Utorak, 17 Studeni 2020 14:46

Dubrovačko smeće za dvije godine morat će se odvoziti u druge krajeve Hrvatske

Piše:

I prije nego je započela sanacija odlagališta otpada na Grabovici bilo je jasno da će se ono još neko vrijeme koristiti jer da bi se zatvorilo trebali bismo ili imati izgrađen županijski centar za gospodarenje otpadom ili svoje smeće odvoziti negdje drugdje. Kako je izgradnja centra za odlaganje otpada na Lučinu razdoblju projekt koji je očito na dugom štapu, gradonačelnik Mato Franković ističe kako će Dubrovnik i njegova okolica svoj otpad u konačnici ipak morati prevoziti negdje drugdje, a gdje, još nije poznato.

- U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša proveli smo potpunu sanaciju Gravovice. Ugrađen je cijeli niz opreme kako bi daljnje odlaganje otpada na tom prostoru do ispunjenja kapaciteta bilo sigurno i neškodljivo za naše sugrađane. Izvan kazeta nema više otpada, ugrađeni su pročistači i sva dodatna oprema, a prema obvezi Grada izrađen je i geodetski snimak Grabovice i njezin maksimalno mogući kapacitet.- rekao je Franković.

Kako županijski centar za odlaganje otpada još uvijek nije izgrađen, a očito je da tako skoro i neće, otpad će još neko vrijeme, svjestan je i gradonačelnik, morati na Grabovicu.

- Prema izvedenim radovima ako se otpad bude odlagalo sadašnjim intenzitetom morat će na Grabovicu, ali nakon dvije godine to se odlagalište mora trajno zatvoriti. - kazao je Franković.

Svjestan kako centar za odlaganje otpada ni dotad neće biti izgrađen, Franković rješenje vidi u izgradnji Pelješkog mosta čime će se omogućiti odvoz otpada iz Dubrovnika na neku drugu lokaciju, a što po europskim direktivama dosad nije bilo moguće jer smeće ne smije preko državne granice.

- Vrlo je izvjesno da centar neće biti gotov, ali ćemo tada već imati izgrađen Pelješki most čime će nam se omogućiti odvoz otpada na neku drugu lokaciju. Da kojim slučajem nismo sanirali Grabovicu, mi ne bismo imali gdje s otpadom, ne znam koliko su naši ljudi toga svjesni. Dakle, napunili bi Grabovicu, a ne bi mogli prijeći državnu granicu. Da nema Pelješkog mosta morali bismo iznajmljivati trajekte za odvoz otpada pa bi taj otpad onda trajekti prevozili do Trpnja, a on bi se onda dalje prevozio do nekog odlagališta. No, sad ćemo imati izgrađen Pelješki most, a pred nama je ostalo dogovoriti u koji centar za odlaganje ćemo odvoziti otpad. Važno je inače naglasiti kako smo tijekom sanacije Grabovice ispunili sve ekološke standarde i ona je sad potpuno sigurno područje koje ne umanjuje kvalitetu života naših sugrađana.- kazao je Franković.

Bivši je gradonačelnik Andro Vahušić naime problem s dubrovačkim otpadom imao namjeru riješiti tako da se ono dovozi u Gunju, no naš otpad u Gunji nisu htjeli. Iako se zatvaranje Grabovice najavljuje već godinama posve je izvjesno kako se ona mora zatvoriti za dvije godine. Rješenje za dubrovački otpad svakako nije njegov skupi odvoz u druge dijelove Hrvatske već je ono u izgradnji županijskog centra za odlaganje otpada koja nikako da započne.