Davor Mladošić

Eto, nakon velebne proslave „25. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske“ danas su u Kuparima dodijeljene i vjerovali ili ne, zahvalnice Ministarstva obrane za sudjelovanje u proslavi. Podsjeća to malo na ono kad se šestogodišnjaci prvi put natječu pa im se, umjesto samo najboljima, da ostale ne bi povrijedili, svima dodjele diplome za sudjelovanje. Šestogodišnjaci su se nekada primali i u pionire, Titove i post Titove, i deboto, samo su još oni s maramama i kapama nedostajali na nedavnoj proslavi u Dubrovniku, koja je svojom atmosferom podsjećala na ta neka davna vremena kad su se slavile pobjede, ali i porazi u bitkama, a razdragani pioniri mahali velikom vođi.

No, za razliku od tih davnih vremena kad su se slavile i pobjede i porazi, a umjesto milijun malih koji žele biti veliki, ma što god mislili o njemu, veliki vođa uistinu bio velik, te su nekadašnji tvorci državne ikonografije barem znali točne datume i što obilježavaju, za proslavu obljetnice, kako je to u službenim pozivima i objavama Grada Dubrovnika stajalo, „Vojno redarstvene operacije oslobađanja juga Hrvatske“, čudno je da se u Dubrovniku obilježava koncem listopada. Sam termin „VRO oslobađanja juga Hrvatske“ do ove proslave, koju je organizirao novi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, bio je uostalom poprilično nepoznat, jer samo oslobađanje juga Hrvatske imalo je niz operacija od kojih se niti jedna ne zove tako.

ZBUNIO SVIH PA I SEBE, DUBROVNIK NIJE OSLOBOĐEN JER NIJE BIO NI OKUPIRAN, OBRANJEN JE

Prvenstveno je Franković obilježavanjem obljetnice oslobođenja juga Hrvatske u listopadu zbunio sve one koji su branili ili barem bili u Gradu u ta vremena 1991. i 1992. godine. Uspio je Franković i sam sebe zbuniti spominjući čak i „oslobađanje Dubrovnika“. I nije bio jedini koji je takve gluposti izgovarao, kao da je Dubrovnik u Domovinskom ratu pao neprijateljima u ruke i nije bio obranjen. Dubrovnik nije oslobođen jer nije bio ni okupiran, obranjen je, pa i sama proslava oslobađanja u samom Gradu, u listopadu, nema baš nekog smisla, a ako se proslava odnosila na oslobađanje drugih krajeva bivše Općine Dubrovnik, pa se slavila deblokada Grada, proslava u listopadu također je potpuni promašaj i pokušaj povijesnog falsifikata mladog dubrovačkog gradonačelnika.

Naime, tijekom listopada Dubrovnik je već tri mjeseca bio deblokiran, a zapadni dio nekadašnje Općine Dubrovnik oslobođen. JNA se iz Mokošice povukla još 26. svibnja 1992. godine, a akcijama Hrvatske vojske i HVO-a na području Hercegovine stvoreni su preduvjeti za Operaciju Tigar kojom je tijekom srpnja 1992. godine Dubrovnik i deblokiran.

Tijekom listopada 1992. borbe su se vodile na području Bosne i Hercegovine, kada su HV i HVO osigurale zaleđe Dubrovnika, a na području same Hrvatske u listopadu su u akciji od 20. do 24. listopada oslobođene Konavle. Tako, ako se u listopadu treba slaviti, mjesto obilježavanja proslave oslobađanja juga je u Konavlima. Konavljani su uostalom dostojno i obilježili te dane, a proslava u Gradu je bila stoga bespotrebna.

ŠTO SE DOGODILO 29. LISTOPADA 1992. GODINE...

No, na datum 29. listopada koji je Mato Franković zamislio kao dan „oslobađanja Dubrovnika“, koje se, već smo rekli, nije moglo dogoditi jer Dubrovnik nije bio okupiran, ipak se nešto dogodilo. Toga dana je uz dolazak tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđman održano svečano postrojavanje Hrvatske vojske u Gružu.

