Petak, 26 Veljača 2021 12:24

Britanski soj potvrđen u Dubrovačko – neretvanskoj županiji

Piše:
Britanski soj potvrđen u Dubrovačko – neretvanskoj županiji Foto: Dubrovnikpress.hr

Osim što je 14 - dnevna incidencija i danas najveća u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, među oboljelima dokazana je i prisutnost britanskog soja koronavirusa. Potvrdila je to na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić. Osim što je 14 - dnevna incidencija i danas najveća u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, među oboljelima dokazana je i prisutnost britanskog soja koronavirusa.

Potvrdila je to na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić.

- U dva uzorka iz Dubrovačko - neretvanske županije dokazan je britanski soj virusa. - kazala je Markotić te dodala prema dosadašnjim informacijama kako taj britanski soj kod djece ne izaziva teže oblike bolesti.

- Nije mi poznato da je objavljeno da kod djece ovaj soj izaziva teže oblike bolesti, to nije znanstveno utvrđeno niti kod odraslih. Problem je kad se virus puno brže širi, on puno brže ulazi u tu populaciju, povećava se mogućnost infekcije. Ako se brže širi, za očekivati je da će unutar obitelji lakše prelaziti na djecu. Ali to su sve kalkulacije. Djeca se sva mogu testirati. - rekla je Markotić.

Inače je 14-dnevna incidencija i dalje najveća upravo Dubrovačko – neretvanskoj županiji i iznosi 334,1 na 100 000 stanovnika. Najniža je u Istri – 27,8 dok je na razini države 122,7. Nacionalni stožer objavio je i kako će se samoizolacija vratiti na 14 dana.U Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima virus se najviše širi među školskom djecom, a nakon što je Županijski stožer unatoč rastu broja zaraženih na području Konavala ipak odlučio otvoriti škole. 

Da je virus eksplodirao na području Dubrovačko – neretvanske županije, ali i da otvaranje škola ovisi o procjeni Županijskog stožera potvrdio je i šef HZZO-a Krunoslav Capak. 

- Dubrovačko - neretvanska županija ima eksplozivni trend i naravno da su posegnuli za zatvaranjem škola, a Županijski stožer procijenit će kad će se one ponovo otvoriti. - kazao je Capak.Nakon što su nesmotreno otvorili škole nakon čega se virus među školskom populacijom počeo brzo širiti, Dubrovačko – neretvanski stožer jučer je od nacionalnog zatražio odgodu otvaranja taraca kafića.

Da se virus proširio među školskom populacijom potvrdio je jučer i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je pozvao građane na odgovorno ponašanje.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019