Nedjelja, 09 Listopad 2022 14:26

Dubrovnik počeo s kažnjavanjem, a imaju li i druga turistička središta u Županiji problem s prekomjernom bukom iz kafića

Ilustracija Ilustracija Foto: Pixabay

I dok se dubrovačka gradska uprava odlučila na mjerenje decibela koji izlaze iz gradskih kafića te kažnjavanje onih koji premaše dozvoljenu razinu buke, druga turistička mjesta u Dubrovačko -neretvanskoj županiji još ne pribjegavaju takvim potezima, piše Južni.

Čelnivi Korčule, Orebića i Vele Luke za Južni su rekli kako gotovo da i nemaju problema s povećanim decibelima, te da je bitno znati ostvariti suživot s turistima.

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević kaže kako nemaju problema s glasnom glazbom iz lokala, ali da im pritužbe stižu uglavnom na objekte u kojima je glazba uživo.

- Buku mjeri sanitarna inspekcija, a naši komunalni redari, kad do pritužbi dođe, uvijek nastoje vlasnike objekata upozoriti da pripaze i upozore izvođače. – pojašnjava gradonačelnica Korčule dodajući kako su ove godine imali minimalan broj pritužbi na jaku glazbu.

- Uveli smo ograničenja prema kojem se glazba uživo može izvoditi do 23:30 sati. Izuzetak su posebne prigode kad odobravamo i dulje. Nastojimo pomiriti turizam sa životom u Gradu, što nije uvijek lako. – kazala je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Glavno pelješko turističkog središte Orebić prema riječima načelnika Tomislava Ančića, nema većih problema s bukom.

- U Orebiću, u kojem inače nema diskoteka, postoji odluka o komunalnom redu i mogu reći da je lokalni ugostitelji poštivaju. Imamo odličnu suradnju s MUP-om, čiji djelatnici u neko doba i provjere situaciju tako da gotovo i nemamo problema s narušavanjem javnog reda i mira. Sve je u granicama dozvoljenog. - rekao je Ančić dodajući kako u Orebiću noćnog života gotovo i da nema, budući su „okrenuti obiteljskom turizmu“.

Načelnica Vela Luke Katarina Gugić kaže kako se općinska uprava od kad je ona na čelu nije susrela s problemom „povišenih decibela“.

- Na sreću dosada, koliko se sjećam, nismo imali problema s bukom iz kafića. Vjerojatno se nekad dogodila i takva situacija, ali u pravilu je sve prošlo bez problema. – kratko je kazala načelnica Gugić.

kšc/Južni