I Tuđman je želio doseći neslužbenu titulu velikog vođe, toliko da je ugrozio i sve dobro što je učinio za samostalnost Hrvatske, prvenstveno u Domovinskom ratu, do te mjere da ga se danas pljuje i vrijeđa kad za to i nema osnova. Nije ni čudo da je tako kad se devedesetih čak vodila rasprava bi li i njegovu sliku trebalo držati u institucijama, školama i butigama, kao što se nekad držala slika Josipa Broza Tita. Na svu sreću dovoljno je pameti bilo da se takve bljuvotine ne sprovedu u djelo.

No, što je svojim djelom organiziranja proslave oslobađanja juga Hrvatske u Dubrovniku, u listopadu, želio postići Mato Franković, ostaje nejasno. Ili je možda sasvim jasno, ova proslava nije bila ništa više nego samo želja malog vođe da bude veliki, da se eto i Hrvatska vojska pred njim postroji kao nekad pred Franjom Tuđmanom, možda da u dubrovačke škole stave i njegovu sliku, a ako je potrebno Franković će zbog toga i falsificirati povijest. Što sami građani Dubrovnika misle o takvim falsifikatima pokazali su nezainteresiranošću za mimohod i slabom posjetom postrojavanju u Gružu gdje se okupilo njih između 200 i 300.

Inače, koliko je to zadovoljstvo gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića koštalo gradski proračun, Dubrovnikpress.hr od gradske uprave čeka odgovor još od samog dana proslave.

Upravo sam u Zagrebu i gledam kolika je razlika u pristupu promociji Zimskog festivala između Zagreba i Dubrovnika. Jučer su zagrebački gradonačelnik i Turistička zajednica zajednički promovirali njihov festival, a pogledajmo pristup u Dubrovniku, Grad pošalje Turističku zajednicu na promociju po regiji, a da se zapravo ne zna ni hoće li Zimskog festivala uopće biti, jer bez kućica on ne postoji, a ne znamo hoće li na ponovljenom natječaju biti dovoljno zainteresiranih. - nakon što je Sanitat poništio natječaj za kućice jer nije bilo dovoljno zainteresiranih uz visoke cijene koje su postavljenje o čemu možete čitati OVDJE, kazao je za Dubrovnikpress.hr bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, iza kojeg je organizacija iznimno uspješnih Zimskih festivala.

- Tri godine za redom tijekom zime Dubrovnik bilježi lijepe turističke rezultate, a dobrim dijelom za to je zaslužan i Zimski festival. No, nova ekipa iz grada, Mato Franković i Jelka Tepšić, ne samo što su bili protiv toga, nego su aktivno s Konzervatorskim odjelom sudjelovali u tome da se ne dozvole kućice na Stradunu. Da nisam bio dovoljno uporan, kreativan, ne bi bilo ništa od Zimskog festivala, a sad kad imaju sve, kad je Sanitat pun novca, zahvaljujući bivšoj upravi na čelu s Vedranom Kunicom, kad je grad pun novca, zahvaljujući bivšoj gradskoj upravi kojoj sam bio na čelu, oni pokazuju tko su i što su, odnosno da nemaju niti ideja niti znaju nešto napraviti. - kazao je Vlahušić.

- Zbog građana Dubrovnika, građana Župe, Primorja, Konavala i svih ostalih koji su voljeli doći u Grad na Zimski festival, ipak se nadam da će biti volje i želje da se to napravi kako treba. Zasad jedino što znaju raditi je politički progon i zapošljavanje na nepotrebna radna mjesta. - dodao je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

Nakon što je na protekloj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović potaknula pitanje revizije korisnika gradskih stanova, gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je veći dio revizije proveden te da je utvrđeno kako postoji 21 osoba koja gradski stan trenutno koristi neosnovano o čemu možete čitati OVDJE.

U, njima podobnim, medijima vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić objavili su pamflet u kojem čestitaju "ovoj gradskoj upravi na odlučnosti u namjeri da raščisti sve netransparentnosti i nezakonitosti uz poziv da javno objavi rezultate revizije kako bi građani imali uvid u stanje i korisnike gradske imovine" te tvrde da su se gradski stanovi "umjesto potrebitima dijelili podobnima".

