Srijeda, 18 Listopad 2023 17:31

DUBROVAČKI MOST: NEUSTAVNI ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA NE MOŽE SE MIJENJATI VEĆ SAMO UKINUTI

DUBROVAČKI MOST: NEUSTAVNI ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA NE MOŽE SE MIJENJATI VEĆ SAMO UKINUTI Ilustracija DPP

U svezi aktualne teme o neustavnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor smatramo da se neustavni zakon, po logici stvari, ne može i ne smije mijenjati, kako je to očito naumila Vlada RH. Po mišljenju našeg stručnog tima se propust s objavom i stupanjem na snagu tog zakona može ustavno ispravno riješiti samo na način da prethodno Ustavni sud RH donese svoju odluku o ukidanju tog zakona, pošto ga Vlada RH nema ustavnu ovlast ukidati zbog njegove nesuglasnosti s Ustavom RH, odnosno neustavnosti, već jedino ima ustavnu ovlast donijeti Zakon o prestanku važenja tog Zakona, čime se ne rješava pitanje njegove formalne i sadržajne neustavnosti. - tako pišu u današnjem priopćenju iz Gradskog koordinacijskog tima Mosta Dubrovnik.

„Tek nakon donošenja i stupanja na pravnu snagu takve odluke Ustavnog suda RH Vlada RH bi mogla i trebala predložiti, a Hrvatski sabor donijeti novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Međutim, takav novi zakon bi bio u neskladu s mišljenjem i smjernicama Europske komisije za demokraciju putem zakona (tzv. Venecijanska komisija) iz Kodeksa dobrog vladanja u izbornim pitanjima usvojenim u listopadu 2002.g. kojima se preporučuje da se osnovni elementi izbornog zakona, a posebno sam izborni sustav, sastav izbornih povjerenstava i određivanje granica izbornih jedinica mogu promijeniti najkasnije godinu dana prije izbora ili se moraju odrediti ustavom ili zakonom više razine od običnog zakona.” - navode mostovci.

„Ovo znači da bi novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ako će se poštivati smjernice Venecijanske komisije trebao donijeti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je Kodeks dobrog upravljanja u izbornim pitanjima na svom prvom zasjedanju 2003. godine.” - navode iz Gradskog koordinacijskog tima Mosta Dubrovnik i zaključuju:

„Zaključno, da bi se idući parlamentarni izbori u RH mogli smatrati demokratskim nužno je donijeti novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, u protivnom neće se moći izbjeći dojam da su izmjene granica izbornih jedinica diktirane neposrednim stranačkim interesima vladajuće stranke, odnosno vladajuće koalicije, i da su rezultat njihove namjere manipuliranja sa rezultatima izbora.”

dpp