Subota, 04 Travanj 2020 19:21

Eee, pufff, mislim da su, aaa, eeee, iz Konavala... Mislim da su Konavle i Dubrovnik

Županijski Stožer civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije prorijedio je redovne konferencije za novinare na svaki drugi dan. Danas je stoga stiglo priopćenje, a sljedeća konferencija održat će se sutra, u nedjelju. I to je sasvim u redu. No, mnogi naši sugrađani, a i dio novinara, nisu zadovoljni podacima koje Stožer prezentira.

Piše: Davor Mladošić

Na redakcijski e-mail portala Dubrovnikpress.hr redovno stižu upiti zašto je to tako, odnosno opravdano se od predstavnika Stožera traže osnovne informacije s kojeg područja dolaze novooboljeli, koliko ih dosad gdje ima, koliko su stari itd.

Uistinu, ne treba biti novinar da se logično zaključi da bi to trebale biti prve informacije koje bi Stožer trebao objaviti. Tako bolno jednostavno, iznijeti broj oboljelih, odakle su prema mjestu prebivališta, koliko imaju godina i zatim sve to pribrojiti ukupnom broju dosad potvrđenih slučajeva COVID – a 19, osnova je kojom treba započeti „pressica”.

Ali one ne započinju tako, a iako novinari u daljnjem tijeku konferencija te informacije traže, najčešće uzalud pitaju, jer odgovori su uglavnom polovični, a polovični su ili ih uopće nema jer pojedinci iz Stožera na te konferencije dolaze potpuno nepripremljeni.

Pitanja oko broja oboljelih, godina i područja s kojeg dolaze oboljeli, kao i pitanja oko specifičnih slučajeva, a pri tome se misli na zdravstvene i ostale djelatnike povezane sa zdravstvenim sustavom, inače bi se trebala postavljati dvojici ljudi, Jošku Cebalu, koji bi kao načelnik Stožera trebao to znati, a uostalom upravo on je zadužen na svakoj konferenciji dati osnove podatke, te Matu Lakiću, koji bi kao ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo s tim podacima trebao raspolagati „i u podne i u ponoća”.

Stoga se takva pitanja uglavnom i upućuju Lakiću, a kako glase odgovori može se vidjeti na primjeru s posljednje „pressice” održane u petak.

Dakle, na pitanje koliko ima zaraženih u Konavlima, Lakić „misli” umjesto da zna, pa odgovara:
- Mogu pogledat, mislim da ih ima 20 s područja Konavala, ali Dubrovnik je isto tu blizu. - kazao je Lakić kao da je riječ o usporedbi broja posjetitelja na kakvom koncertu u Dubrovniku i Konavlima, a ne o ozbiljnim podacima koje javnost zanimaju i koja ima pravo znati.

Na pitanje je li njegovatelj u Domus Christiju u samoizolaciji, ravnatelj ZZJZ – a u petak odgovara kao da je riječ o nekom npr. poljoprivredniku iz Stravče, a ne osobi koja je u zdravstvenom sustavu i svakodnevno skrbi o najosjetljivijoj skupini u ovom trenutku: starima i bolesnima.
- Eeeeee, ja to moram provjerit, ne znam. - odgovorio je Lakić.

Na pitanje u petak odakle dolazi sedmero novooboljelih, ravnatelj ZZJZ – a je odgovorio:
- Eee, pufff, mislim da su, aaa, eeee, iz Konavala... Eeee, Konavle, Dubrovnik. Mislim da su Konavle i Dubrovnik.

I tako je na „pressicama” bilo iz dana u dan, uz povremene bljeskove kada bi javnost čak uspjela doznati odakle su oboljeli, dok su godine ostajale tajna. „U prosjeku je riječ o 50 godina starosti”, najbolji je podatak o godinama oboljelih koji je dosad iznesen, ali prosjek od 50 godina može dati jedan 80 – godišnjak i jedno dijete pa takva informacija zapravo gotovo ničemu ne služi.

Došlo je tako do paradoksa da se „pressice” organiziraju kako bi se novinarima i javnosti dale sve potrebne informacije, a novinarima, koji javnost predstavljaju, uskraćuju se odgovori na osnovna pitanja, ne možda namjerno, dapače, sigurni smo da nije namjerno, već je razlog potpuna nepripremljenost dijela sudionika koji pred javnost i izlaze.

Inače, i u današnjem priopćenju navodi se kako je devet novooboljelih, ni slova odakle su, ni slova koliko su stari, kamoli zbroja oboljelih prema mjestu prebivališta u dosadašnjih 59 slučajeva, a da ne pomislite kako su novinari lijeni sami zbrojiti, ajde neka svatko od vas pokuša zbrojiti slučajeve zaraženih s pojedinih područja kad danima dobiva odgovore slične ovom: „Eee, pufff, mislim da su, aaa, eeee, iz Konavala... Eeee, Konavle, Dubrovnik. Mislim da su Konavle i Dubrovnik.”

Iz priopćenja smo danas ipak doznali da se barem oni čiji se roditelji ili drugi članovi obitelji nalaze u Domus Christiju, ne moraju dodatno brinuti, jer u međuvremenu je provjerena informacija o njegovatelju, koji jest u samoizolaciji, ali nema simptome infekcije COVID - om 19.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019