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić govori pak kako je smiješno da Lujić i Kristić čestitaju aktualnoj gradskoj upravi, jer, kaže on, podaci revizije su dočekali novu gradsku upravu. Što se tiče dodjele podobnima, Vlahušić se tu slaže kako su se stanovi dodijeljivali takvima, ali, govori, ne u njegovu mandatu, jer, kaže on, kad je riječ o podobnima, riječ o članovima HDZ-a kojima su stanovi dodijeljeni prije.

- Upravni odjel za nekretnine napravio je već prije reviziju, ali i pravilnik o dodjeli gradskih stanova, no Franković i Kristić nisu htjeli da to dođe na Gradsko vijeće vijeće i postane javno. Svi ti podaci su i predani novoj gradskoj upravi. Neka objave popis gradskih stanova, neka objave koji je gradonačelnik, kad i kome dodijelio stan. Kad to objave vidjet će da u vrijeme dok sam ja bio gradonačelnik nikome nije dodijeljen stan mimo propisa, a oni kojima su dodijeljeni spadaju ili u socijalne kategorije ili među hrvatske branitelja. Tek par stanova dodijeljeno je zaslužnim građanima, sportašima, da preborde stanje dok su bez stana. - govori Andro Vlahušić koji je na čelu Grada Dubrovnika bio od 2009. do 2017. godine uz prekide zbog nesuvajanja proračuna.

- Oni koji su dobili stanove na račun toga što su bili podobni, nisu ih dobili u vrijeme mog mandata, a riječ je odreda o članovima HDZ-a. Neka se objavi i kome je dodijeljen stan, a ima zemljište ili mu je prije toga dodijeljeno ili ima drugu nekretninu. Ma, da je zakonski moguće, bilo bi dovoljno javno objaviti imena gradonačelnika koji su dali stanove i stranačku pripadnost onih kojima su stanovi dodijeljeni pa bi sve bilo jasno. Zato se meni koji nisam imao većinu u Vijeću kao gradonačelnik nije dopustilo da dovedem kraju reviziju, a kako gradonačelnici ne mogu raspolagati imovinom većom od milijun kuna ništa bez Gradskog vijeća nisam mogao učiniti, jer Franković, Kristić i DDS nisu htjeli da se učini. - kaže Vlahušić

- Stanovanje u Dubrovniku je glavni problem, a jedina mjera je subvencija za podstanarstvo koju sam uveo. - zaključio je bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Istraživanje znanstvenika pokazalo je da ovce mogu prepoznati ljude koje su već vidjele i kad im se pokaže fotografija, poput svojih pastira.

Znanstvenici su uspjeli uvježbati ovce da prepoznaju ljude koje su već vidjele uz pomoć fotografija. Ovce tako prepoznaju posebno svoje pastire.

U specijalno opremljenom toru znanstvenici su im pokazivali fotografije na monitorima, na jednoj je strani bila nepoznata osoba koju ovce prije nisu vidjele, a na drugoj strani jedna od osoba koje su ovce redovno viđale.
U ovom eksperimentu svaka ovca koja bi odabrala fotografiju osobe koju pozna, poput svog pastira, te njuškom prekine infracrvenu zraku ispred pojedinog zaslona, dobivala je nagradu, odnosno hranu.

Znanstvenici kažu kako je to dokaz da ovce imaju slične sposobnosti prepoznavanja lica poput primata.

Svaka sličnost ovaca i primata s biračima u Hrvatskoj je (ne)namjerna.

Andro Vlahušić nije gradonačelnik Dubrovnika od siječnja ove godine. Njemu je zakonom, posebno skrojenim kako bi HDZ-ov Mato Franković mogao postati gradonačelnik, na određeno vrijeme onemogućeno političko djelovanje na način da se ne može kandidirati za čelnika ili vijećnika u lokalnoj samoupravi. No, bauk Andra Vlahušića kruži nad glavama HDZ-ovaca čiji je dosadašnji rezultat vođenja Grada jednak nuli.

