Utorak, 29 Lipanj 2021 12:03

Delta Air Lines od subote Dubrovnik će povezati s New Yorkom

Delta Air Lines od ove subote počinje letjeti za Dubrovnik povezujući ga s New Yorkom. Od izbijanja pandemije koronavirusa Hrvatska je prva zemlja u Europi u kojoj je Delta Air Lines uspostavila nove linije, osim već postojećih.
Ova zrakoplovna tvrtka će obavljati četiri direktne linije tjedno između Dubrovnika i New Yorka-JFK srijedom, petkom, subotom i nedjeljom. Letovi se obavljaju u suradnji s Deltinim europskim partnerima Air Franceom, KLM -om i Virgin Atlanticom.

- Naši letovi za Dubrovnik se pokazuju popularnima jer naši američki klijenti traže nova iskustva u vrijeme kada se svijet ponovno otvara za međunarodna putovanja. - rekao je Thomas Brandt, regionalni voditelj prodaje Delta Air Linesa na današnjoj konferenciji za medije u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici.
- Ponosni smo što podupiremo turistički oporavak Hrvatske, dok istovremeno osiguravamo sigurno okruženje za putovanja u skladu sa zahtjevom zemlje za dokaz o cijepljenju ili o negativnom testu za sve putnike prije nego što se ukrcaju na let. - rekao je on.

Podaci Svjetskog vijeća za putovanja i turizam pokazuju da turizam predstavlja 25 posto BDP-a Hrvatske. Prije pandemije, broj američkih turista u Hrvatskoj je bio u porastu, s više od 550 tisuća posjetitelja u 2018. godini – 23 posto više u odnosu na 2017., prema Ministarstvu turizma RH. Državni zavod za statistiku izvijestio je da 10 posto posjetitelja Dubrovnika čine posjetitelji iz SAD -a, što predstavlja njegovo drugo najveće tržište.

- Povezivanjem Dubrovnika, našeg turističkog bisera i jednog od najvećih svjetskih gradova New Yorka, spajamo dvije velike turističke destinacije, a inauguracijski let Delta Airlines-a još je jedan dokaz o prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije. Hrvatska je od početka travnja otvorena za turiste iz SAD-a uz dokaz o cijepljenju, prebolijevanju, negativnom PCR ili antigenskom testu te potvrdi uplaćenog smještaja u RH, a u objektima s našom oznakom sigurnosti Safe Stay in Croatia, osiguravamo najviše epidemiološke standarde za turiste. Dobra epidemiološka situacija u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, rezultat je pridržavanja epidemioloških mjera, ali i visoke razine cijepljenosti turističkog sektora te dodatni motiv dolaska turista. Vjerujem kako će ova linija doprinijeti daljnjem produbljivanju suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država ne samo kroz turizam, već i kroz cjelokupnu poslovnu razmjenu dviju zemalja. Nadam se kako će dobra popunjenost ove linije biti temelj za daljnju uspostavu novih izravnih linija te još veću prisutnost i jačanje potražnje Hrvatske na američkom tržištu. - istaknula je u dostavljenoj izjavi ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je:
- Tržište Sjedinjenih Američkih Država tradicionalno je naklonjeno Dubrovniku, a zanimanje američkih turista i tamošnjih medija nije posustalo čak ni prošle godine. Putovanja su danas ljudima potrebnija nego ikad prije, a naša otvorenost je uvijek bila neupitna. No, uspostavljanje izravne veze između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno otvara posve novu stranicu u pristupačnosti Dubrovnika posjetiteljima iz SAD-a, ali i puno više od toga jer je direktna povezanost Hrvatske i SAD-a standard koji želimo zadržati. Delti Airlines, jednom od lidera u industriji i avio prijevozniku s najvećim brojem priznanja, želimo iskazati dobrodošlicu u Dubrovnik uz nadu da će ovo biti tek početak duge suradnje.

Putnici koji lete iz Hrvatske se putem Deltinog JFK čvorišta mogu povezati s više od 30 gradova diljem SAD -a u roku od četiri sata od dolaska, što im omogućuje da isti dan stignu do svog konačnog odredišta. Usluga također pruža mogućnosti za tvrtke koje se bave otpremom tereta da prikladno obavljaju prijevoz robe između država.

- Nakon 2020. u kojoj je zračna luka bila tiša nego što je ikad bila, Deltina nova linija iz New Yorka će nam pomoći da 2021. bude uspješnija i da zadržimo radna mjesta naših kolega. Ovo je uzbudljivo vrijeme za Dubrovnik, kada po prvi puta pozdravljamo Deltu ovog vikenda. - rekao je direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

U skladu s lokalnim smjernicama, svi putnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju, imati negativan PCR test ili dokaz o nedavnom oporavku od COVID -a 19 prije ukrcaja u SAD -u. Iako je SAD otvoren posjetiteljima iz Hrvatske, Delta preporučuje da svi klijenti provjere uvjete ulaska prije putovanja. Detalji su dostupni putem Delta Discover Map na delta.com. Zrakoplovna tvrtka nastavlja pružati veću fleksibilnost nego ikad prije pri planiranju i ponovnoj rezervaciji karata uz vodeće produženje za putovanja u industriji za sve karte koje ističu 2021. godine i sve karte kupljene u 2021. godini te sve do 31. prosinca 2022.

dm