Utorak, 21 Lipanj 2022 18:46

Dobroslavić: Puzajući projekt „srpskog sveta” grubo podsjeća na „ruski svijet”

Piše:
Dobroslavić: Puzajući projekt „srpskog sveta” grubo podsjeća na „ruski svijet” Foto: DNŽ

Zašto je Zračna luka Trebinje neprihvatljiv projekt za Dubrovačko - neretvansku županiju, bila je tema konferencije za novinare župana Nikole Dobroslavića koji je istaknuo tri ključna razloga zbog koji se Županija protivi izgradnji trebinjskog aerodroma.

- Zračna luka se planira na lokaciji Taleža 5,5 km od izvorišta Omble koje je glavni izvor pitke vode ne samo za Dubrovnik nego i cijelo područje od Stona do Prevlake i naravno da želimo da se to izvorište štiti. Drugi razlog je da osim samog utjecaja na vode ta zračna luka ima i negativan utjecaj na okoliš, prirodu i bioraznolikost. - rekao je Dobroslavić, dodavši kako je treći razlog protivljenju geostrateška ugroza koju taj aerodrom predstavlja za Županiju.

- Stavove o zračnoj luci na Taležu smo definirali i u našoj deklaraciji koju je donijela Županijska skupština, koju smo poslali na sve mjerodavne adrese pa i na HAZU, koji nas je obavijestio kako u potpunosti podržavaju stavove iz deklaracije. - rekao je župan.

Dobroslavić je istaknuo kako u Županiji nitko nema ništa protiv da se u susjednoj BIH realiziraju projekti koji ne ugrožavaju područje naše Županije.

- Mogu oni graditi, mi smo to dokazali i kad su prije nekoliko godina najavljivali gradnju zračne luke na Zupcima. Nismo na to reagirali jer naši stručnjaci nisu smatrali da to ima neposredan utjecaj na vodotokove izvorišta Omble i drugih izvorišta u Županiji, međutim kod slučaja gradnje zračne luke kod Taleža to sve apsolutno ugrožava. Još iz '91. imamo elaborat koji je radio Energoprojekt iz Beograda, kojim je utvrđeno da je prostor gdje oni planiraju gradnju područje izvorišta Omble što isključuje mogućnost gradnje zračnih luka i sličnih neprihvatljivih projekata. - kazao je Dobroslavić.

- Mi smo s našom deklaracijom upoznali i državne organe, Imali smo sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem smo izložili naše stavove i zajednički je zaključak da je to neprihvatljiv projekt, da će se upozoriti BiH na neprihvatljivost i tražiti njegovo zaustavljanje i o tome izvijestiti Europsku komisiju. - rekao je.

Dobroslavić je naglasio kako je izgradnja zračne luke kod Trebinja problematična i s geostrateškog aspekta.

- Investitor u tu zračnu luku je Republika Srbija i ističe se da će uzletno - sletna staza biti dulja od zagrebačke i dubrovačke, naravno da nam je to problematično. Zašto Republika Srbija i zašto tolika USS kad znamo da na dubrovačku i zagrebačku stazu mogu sletjeti svi zrakoplovi koji prometuju na kugli zemaljskoj. - zapitao se Dobroslavić, podsjetivši na '91. i srpsku agresiju.

- Republika Srbija je ovdje sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, na dubrovačko područje i sa svojim užičkim korpusom ostavila je spaljene Konavle, Župu, Dubrovačko primorje, razoren Grad. To jest iza nas, ali ne volimo da nas se na bilo koji način podsjeća na
ta vremena. Problematično je što su se u zadnje vrijeme pojačale pretenzije službenih tijela Srbije koja svojata dubrovačku književnost i proglašava Dubrovnik srpskim kulturnim prostorom i to je povijesna gruba krivotvorina i falsifikat i ne možemo ostati mirni i ne reagirati. - smatra Dobroslavić.

- Vidimo da puzajući projekt „srpskog sveta” grubo podsjeća na „ruski svijet”, a u kontekstu rata u Ukrajini vidimo što taj „ruski svijet” znači. To je nova verzija velikosrpskog projekta koja svojata dubrovačku književnost, svojata našu povijest i to je samo korak od teritorijalnog svojatanja. Naravno da oni nemaju pravo na Dubrovnik i nikad ga neće dobiti, Mi smo '91. taj velikosrpski projekt razorili i to ćemo uvijek činiti. Nema nikakve poveznice između dubrovačke i i srpske književnosti. To je apsolutna izmišljotina. - kazao je župan, istaknuvši još jednom protivljenje gradnji zračne luke kod Taleža.

- Mi se ne protivimo što Republika Srpska i BiH žele graditi zračnu luku. Neka je grade, neka se natječu s Dubrovnikom, Podgoricom, Tivtom, Mostarom, ali ne smiju graditi na prostoru koji ugrožava vodoopskrbu šireg dubrovačkog područja i ne smiju nas podsjećati na olovna vremena koja smo zapamtili, a koja su njima ne veliku sramotu i ne bi bilo dobro ponavljati ih. - rekao je župan Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Istaknuo je kako sa suprotnom stranom nije bilo razgovora o projektu te naglasio kako upravo ESPO konvencija štiti prekogranična područja od negativnih utjecaja projekata s druge strane granice.
- Ovdje je to eklatantan primjer, radi se o katastrofalnim zagađenjima. Oni trebaju dokazati da nema apsolutno nikakve ugroze, a to je po nama apsolutno nemoguće. Nadam se da BiH želi u EU, a ako to žele, moraju poštivati europska pravila. - zaključio je župan Nikola Dobroslavić.