Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:29

DRONOVI UGROZILI SIGURNOST LETOVA IZNAD DUBROVAČKE I SPLITSKE ZRAČNE LUKE

DRONOVI UGROZILI SIGURNOST LETOVA IZNAD DUBROVAČKE I SPLITSKE ZRAČNE LUKE Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

U razdoblju od samo dva tjedna, od 29. svibnja do 13. lipnja u neposrednoj blizini Zračnih luka Split i Dubrovnik zabilježena su tri opasna protupravna približavanja dronova putničkim zrakoplovima, izvijestila je Agencija za civilno zrakoplovstvo.

„Na taj način, korisnici i operatori dronova su svojim neodgovornim ponašanjem ugrozili živote posade i putnika, zrakoplov te živote i imovinu ljudi na zemlji”, kažu iz Agencije.

„Dva su događaja zabilježena u fazi slijetanja dok je jedan zabilježen u fazi polijetanja. Posade zrakoplova svoja su opažanja proslijedile Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe koje je o tome obavijestila nadležna policijska tijela”, navode iz Agencije za civilno zrakoplovstvo, ali nisu naveli koji se od slučajeva odnosi na splitsku, a koji na dubrovački zračnu luku.

„Podatak da su se u samo dva tjedna dogodila tri vrlo ozbiljna incidenta neodgovornim i protupravnim korištenjem dronova vrlo je zabrinjavajući obzirom da je tijekom cijele 2023. godine ukupno zaprimljeno 7 izvješća vezanih uz neovlašteno letenja drona u kontroliranom zračnom prostoru u blizini aerodroma.

Letenje dronova u blizini aerodroma podložno je odobrenjima kontrole zračnog prometa. Ako se izvodi neovlašteno i protupravno, može biti izrazito opasno za sigurnost zrakoplova , posade, putnika te osoba i imovine na tlu. Takve aktivnosti su kažnjive i povlače sa sobom prekršajnu i kaznenu odgovornost.

Podsjećamo, obzirom kako je u tijeku i protupožarna sezona, da korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga. Pilotske posade će obustaviti letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

Pozivamo medije na odgovorno ponašanje i neobjavljivanje snimaka požarišta i ostalih područja u kojima su u tijeku hitne intervencije, a koje su učinjene dronovima. Na taj način će pomoći obeshrabrivanju neodgovornih operatora i udaljenih pilota dronova za snimanjem ovakvih sadržaja.” - navode iz Agencije za civilno zrakoplovstvo.

JPA