prijevoja ispod Velike devet.” - kažu iz HPD Sniježnica i vele „čim smo izvirili na to sedlo počeli smo razmišljati što se krije u imenu brda - ono devet”.

„Je li se to netko potukao, pa je netko nekoga izdevetao na tom mjestu ili je nekoga, kao i nas tada, izdevetala bura. Svakako, trebalo je paziti svaki korak da bura nekoga ne obali s nogu. Nakon uspona na sam vrh i zaista očaravajući pogled prema Sniježnici, i snijegom prekrivene vrhove Orjena u pozadini, počeli smo se spuštati prema istočnoj strani brda. Tu je bilo dosta posla oko markiranja, ali i čišćenja. Priroda brzo počne gutati puteve. A ova je dionica zaista prekrasna.” - navode dalje.

„Za razliku od strane kojom se uspinje na brdo, ovaj je dio pun raslinja - uglavnom dubove šume. Pa je tuda uživancija hodati u u najtoplijim dijelovima godine. A sada smo ipak čeznuli za malo sunca. No, posao se odrađivao. Neki su otkrili ljubav prema pituravanju, a neke je gustalo biti frizer šumi. Nakon šest sati od polaska vratili smo se u Šilješke. Posao je obavljen i staza je sada u novom ruhu spremna za sve i svakoga. Đe god da s piturom i nožicama dođemo, tu ljepša staza postane!” - zadovoljni su člamovi HPD Sniježnica koji su uređenje staze obavili u sklopu projekta iz područja zaštite okoliša i prirode kojeg pomaže Dubrovačko - neretvanska županija.

dpp