Ispiši ovu stranicu
Petak, 14 Svi 2021 21:52

Bitka za mjesto župana mogla bi biti neizvjesna koliko je izvjesno da su Dobroslavić i Tolić najveći pretendenti na drugi krug

Piše:

Šest je kandidata za župana Dubrovačko - neretvanske županije. Niti jedan neće pobijediti u prvom krugu, a u drugi će, izvjesno je, uz aktualnog župana Nikolu Dobroslavića, koji se natječe za četvrti uzastopni mandat, ući nezavisni kandidat Roko Tolić, bivši direktor Zračne luke Dubrovnik. Terezina Orlić, Marko Giljača, Karlo Gjurašić, Božo Petrov i Roko Tolić izazivači su Nikoli Dobroslaviću u prvom izbornom krugu. Rijetki su se kandidirali da  bi pobijedili. Većina kandidaturama samo stimulira birače koji će glasati za stranačke liste za Županijsku skupštinu jer će se temeljem tog rezultata formirati koalicije i većina u tom predstavničkom tijelu. 

Terezina Orlić, bivša dugogodišnja predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik, nakon neuspjeha na lokalnim izborima prije četiri godine, na kojima je bila kandidatkinja DDS-a za gradonačelnicu Dubrovnika i mandata vijećnice DDS-a u bivšem sazivu Gradskog vijeća u kojemu je tijekom četiri godine istupala rijetko, utrkuje se tako za županicu. 

Kad doživiš fijasko na gradonačelničkim izborima, a u Vijeću u četiri godine istupaš i suviše rijetko, tada ne ideš u kandidaturu za županicu. Tada se iz politike povučeš.  No, kad drugog kandidata za župana nema, a treba stimulirati listu kako bi se s određenim brojem mandata nastavila koalicija s HDZ-om, tada si kandidat. 

Kao višegodišnja predsjednica Županijske komore, Orlić u kampanji nije ponudila programski iskorak koji se od takve osobe očekuje, već je samo reciklirala programe drugih iz ranijih izbornih godina. Na izborima za župana/županicu Orlić je bile samo gošća u epizodnoj ulozi. No, nakon izbora mogla bi se skrasiti kao vijećnica u Županijskoj skupštini. 

Marko Giljača bio je vijećnik srđevaca u bivšem sazivu Županijske skupštine u kojem je imao nekoliko zapaženih nastupa. Njegov program koji je prezentirao tijekom kampanje zapravo nije loš, ali i Giljača zna da neće proći već je kandidaturom i on stimulirao listu koja se na razini Županije prvi put natječe kao politička stranka s ciljem naravno da u Županijskoj skupštini osvoje što više mandata. 

Karlo Gjurašić DUSTRA-in je kandidat za župana, a inače je bio državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja. U nastupima tijekom kampanje ostajao je nedorečen i nije ostavio ostavio Bog zna kakav dojam. Igrao je na emocije birača, često ističući majke koje plaču po autobusnim  kolodvorima, opraštajući se od djece koja odlaze za Irsku. Gjurašić za kampanju uopće nije bio pripremljen što za DUSTRA-u koja se prvi put natječe na izborima na razini Županije, nije dobro.  

Božu Petrov predsjednik Mosta u kampanji je pokazao da dobro poznaje probleme Dubrovačko – neretvanske županije, no broj glasova koji će osvojiti u dubrovačkom dijelu županije vjerojtano mu neće biti dostatan za drugi krug. I on je šetao po Županiji, po Dubrovniku je čak zalazio i u kvartove, na svaki način podilazeć biračima. Petrovljeva kandidatura, kao predsjednika Mosta, koji je saborski zastupnik, koji u slučaju da postane župan više ne bi mogao konzumirati svoj saborski mandat je izgleda odraz nerada Mosta na jugu zemlje, koji nije uspio isprofilirati neko novo lice. 

Uopće nema dvojbe da će Nikola Dobroslavić proći u dugi krug i po svoj prilici biti i pobjednik prvog kruga. No, dok on ističe velike državne projekte poput Pelješkog mosta i Luke Dubrovnik, zamjera mu se da je Županija u posljednjih 12 godina stagnirala. Na teret mu se stavljaju i njegove godine, iako je ta vrsta zamjerke zapravo odraz političke nekulture njegovih protivnika. Dobroslavić je kao višegodišnji župan, od čije vladavine dio birača osjeća zamor, u utrku krenuo prekasno i nije uspio nametnuti novu viziju Županije koju je kriza izazvana pandemijom itekako pogodila.  

Roko Tolić nezavisni je kandidat za župana kojega podupiru SDP i HNS. Bio je višegodišnji direktor Zračne luke Dubrovnik i godinama se isticalo da je u svom radu iznimno uspješan. Pretpostavka je da uspješan menadžer, može uspješno voditi i Županiju pa je Tolić u kampanju ušao rano, ukazujući na brojne probleme na jugu zemlje, a nudio je i rješenja. 

U drugom krugu kampanje koji će zapravo započeti već u večernjim satima u nedjelju, i od Tolića i od Dobroslavića čiji se prolazak očekuje, također se očekuje  više od rečenog u prvom krugu. Umjesto priča o ravnomjernom razvoju Županije, održivom turizmu i europskim fondovima,  očekuje se da župan koji to još uvijek jest i menadžer koji želi biti župan, jasnije istaknu svoje programe i način njihove realizacije. 

Nikola Dobroslavić ima kapital od 29 tisuća glasova. To je broj glasova koje u drugom krugu mora dohvatiti Roko Tolić, a koji bio, kako se može čuti, mogao imati podršku svih ostalih političkih opcija, uključujući Most, a isključujući DDS. Prođe li u drugi krug Tolić se zapravo neće boriti protiv Dobroslavića, on će se boriti za naklonost svojih dojučerašnjih političkih protivnika, odnosno njihove birače. To mu neće biti lako, ali čini se da nas nakon dugo godina ponovo očekuje neizvjesna bitka za mjesto župana.