Utorak, 25 Lipanj 2024 14:32

DODIJELJENI UGOVORI ZA POTPORE TRADICIJSKIM OBRTNICIMA

DODIJELJENI UGOVORI ZA POTPORE TRADICIJSKIM OBRTNICIMA Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas u Velikoj vijećnici ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području.

Nakon provedenog javnog poziva u 2024. dodijeljene su ukupno 42 potpore. Mjesečne potpore u iznosu od 265 eura isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca za što će se iz Proračuna Grada izdvojiti ukupno 133.781 eura.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu. Naglasio je da je upravo iznimna kvaliteta i jedinstvenost njihovih autohtonih proizvoda i usluga važna za duh grada i za ukupnu turističku ponudu.

– Drago mi je što kroz ovaj program podupiremo ono što je ključno za grad, a to su tradicijski dubrovački obrti. Hvala na svemu što radite jer vi činite ovaj grad i hvala na načinu na koji radite i doprinosite slici grada i kvaliteti proizvoda, svaki na svom području djelovanja. Ovo je najbolji način na koji se mi vama možemo odužiti zbog vaše predanosti podupiranju kvalitete. - rekao je gradonačelnik Franković.

„Potpore u 2024. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, četiri obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji. Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu šešira, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, barkariol, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karneval.” - kažu danas iz dubrovačke gradske uprave.

Program subvencioniranja tradicijskih obrta provodi se već 25 godina, a od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

JPA