Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Kolovoz 2022 05:39

Capor o kupnji Radeljevića: Treba se pribojavati projekata koje pozdravlja Pero Vićan

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: dpp

Vijest da je bivši vlasnik tvrtke Pemo Lovorko Miloševič kupio zemljište negdašnjeg kompleksa Radeljević iznenadila je i srđevce. Gradski vijećnik Đuro Capor ističe kako je teško vjerovati da u gradskoj upravi prilikom izmjena prostornih planova za područje Remize nisu znali za planove Lovorka Miloševića.

- Zaista se radi se o velikom iznenađenju jer nikakva vijest o tome da traje prodaja ili pokušaj kupnje zemljišta kompleksa Radeljević nije dolazila niti od Lovorka Miloševića, niti se mogla čuti od gradske uprave koja je baš za tog investitora u zadnjih godinu dana dva puta pokretala izmjene prostornih planova. Očito da je grad uključen u situaciju na tom prostoru. - smatra Capor i dodaje kako je teško vjerovati da u Gradu Dubrovniku nisu znali što Milošević smjera.

radeljevic160822 2

- Teško je zamisliti da Grad Dubrovnik nije bio upućen u planove Lovorka Miloševića s obzirom da smo u više navrata čuli koliko je puta on dolazio u prostorije Grada Dubrovnika i žalio se, radio nekakve intervencije ne bi li se situacija oko prostornih planova pomaknula u smjeru u kojem on priželjkuje. Dakle, sigurno je da postoji neka suradnja, ako ne direktno s gradonačelnikom Matom Frankovićem onda sigurno s Perom Vićanom koji je u više navrata istupao kao glasnogovornik Lovorka Miloševća. - kazao je Capor te naglasio:

- Treba se pribojavati projekata koje pozdravlja Pero Vićan jer uistinu teško mi se sjetiti nekog lošeg projekta i izmjena prostornih planova koji su završili nakaradno, a u kojima Vićan nije nije bio aktivni podržavatelj. - rekao je Capor koji sumnja da će na ogromnom prostoru bivše remize i Radeljevića Milošević graditi javne sadržaje.

VAŽNO JE KAKO ĆE SE GRAD POSTAVITI PREMA MILOŠEVIĆEVIM PLANOVIMA

- Sudeći po dosadašnjem ponašanju Lovorka Miloševića, sigurno će ići u nekakav pokušaj maksimizacije dobiti, odnosno kroz ovaj posljednji pokušaj izmjena prostornih planova pokušat će tamo raditi nekakav projekt koji mu sigurno donosi najveću moguću dobit bez obzira kako to utječe na grad, stanovnike i njihove potrebe. Vidjeli smo to i na primjeru rušenja remize i odnosa prema stanovnicima koji su živjeli u području Radeljevića. Vidjeli smo da je zaista nastupao vrlo grubo. - kazao je Capor.

radeljevic160822

Iako je moguće da je Lovorko Milošević kompleks Radeljevića kupio u tišini mimo znanja Grada Dubrovnika, vrlo je važno, smatra Capor, kako će se Grad postaviti prema Miloševićevim planovima za remizu i Radeljević.

- Upravo je pitanje kako će se Grad postaviti i najzanimljivije pitanje. Hoće li kroz postojeće izmjene prostornih planova pokušati u UPU Radeljevića i remize pokušati ugraditi nekakve sadržaje od javnog interesa ili će kao dosad nastojati izgradnju shopping centara, privatnih prostora i podzemnih garaža prikazivati kao javni interes, a upravo smo to dosad imali prilike vidjeti i slušati s govornice Gradskog vijeća od gradonačelnika Mata Frankovića. Kad se prvi put donosio UPU Radeljević – remiza govorilo se da će izgradnja remize, koja je srušena, biti mjesto buduće place. Govorilo se o nekakvom cestovnom povezivanju kroz Gruž i zaista me zanima kako će završiti ovaj proces donošenja prostornog plana i hoće li Grad Dubrovnik naći načina da u to veliko područje stavi neke sadržaje od javnog interesa. - rekao je Capor.

- Pošto se mijenja Prostorni plan i GUP, a imamo problem s gruškom placom gdje se pokušaj njezina renoviranja penje na cijenu po kojoj je Pemo kupio remizu, treba se zapitati je li taj projekt rekonstrukcije place zaista realan i kako će se uklopiti u urbanističku sliku grada. U svakom slučaju je apsurdno da zemljište remize vrijedi manje nego projekt rekonstrukcije gruške place, ali to je sudbina projekata koje podržava Pero Vićan. Inače, trebalo bi savjetovati vlasnike u susjedstvu kompleksa Radeljević da dobro osiguraju svoje nekretnine. - kazao je gradski vijećnik SJG Đuro Capor.