laus banner 2021 2

Četvrtak, 21 Siječanj 2021 18:45

Anketni spin(ovi); tko vjeruje da kandidat vrijedan 1159 glasova ulazi u drugi krug gradonačelničkih izbora?!

Piše:

U vrijeme prije službenog početka kampanje političke stranke koriste usluge agencija koje se bave istraživanjem javnog mijenja kako bi provjerile svoj i rejting kandidata koji će se natjecati za istaknutije funkcije. Takvo je istraživanje proteklih dana među građanima proveo i HDZ. HDZ osim svog, tim anketama provjerava i rejting ostalih stranaka koje izlaze na izbore, mahom oporbenih.

Anketa je pokazala ono što znamo, odnosno da je HDZ i dalje najjača stranka, ali i da aktualni gradonačelnik Mato Franković najbolje stoji među gradonačelničkim kandidatima, onima čije su kandidature već službeno potvrđene te onima koji će svoje kandidature tek objaviti.

No, prema HDZ-ovoj anketi u drugom krugu suprotno očekivanjima ne bi se našao bivši gradonačelnik Andro Vahušić, već kandidat srđevaca Đuro Capor. Projekcija je to koja u najmanju ruku baca sumnju u HDZ-ovu anketu jer mogućnost da se u drugom krugu s Frankovićem sučeli kandidat stranke koja je na prošlim izborima jedva osvojila jedan mandat u Gradskom vijeću, iznimno je mala.

Predstavljajući se godinama kao građanski aktivisti koji za građane žele zaštititi Srđ od investitora koji bi gradili golf resort, srđevci su nedavno osnovali političku stranku. Taj ih je čin međusobno razdijelio, s obzirom da je među njima dobar dio onih koji smatraju da i dalje trebaju djelovati kao građanska inicijativa. Ipak, srđevci na nadolazeće lokalne izbore izlaze sa svojim kandidatom za gradonačelnika i župana.

Na izborima 2017. na koje su izašli kao Kandidacijska lista grupe birača predvođene Ljubom Nikolićem ipak se nisu proslavili. Povjerenje im je dalo tek 6,46 birača, odnosno, imali su 1 159 glasova. Osvojivši jedan mandat zapravo su jedva prešli izborni prag.

Na posljednje parlamentrane izbore srđevci izlaze s političkom platformom Možemo na čijoj listi Đuro Capor kao drugi kandidat osvaja, zanimljivo, jednak broj glasova koji su kao kandidacijska lista Srđevci osvojili na lokalnim izborima 2017. s listom za Gradsko vijeće – 1 159 glasova.

Uz Capora je na listi Možemo za X. izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima bilo još srđevaca, a svi oni zajedno sa Caporovih 1 159 osvojili su 1 693 preferencijalna glasa, što znači da su bez Capora preostali kandidati Srđevaca na toj listi osvojili tek 534 glasa. Kad jedan kandidat vrijedi više nego preostala četiri zajedno tada je jasno zašto je Capor vjerojatni kandidat srđevaca za gradonačelnika Dubrovnika.

No, kandidata za gradonačelnika Dubrovnika, odnosno kandidata za bilo koji grad, ne može se predlagati na osnovu njegovih rezultata na izborima za Sabor jer jasno naime da je i tih 1 159 preferencijalnih glasova skupljenih na razini cijele izborne jedinice, zapravo mršav rezultat. Takav mršav preferencijalni rezultat ostvarili su i kandidati iz Grada na drugim stranačkim listama.

Kandidat s rejtingom stranke od 6,4 posto kako god da se promatra teško može biti drugi izbor građana. Referendum iniciran od srđevaca na kojem se 10 000 građana izjasnilo protiv golfa na Srđu davno je prošao, projekt nije realiziran, a u međuvremenu se otkrilo da ni lica srđevaca nisu toliko imuna kad je riječ o gradnji, a i dok su po Dubrovniku nicali jednako loši građevinski projekti srđevci se o njima nisu izjašnjavali. Čak su i privatni investiciju na Malom Stradunu na Babinu kuku pokušalo javnosti prodati pod javni interes kojega u tom projektu uopće nema, a koji se taj prostor zapravo dodatno apartmanizira.

Inače, prave ankete tek će se raditi i to tijekom kampanje. Rezultati tih anketa ipak su puno važniji od ishoda anketa koje se rade četiri mjeseca prije kampanje u kojima su od rejtinga stranaka i kandidata puno važniji odgovori građana na drugu vrstu pitanja koja u ovom slučaju javnosti nisu predočena.

Kad su u pitanju preostali kandidati za gradonačelnika, istini za volju, teško će tko od njih blizu drugog kruga, osim bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića kojega još uvijek podupire dobar dio birača.

Kad je u pitanju drugi krug koji će u konačnici iznjedriti pobjednika, prema HDZ-ovoj anketi nakon svibanjskih izbora imat ćemo istog gradonačelnika - Mata Frankovića.

Naime na pitanje hoće li u drugom krugu podržati Frankovića ili Vlahušića svi ispitanici prednost su dali Frankoviću. Njih 57,5 posto podržava aktualnog dok 26,5 posto podržava bivšeg gradonačelnika.

Od onih koji će sigurno i vjerojatno izaći na izbore 62,6 posto je za Frankovića, a njih 24,6 posto za Vlahušića. I oni koji će sigurno izaći na izbore opredijelili su se za Frankovića kojega bi zaokružilo 61,6 posto birača dok bi Vlahušića u drugom krugu zaokružilo 26,1 posto birača.

Ovaj rezultat, Vlahušiću koji je vjerojatni Frankovićev izazivač u drugom krugu, pokazuje kako je pred njim, ukoliko se želi vratiti u gradonačelničku fotelju, puno posla. Rezultat je to koji ukazuje kako bismo konačno mogli imati zanimljivu kampanju kojom će ipak dominirati stavovi i mišljenja dvojice gradonačelnika, aktualnog i bivšeg.

Ali, što se tiče vjerodstojnosti, ne anketa, već rezultata koji se puste u javnost... Pa zar nije malo čudno kako je to Capor onaj koji bi po tim rezultatima trebao proći u drugi krug, a HDZ u javnost pušta predviđanja rezultata izbora s Vlahušićem u drugom krugu.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020