Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 19:10

Dubrovački političari o neradnoj nedjelji...

Piše:

Hrvatska biskupska konferencija ponovno je pokrenula inicijativu za ozakonjenje neradne nedjelje. Za portal Dubrovnikpress.hr svoje mišljenje iznijeli su pojedini dubrovački političari.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je "kako se po ovome pitanju bunio i prije nekoliko godina".
- Dubrovnik je drugačiji, u Dubrovniku to nije moguće organizirati. Možda preko zime, ali za vrijeme sezone to je nemoguće jer u nas gosti borave u prosjeku tri dana prosječno i to nije moguće napraviti. Načelno je to dobra ideja. Ali, nedjeljom u Dubrovniku radi jako puno ljudi. Što ćemo s ugostiteljstvom? Što ćemo s policajcima, doktorima, novinarima, hotelijerima, konobarima?! Dubrovnik je drugačiji. U Dubrovniku više od 50 posto zaposlenika radi nedjeljom. Kod nas je to neizvedivo. - mišljenje je Andra Vlahušića.

Kandidatkinja DDS-a za gradonačelnicu Terezina Orlić, inače predsjednica HGK – Županijske Komore Dubrovnik, navela je primjer Austrije.
- Prije 60 godina Austrija je imala strategiju rasta gospodarstva u smislu zaštite malih trgovina. Dakle, u Austriji neradna nedjelja postoji da se zaštite male trgovine jer ih veliki lanci uništavaju. I tamo je to dio društvenog konsenzusa. No, kako je u nas sve bez razvojne koncepcije i razvojno-strateškog plana nama su male trgovine već i uništene, njih praktički i nema. Dakle, može biti zabrana rada nedjeljom, ali u gospodarskom smislu mora biti razlog zašto. Moraš znati zašto donosiš takvu odluku. - riječi su Terezine Orlić.

- Društvo bi bilo ljepše uređeno da je malo više posvećeno obitelji, ali ako nema razvojnog koncepta, onda čemu sve to skupa? Dakle, ovisi o dugoročnoj koncepciji, a u priči o demografskoj obnovi iskreno i ne vidim neki smisao. Mislim da bi stvarno trebalo prisiliti poslodavce da pošteno plaćaju svoje radnike, praktički ispada da ih država mora štititi. Treba prisiliti poslodavce da rade svoj posao jer se zna kako se plaća rad nedjeljom. - pojasnila je Orlić.

Predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž kazao je kako "rad ili nerad nedjeljom treba staviti na raspolaganje samim radnicima". No, posebno je bio oštar oko demografske obnove.
- Neće neradna nedjelja spriječiti da se iseljavaju ljudi iz Slavonije i cijele Hrvatske. Hoće li neradna nedjelja spriječiti propadanje brojnih poduzeća i tvornica? Zašto je puno toga uništeno, bilo lijevi ili desni na vlasti? Demografska obnova treba biti ostvarena tako da više ne ode niti jedna obitelj iz Hrvatske. Samo na tome treba raditi. A slobodnom nedjeljom se u tom smislu ništa neće postići. - dodao je Raguž.

Predsjednik GO SDP Dubrovnik Mladen Gojun istaknuo je „kako je prije devedesetih nedjelja bila neradna“.
- Međutim, u današnjim ekonomskim okolnostima skloniji sam tome da se definira koje nedjelje i koji gospodarski objekti trebaju raditi ili ne raditi. Pogotovo uvažavajući činjenicu da smo mi turistička zemlja. Potpuna zabrana rada nedjeljom ne bi posebno pomogla, pogotovo kad se priča, kako sam pročitao kroz medije o demografskoj obnovi. Mislim da je to neozbiljno. Demografska obnova postiže se kroz jeftinije stanovanje, mogućnost kupnje stana ili dovoljnog broja vrtića. - rekao je Gojun.

- Dakle, moje generacije pamte kako se nekoć nije radilo, ali onda je bila planska ekonomija. Danas smo u EU, najveći doprinos gospodarstvu je turizam. No, mogla bi se naći neka vrsta ograničenja za određene djelatnosti, ali nikako ne u potpunosti. No, bitnije ako se radi nedjeljom da radnici budu plaćeni za svoj rad.  - zaključio je Mladen Gojun.

Portal Dubrovnikpress.hr o istoj temi pokušao je dobiti i mišljenje predsjednika GO HDZ Dubrovnik Mata Frankovića, no on na poziv nije odgovorio.