Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 19:45

Današnji su bahati, a 1907. investitori u Dubrovniku i grobove su iskapali; ostaci pokojnika nikad nisu nađeni

„Ove dvije fotografije snimljene su u prvom desetljeću 20. stoljeća i na njima se vide ostatci nekadašnje crkvice sv. Lazara, pored koje je bilo sahranjeno mnogo domaće čeljadi umrlih od kuge, kao i veći broj francuskih vojnika poginulih 1806. u sukobu s Rusima i Crnogorcima”, zapisao je Vulko Hajdić u Facebook grupi Dubrovnik u slici i sjećanjima.

No, iako su i te fotografije same po sebi zanimljive, još interesantniji je izvadak iz tadašnjeg tiska koji je pronašao Hajdić. Iako je napisan i objavljen prije sto i kusur godina, taj članak kao da piše o ovom današnjem, suvremenom Dubrovniku, bahatim investitorima i ljutim građanima, devastaciji prostora i preizgrađenosti.

dubrovnik usliciisjecanjima 2 071220

„Godine 1907. zemljište oko crkvice kupuje dr. Martecchini i počinje žurno raditi na njegovom uređenju (znajući vjerojatno da će se tu uskoro graditi hotel, pa će zemlja dobiti na vrijednosti). Godine 1913. upravo tamo nikao je Hotel Odak – današnji Excelsior. Pročitajte što o tome piše tadašnji tisak.” - naveo je Vulko Hajdić, a članak je preuzeo iz „Prave Crvene Hrvatske“ te datira iz srpnja 1907. godine.

dubrovnik usliciisjecanjima 1 071220

Članak je naslovljen s „Grozota” i prenosimo ga u cijelosti:

„Na zemljištu u „Lazaru“ kraj negdašnje crkve sv. Lazara nalazilo se je grobova, što je činio Dr Martecchini sve iskopati. Bilo je na tom mjestu pokopano samih francuskih vojnika preko 600, osim nebrojenog broja naših sugragjana. Nitko pak ne zna što je Dr. Martecchini počinio sa tim kostima. Da nije naložio težacima da i to pobacaju u more? Želja je gragjanstva da nadležna vlast odma povede istragu, jer se svak zgraža pri samoj pomisli o mogućem sličnom nedjelu.

Uredništvo smatra da su posmrtni ostaci francuskih vojnika pobacani u more, a vjerojatno se je to isto učinilo i sa žiteljima Dubrovnika podleglih od kuge, a svi su pokopani u blizini crkve sv. Lazara.

Na Pločama, na mjestu zvanom „u Lazaru“ g. Dr. Baldo Martecchini na tom zemljištu, koje je nazad malo dana kupio, iskopava grobove, ruši zidine stare zgrade kao i ostatke crkve sv. Lazara.

Pod tim zidinama jedino je mjesto, gdje se muški siromašni stalež može okupati, jer u vojničkom kupalištu, kako je poznato, valja plaćati. Prošlih dana padala je sovrnja i zemlja po čeljadima, koji su se kupali „ispod Lazara“, i bio je zamoljen vlasnik, g. Martecchini, od istih posjetioca kupališta, da preporuči težacima, da paze kuda bacaju. Na to Dr. Martecchini slegne ramenima i okosito odgovori: „A ko vas šalje da se doli kupate!“ Zaista, „lijep“ razlog!!

U srijedu u jutro obdržala se jedna sudu prizivna rasprava proti Dra. Balda Martecchinia, općinskog liječnika, na tužbu Državno odvjetništva radi one poznate optuženikove radnje u „Lazaru“ na Pločama – o čemu smo u svoje vrijeme pisali – kao i na tužbu našeg urednika radi nanešenih mu uvreda, neosnovanih potvora i prijetnja, a samo stoga što smo i onom zgodom ustali u obranu radništva i života siromašnih gragjana, koji su išli na kupanje pod „Lazarom“.

Sud je ob(j)e tužbe spojio u jedno i Dr. Baldo Martecchini bio je osugjen na 200 Kruna globe pretvorivo u 5 dana zatvora, i da mora isplatiti 60 Kr. zagovaratelju tužbe našeg urednika, gosp. Dru Andru Svilokosu, kao i na isplatu ostalih parničkih troškova.”

dm