Naime, unatoč silnim obećanjima aktualnog gradonačelnika Frankovića iz kampanje, nova vlast još konkretno nije pokrenula niti jedan projekt. Da do konca godine ni neće potvrdio je rebalans proračuna. Jedini projekt na kojem u HDZ-u i dalje intezivno pokušavaju raditi je – držati Andra Vlahušića što dalje od politike.

Na žalosnoj političkoj sceni u Gradu Dubrovniku Andro Vlahušić je naime i ovako politički sakat ostao jedina prava oporba vladajućoj kliki koja osvojivši većinu u Gradskom vijeću projektno drži Grad blokiran još od pada proračuna u prosincu 2014. godine, kada se i počeo smišljati plan kako Vlahušića spriječiti da išta radi i kako ga eliminirati. No, doduše, trenutno, nakon osvajanja vlasti, ne drže HDZ-ovci projektno blokiran Grad zato što to žele, htjeli bi možda oni kakav projekt i započet, realizirat, ali još će Čokolina trebat papat dok uopće nauče kako se projekti započinju. Zasad se bave samo Vlahušićevim projektima pri čemu im je on osobno najveći projekt.

Projekt držanja Vlahušića što dalje od političke scene uključuje njegovo ignoriranje, dogovorno u HDZ-u na svim razinama. Naime, oni ne žele odgovoriti na novinarska pitanja nakon što ih Vlahušić poklopi kakvim priopćenjem, izjavom ili intervjuom, uz komentar kako on nije politički relevantan.

No, pravi razlog zašto HDZ-ovci ne žele komentirati Vlahušićeve istupe u medijima koji smiju objavljivat njegove izjave, a ti su rijetki na inače bogatoj dubrovačkoj medijskoj sceni, ne leži u tome što bivši gradonačelnik Dubrovnika nije važan, leži tek u njihovu strahu od čovjeka kojem su zakonski politički zabranili djelovati.

Da je Andro Vlahušić i dalje jedina prava oporba HDZ-u te da je i dalje riječ o osobi koja je nezaobilazna na političkoj sceni unatoč trenutnim zakonskim preprekama i koliko ga se u toj stranci boje, HDZ-ovci redovno otkriju na svakoj od sjednica Gradskog vijeća. Zaborave tada projekt ignoriranja pa im je njegovo ime u ustima redovno, naravno trude se pri tome da govore što negativnije mogu, jer jedino to zapravo i mogu u gradskoj vijećnici obzirom da ga tamo nema da im odgovori pa se osjećaju moćno. Jadna je to moć.

Hotel Libertas Rixos započeo je radove na dogradnji, odnosno izgradnji depadansa bez građevinske dozvole, i pri tome je, požalio se susjed Ivan Nikolić potkopaan zid njegove kuće.

- S njima sam napravio ugovor, ovjeren u bilježnika, kojim sam im dao suglasnost za lokacijsku dozvolu uz uvjet da moraju biti udaljeni četiri metra od moje parcele. U lokacijskoj dozvoli im stoji ta udaljenost i da iskope mogu raditi samo za temelje na postojećem stanju. - govori Nikolić koji je svoje izjave potkrijepio i fotografijama.

- Oni su kako se vidi iz slika došli do mog zide i na jednom dijelu ga i potkopali, ako nastave dalje u produžetku je septička jama, dalje je zid mog stana. Provjerio sam u gradskom uredu i nemaju pravovaljanu građevinsku dozvolu, što znači da ne mogu prijaviti gradilište. - kazao je Nikolić.

Na gradilištu nema zakonski propisane table, a zašto su započeli radove bez građevinske dozvole i zbog čega nisu poštovali obvezu udaljavanja od susjedne parcele, Dubrovnikpress.hr pokušao je provjeriti u Rixos Libertasu. No, u toj hotelskoj kući spojili su nas na zaposlenicu u "ljudskim resursima", gdje su kazali kako oni trenutno "nemaju osobu na toj poziciji da može odgovarat na novinarska pitanja".

