Utorak, 02 Svibanj 2023 18:56

Evo što je rekao župan Dobroslavić o istrazi u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik

Piše:
Sporni prostor na Peskariji i župan Nikola Dobroslavić Sporni prostor na Peskariji i župan Nikola Dobroslavić Foto: dpp

Istaknuvši kako se posljednjih dana diglo dosta medijske bure oko situacije u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik i dodjelu koncesije na Peskariji, vijećnik Teo Andrić (HDZ) pitao je danas na sjednici Županijske skupštine župana Nikolu Dobroslavića je li upoznat sa situacijom i događanjima u postupku dodjele koncesije. Naime, postupak dodjele jednog od četiri koncesijska odobrenja u Portu predmet je policijske istrage.

Župan dubrovačko – neretvanski istaknuo je kako su u Portu četiri koncesijska područja koja su utvrđena provođenjem arhitektonsko- urbanističkog natječaja kojim je regulirana pokrivenost tog područja stolovima, stolicama i drugim ugostiteljskim objektima. Istaknuo je kako na novi način regulirana cijena zakupa tih prostora, odnosno koncesija.

- Napravili smo veliki iskorak zajedno s Gradom Dubrovnikom i konzervatorima na osnovu tog natječaja i dobili smo nekoliko rješenja te odabrali nabolje i utvrdili četiri područja koncesioniranja, ali i da treba biti skuplja cijena koje je bila definirana u ugovorima koji su bili veoma stari. - kazao je Dobroslavić, dodavši kako su od četiri koncesijska područja, uredno i po novim cijenama koncesionirana tri područja.

- Na četvrtom natječaju su bile žalbe koje su išle drugostupanjskom tijelu Ministarstva mora i doista je odluka o dodjeli prve koncesije bila oborena, poništena i ŽLU je morala poništiti cijeli postupak. I na ponovljeni postupak je opet bila žalba od drugog ponuditelja i sad je ona na drugostupanjskom tijelu. - rekao je Dobroslavić te se osvrnuo na odluku o dodjeli sporne koncesije.

- Doista je vidljivo da odluka o dodjeli te koncesije nije dobro napravljena i ja sam kao župan i Županija naložili Upravnom vijeću ŽLU i ravnatelju da utvrdi kako je do toga došlo te da utvrdi sankcije. Ne možemo se miriti s time da Ministarstvo nađe toliko grešaka u tom postupku koji je radilo povjerenstvo. - rekao je Dobroslavić.

- Upoznati smo da se od tih postupaka radi kriminalističko istraživanje i to je stvar organa koji to provode. Nemam s time problem i vidit ćemo što će donijeti istraživanje. Vidit ćemo hoćemo li kao osnivači morati raditi daljnje intervencije. Od četiri koncesijska područja, tri smo uspjeli koncesionirati po tri puta većim cijenama. ŽLU nije sklapala nikakve ugovore prije nego je dobila rješenje drugostupanjskog tijela, što je dobro i nemamo nikakav ugovor dok od Ministarstva ne dobijemo taj pravorijek. - kazao je Dobroslavić.

Kad je u pitanju pogodovanje o dodjeli sporne koncesije, o čemu se špekulira, Dobroslavić je kazao kako toga nije bilo.

- Radi se o dva različita ponuditelja i očito da nije baš bilo nekog pogodovanja nego da se radi o nesnalaženju ili nedoraslosti postupku. - rekao je župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić.