laus banner 2021 2

Nedjelja, 13 Rujan 2020 11:37

Škropionica crkve Male braće

U franjevačkoj crkvi dvije su kamene posude za blagoslovljenu vodu. Po jedna je kod svakih vrata koja sa Straduna vode u crkvu. Također na ulazu u crkvu iz klaustra, s vanjske desne strane, kamena je umjetnička škropionica.

Piše: fra Stipe Nosić

Njezina visina, zajedno sa stupom iznosi 177 cm, a širina na najširem dijelu je 75 cm. Sastoji se od više dijelova. Pri podu je vitki stup visine 63 cm, čija debljina je otprilike za trećinu ugrađena u zid. Iznad stope (koja je trenutno zbog promjene razine poda nekoliko centimetara odvojena od njega) stup je ukrašen reljefnim listovima palme, od čega su jedni okrenuti u smjeru zemlje a drugi u smjeru neba. Sredina stupa ovijena je ukrasnim izbočenim prstenom sa sitnim reljefnim kuglama, takozvanim „astragalom“.

Drugi dio škropionice je zdjela, vanjskog promjera od oko 57 cm, sa šupljinom oko 42 cm u vrhu, ugrađena je oko 35 cm u zid, a nešto manje od toga izlazi u prostor. I tijelo škropionice ukrašeno je reljefnim motivima a ispod same zdjele s jedne i s druge strane je simbol perunike u reljefu.

Treći dio škropionice je njezin plašt koji štiti zdjelu, a ukrašen je različitim reljefnim motivima. Među njima se ističu dva ukrašena stupa sa strane a na svakom od njih u plitkom reljefu uklesano je po jedno škropilo s prikazom četkica na dršku. Neki detalji, uočljivi na ovom dijelu, upućuju na činjenicu da sadašnje mjesto škropionice ipak nije izvorno, a kod prijenosa montirana je s malom greškom. Njezin treći dio je, čini se, previše odvojen od zida i izvučen u prostor.

skropionica 120920

Četvrti dio škropionice kao baldahin prekriva zdjelu, a izrađen je u obliku školjke, što je hodočasnički znak. Širina joj je 60 cm a visina oko 55 cm. Po rubovima gornjeg dijela školjke sitne su reljefne kugle kao i na sredini stupa, a iznad su dvojne spirale iz kojih se diže perjanica prema nebu.

Ova škropionica bila je zasigurno negdje drugdje, odakle je skinuta i ugrađena na sadašnje mjesto. Njezina veličina i bogati ukrasi upućuju na zaključak da je bila na nekoj većoj crkvi.

U lapidariju je posve sačuvana relativno velika jednostavna kamena škropionica, čija zdjela je također izvana ukrašena velikom školjkom. Nije isključeno da je ona demontirana da bi na njezino mjesto došla ova vrijedna današnja.

Onome koji ulazeći u crkvu umakanjem vrška prstiju ruke uzima vodu iz škropionice i s njom pravi znak križa, pri čemu korača po grobovima drugih, škropila prikazana na stupićima otkrivaju o kakvom se predmetu radi, a simbol školjke želi poručiti da je i on hodočasnik na zemlji i da je njegov život prolazan.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020