Bivši predsjednik uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović, koji je bio i kandidat HNS-a na proteklim izborima za gradonačelnika Dubrovnika, imenovan je za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda.

Iako je buduće zaposlenje Valentina Dujmovića punilo portale i novinske stupce u prethodnom razdoblju, imenovanje je prošlo „u tišini“. Dujmović je odmah nakon što je izgubio izbore i nakon što je bilo jasno kako će HDZ „potaracat“ sve direktore koji su vodili gradske tvrtke u prethodnom razdoblju, sam dao otkaz i nekoliko mjeseci je bio na Zavodu za zapošljavanje.

Tada se počelo „šuškati“ kako Dujmović želi biti direktor Zračne luke Dubrovnik, no on se na natječaj nije ni prijavio, a nakon toga počelo se govoriti o njegovu zaposlenju u Hrvatskim vodama navodno sukladno nacionalnom dogovoru, odnosno koaliciji HDZ-a i HNS-a.

Nova uprava Vodovoda i nova gradska uprava Dujmovića su više puta prozivali zbog kašnjenja projekata i navodne nesuradnje s Hrvatskim vodama, a nakon svega, unatoč protivljenju lokalnih HDZ-ovaca Dujmović je prošli tjedan ipak imenovan zamjenikom generalnog direktora Zorana Đurokovića.

Valentin Dujmović je za portal Dubrovnikpress.hr kratko komentirao kako se „neće obazirati na druge te da će biti na raspolaganju Dubrovniku i našoj županiji“.
- Samo zajedno, bez osobnih animoziteta, možemo donijeti dobro Gradu i Županiji. – dodao je Dujmović.

Libertas je nedavno prešao na zimski red vožnje, ni ljetni nije bajan, ali zimski je tek katastrofalan i ne prati potrebe građana, kako Dubrovnika, tako i okolnih općina koje su uz Grad također suvlasnici Libertasa.

Logično je onda bilo zapitati se tko i na osnovu čega sastavlja vozni red, tj. prati li vozni red potrebe građana i ispunjava li Libertas dobro svoju osnovnu zadaću javnog prijevoza?

Naime, Libertas bi, bez obzira na troškove, trebao osigurati javni prijevoz 24 sata, javni prijevoz nije profitabilan i troškovi ne bi smjeli biti u prvom planu, već isključivo usluga građanima, a dobra organizacija javnog prijevoza je civilizacijski doseg. Libertas je ionako dotiran iz gradskog proračuna, a dok se novci rasipaju npr. na bespotrebno seljakanje gradonačelnika iz jedne prostorije u drugu, građani su zakinuti za dobru povezanost da bi se uštedjelo na gradskim subvencijama.

U 2016. godini Grad Dubrovnik je na ime subvencija JP Libertas Dubrovnik d.o.o. uplatio iznos od 18,2 milijuna kuna, a tijekom 2017.  godine do 30. listopada na ime subvencija Libertasu je isplaćeno ukupno 12,5 milijuna kuna. Još nekoliko npr. noćnih linija ili možda koji autobus više u jutarnjim satima, npr. iz Mokošice da se građani ne voze kao u stočnim vagonima jer se na drugoj stanici već jedva ulazi u autobus, ne bi previše promijenilo iznos subvencija, ali oni zbog kojih Libertas postoji, putnici, bili bi zadovoljniji.

Tko i na osnovu čega izrađuje dnevni red Dubrovnikpress.hr pitao je gradsku upravu. Zašto gradsku upravu, a ne direktora Libertasa Antu Vojvodića?! Zato što je Vojvodiću „papala maca jezik“, odnosno ima zabranu istupanja u medijima bez posebnog dopuštenja od strane gradske uprave, odnosno gradonačelnika Mata Frankovića. Prevedeno, kad novinari postave pitanje Anti Vojvodiću o Libertasu, odgovore dobivaju iz gradske uprave, odnosno ureda gradonačelnika.

