Nedjelja, 29 Siječanj 2023 13:17

Diskriminacija koju je donijela tzv. buffer zona, zabranjeni solarni paneli

Piše:
Na Pločama nije moguće postaviti solarne panele Na Pločama nije moguće postaviti solarne panele Foto: dpp

Vijećnica srđevaca Petra Marčinko gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću postavila je nedavno pitanje o ugradnji solarnih panela na stambene objekte u tzv. buffer zoni. Istaknula je kako joj je dosta građana s područja Ploča i Pila postavilo to pitanje. Naime, postavljanje solara na krovove stambenih objekata nije moguće ako se nalaze u buffer zoni, što je na neki način i diskriminirajuće prema stanovništvu čije su kuće u kontakntoj zoni povijesne dubrovačke jezgre.

- Ljudi su dosad od struke i Grada Dubrovnika dobili dosta negativne odgovore o ugradnji solara na svoje kuće i građevine s ravnim i kosim krovovima. - kazala je Marčinko te Frankoviću predložila da se to pitanje uvrsti u Plan upravljanja.

- Građani se žele više informirati o solarnim panelima koji će biti prihvatljivi i gradu i konzervatorima, to je budućnost i moramo o tome razgovarati. Možda se kroz Plan upravljanja, kroz dijalog mogu organizirati radionice koje bi dale odgovor na ovo pitanje jer ta aktivnost kroz Plan upravljanja upravo tome i služi. - rekla je Marčinko.

- Sami građani ističu kako je ironično da na Pločama imamo građevine koje nemaju struje, koje su štetne za buffer zonu dok se njima, koji su svoje kuće gradili po propisima i dozvolama, ograničava mogućnost suvremenog razvoja, što nije plan buffer zone. Ona jest tu kako bi štitila krajolike i baštinu, ali ne i da zaustavlja suvremeni način života i razvoja. - istaknula je Marčinko.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je upravo o postavljanju solarnih panela nedavno razgovarao s nadležnima u Ministarstvu kulture.

- I meni naši sugrađani često govore kako imamo vrstu gradnje koja bode oči dok se normalnim kućama ne dozvoljava postavljanje solara u kontaktnoj zoni što konzervatorska podloga nije predvidila i baš sam zbog toga nedavno bio u Ministarstvu kulture, da nađemo rješenje da se definira koje vrste građevina mogu imati solare. - rekao je Franković.

Prijedlog vijećnice Marčinko da se pitanje postavljanja solara riješi kroz Plan upravljanja, Franković je ocijenio dobrim.

- Dobra je sugestija da to pitanje provučemo kroz Plan upravljanja jer tada dobivamo dodatnu uključenost Ministarstva kulture. To je dobra ideja! - rekao je Franković.

Posebno se osvrnuo na građevinu na Pločama koja nema struje jer ne može dobiti uporabnu dozvolu.

- Što se tiče građevina, ja se nikad neću pomiriti s ovom jednom građevinom na Pločama i svaki dan kad idem s posla ne mogu je ne viditi i svaki put rečem Bože moj, što je ovo. To je strašno, to, to... - rečenicu gradonačelnik nije završio.

Osvnuo se i na mogućnost postavljanja solara u povijesnoj jezgri jer i takvih je zahtjeva sve više, posebno dok se na tržištu pojavljuju moderna rješenja, odnosno solari koji su oku ugodni i ne nagrđuju prostor.

- Jasno je da u povijesnu jezgru ne možemo staviti solare na krovove. To je nemoguće, ali sad izlazi novi sustav talijanskih kupa kanalica, koje su zapravo solari. To je novi proizvod i moramo vidjeti kakav je. Ipak, nemoguće je očekivati da ćemo za povijesnu jezgru imati mogućnost postavljanja takvih solara. No, ako se pokažu dobri i kvalitetni, mogli bi ih imati u buffer zoni. Mi moramo očuvati vjerodostojnost povijesne jezgre, njezinu unificiranost, a hoće li se novim sustavima moći postavljati solari koji izgledaju kao kupe i koliko su funkcionalni, to će pokazati pilot projekt koji je krenuo u Italiji. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.