Srijeda, 22 Prosinac 2021 20:18

Akustične ploče. Rješenje za buku u uredima?

Radite li u otvorenim uredima?

Svi znaju da pravilna ergonomija na radnom mjestu dovodi do boljih rezultata zaposlenika. Bilo da se radi o ispravnoj radnoj stolici, stolu ili okruženju u kojem radimo. Osim održavanja toplinskog i svjetlosnog komfora, u današnje bučno vrijeme trebali bismo se usredotočiti i na akustični komfor. Jedno od rješenja koja ne zahtijevaju kompliciraniju rekonstrukciju interijera, a mogu ukrasiti i Vaš ured, su akustične ploče.

Što je akustična ploča?

Akustične ploče su ploče različitih oblika i veličina koje apsorbiraju zvuk. Zvuk stvaraju valovi, koji se u uobičajenim prostorijama reflektiraju od materijala ograničene apsorpcijske sposobnosti (beton, staklo itd.). Odraz zvuka stvara odjeke koji komunikaciju u interijeru mogu učiniti neugodnom. Paneli služe kao akustična korekcija, koja smanjuje vrijeme odjeka u interijeru. Svi sigurno znamo koliko je neugodno raditi u bučnom okruženju, gdje se oko vas raspravlja o nekoliko tema. Ploče vrlo dobro apsorbiraju osobito srednje frekvencije zvuka tipične za ljudski glas (500 - 2000 Hz). Ne radi se o zvučnoj izolaciji, odnosno smanjenju prijenosa buke iz jedne prostorije u drugu, nego o apsorpciji buke i tako poboljšanju kvalitete komunikacije unutar jedne prostorije. Na primjer, kao materijal koristi se staklena vuna ili poliester, koji je prikladan i zbog mogućnosti recikliranja.

Gdje je prikladan?

Posebno su prikladni za urede, ali ih možete koristiti i u drugim područjima gdje se kreće veći broj ljudi. Dobro će poslužiti, primjerice, u restoranima i kafićima. Akustične ploče same po sebi služe i kao dizajnerski element. Proizvode se u različitim veličinama i bojama i definitivno su način kako oživjeti nezanimljive interijere. Možete ih postaviti na zid ili u prostor. Stoga pokušajte nešto novo i dajte svojim zaposlenicima u otvorenim prostorima više mira za rad.

Alternativno, možete isprobati i manje drastično rješenje u obliku tapete za zid. One doduše ne pružaju tako dobru zvučnu izolaciju prostorije kao akustične ploče, ali zato pružaju mnogo šire mogućnosti za estetsko poboljšanje prostora.

Marketing