Ponedjeljak, 16 Studeni 2020 15:51

Ben deto: Bogdanović više novca za žene u politici ocijenio retardiranim shvaćanjem odnosa između spolova

Piše:

Gradsko je vijeće usvojilo Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za 2021. godinu.

No, Vido Bogdanović (HSS) je tijekom rasprave izrazio stav kako žene u politici ne treba tretirati kao podzastupljeni spol te na račun broja žena strankama za rad davati više proračunskih sredstava.

Zakon prema kojem podzastupljeni spol ima više naknade, Bogdanović je nazvao retardiranim.

- Postoji stav da bi ukidanje financiranja potaknulo korupciju. Kod nas to ne stoji jer se dokazalo da su stranke koje imaju više novaca iz proračuna još korumpiranje. Nije mi jasno zašto bi žene dobivale više nego muški jer u cijelom svijetu se te granice brišu. Ovo je logika podmićivanja. Ovaj zakon je retardiran. Hrvatska nije idealna država, mi navijamo za Trumpa. Nitko ženama ne brani da se bave politikom, ali nitko. To je logika podmićivanja, kupovanja. To nema veze sa suvremenim promišljanjima odnosa između spolova, to je retardirano shvaćanje odnosa između spolova. - rekao je Bogdanović.

- Oni koji me poznaju znaju da ja smatram da su žene ustrajnije, odgovornije i da puno više rade nego muškarci, ali neću odustati od naziva retardirano jer mi živimo u društvu koje smatra da su žene drugotne, da im s vremena na vrijeme treba opalit šamarčinu. Zbog toga smo takvi i čak pojačavamo retardaciju. Spolno razlučivanje je posljedica toga. Čuj stimulacija! Zamislite kad neki poduzetnik stimulira pročelnika da mu da posao. Stranci ćemo dati više novaca da uključi žene... To je potkupljivanje. Mi moramo stvoriti prostor ženama da se bave time. Ne mogu povjerovati da postoji stranka koja će gurnuti više žena da bi dobili novaca. Mislim da su žene vrijednije od muškaraca. - rekao je Bogdanović, objasnivši zašto koristi riječ retardirani.

- Zašto retardirani? Zato što smo nazadni, ne gledamo naprijed nego nazad, vraćamo se u neka bivša vremena, imamo iPhone, Mercedese, klime, toplu vodu, imamo sve, ali naši odnosi među ljudima, naši društveni odnosi su nazdni, retardirani jer nekome to odgovara, netko to promovira. Ja ne, ja sam protiv toga i zato ja govorim s ove govornice i nema toga tko će mi zabraniti da stvari nazivam njihovim imenom. Odrastao sam u društvu jakih žena i vidio što mogu stvoriti i činiti puno uspješnije od muškaraca. Nemam nikakve rezerve prema ulozi žena u društvu. One su prvo tučene, ubijane, obeshrabrene, loše plaćene i to je činjenica i možete pričati što god hoćete. To je či-nje-ni-ca. - kazao je Bogdanović, kojega gradske vijećnice, sudeći prema njihovim reakcijama i nisu baš najbolje shvatile.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019