I dok je redakcija portala Dubrovnikpress.hr očekivala suvisli odgovor o stručnjacima koji su na osnovu nekih istzraživanja, pregleda poslovanja, broja putnika itd. odredili vozni red, izgleda da je po pitanju tko i na osnovu čega određuje vozni red maca svima „papala jezik“, a ne samo Vojvodiću, jer odgovor na to pitanje Dubrovnikpress.hr nije dobio, odnosno odgovor je izbjegnut pa je upućen podatak o subvencijama, ali ne i o voznom redu.
Dubrovnikpress.hr već je pisao o problemima s voznim redom, a brojni sugrađani su reagirali, između ostalog i na Facebooku, pa evo i dijela njihovih razmišljanja.
libertasvoznifb

Martina Barkiđija, Helena Galjer, Tatijana Papić, Ivana Pavlović i Erna Raguž–Lučić… Znače li široj javnosti što ova imena? Teško. Ili možda opet Ivana Pavlović pa Božo Benić, Jelena Brbora, Jurica Knego i Andrija Obad? Pa onda opet Erna Raguž-Lučić te nadalje Selma Čustović, Merima Džapo, ponovo Andrija Obad i Gjino Šutić?

Svi navedeni budući su članovi i članice raznih povjerenstava koje će na sljedećoj sjednici osnovati Grad Dubrovnik, naravno ukoliko gradski vijećnici prihvate prijedloge imenovanja.
Riječ je o „Povjerenstvu za provjeru ispunjavanja propisanih uvjeta javnog poziva u području urbanizma i prostornog planiranja za 2018. Godinu“, „Povjerenstvu za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja urbanizma i prostornog planiranja na prostoru Grada Dubrovnika za 2018. godinu“ i „Povjerenstvu za ocjenjivanje programa, projekata ili manifestacija u sklopu Javnog poziva za predlaganje projekata/programa iz područja zaštite okoliša i prirode na prostoru Grada Dubrovnika za 2018. godinu“.

Zapravo ova konkretno navedena imena samih ljudi i povjerenstva manje su bitna. Uostalom tu i ima ljudi za koje bi svaki gradski vijećnik mogao znati tko su i što su, ali i onih potpuno nepoznatih pa je zapravo ono što je bitno to da je riječ o točkama dnevnog reda koje na Gradskom vijeću prođu onako brzinski, bez rasprave, uglavnom jednoglasno, bez puno razmišljanja i „gubljenja vremena“, točkama koje presjedavajući Vijeća obično čitaju „preko neke stvari“, točkama koje su samo naizgled nebitne, kao što je samo naizgled nebitno tko sjedi u kojem povjerenstvu.

Oporba se tu ponaša po sustavu da nikog nije volja „talasat“ o točkama za koju vladajući ionako imaju većinu ruku, naizgled neinteresantnima široj javnosti pa oporba ne može vele ni politički poentirat, a nikog oporbenjaci obično ni ne mogu iz svoje strančice ili listice uvalit u kakvo povjerenstvo, pa onda valjda nema smisla ni raspravljat nego „hopla“, amo dignut ručice gore da se točka pređe.

Dakle, ono što je bitno nisu gore navedena imena, sasvim slučajno ona dolaze na raspored sljedeće sjednice Gradskog vijeća, ali ono što je bitno je da većina od 25 vijećnika neće ni pročitati tko je u tim povjerenstvima, niti ih to zanima niti ih je briga što u traljavo pripremljenim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća uopće, u pravilu, nema navedenih razloga zašto se pojedine osobe predlažu u pojedino povjerenstvo, koje su njihove kompetencije… Ne samo ovaj put.

Za sve članove povjerenstava netko može, a i ne mora znati tko su i što su, ali dužnost gradske uprave, odnosno predlagatelja prijedloga bi bila upoznati vijećnike zašto se netkog negdje predlaže, pismeno, u materijalima prije sjednice. Možda su svi vrhunski stručnjaci, a možda i nisu, to se ne može doznati iz materijala i prijedloga odluka i zaključka, a realno, iz navedenih razloga u gradskoj vijećnici ionako nikoga nije briga.

Stranica 1 od 17

frendy250

fabrio250

adriatic maestral 250
aerodrom250
ciban3
konavle 250

zupa 250

zupanija 250