Petak, 20 Srpanj 2018 12:43

Preminuo akademik Nenad Vekarić

U 62. godini života, nakon teške bolesti, preminuo je akademik Nenad Vekarić. Rođen je 26. prosinca 1955. u Splitu. Pravni fakultet završio je u Zagrebu, a magistrirao je i doktorirao povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu u Zadru. Od 1984. godine zaposlen u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a od 1987. je upravitelj tog zavoda. Od 10. svibnja 2012. godine redoviti je član Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Znanstveni opus Nenada Vekarića, koji sadrži više od 20 knjiga i više od 50 znanstvenih rasprava, napisanih samostalno ili u suautorstvu, usmjeren je na područje povijesne demografije. Svoju istraživačku energiju trošio je na izučavanje povijesti stanovništva Dubrovnika i Dubrovačke Republike, a najvažnije rezultate ostvario je istražujući proces demografske tranzicije te proučavajući razne slojeve stanovništva južne Hrvatske.

Godine 2005. kreirao je doktorski studij Povijest stanovništva, što je prvi doktorski studij iz područja povijesne demografije u Hrvatskoj i prvi doktorski studij na Sveučilištu u Dubrovniku uopće. Kao upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku u posljednjih dvadesetak godina uspio je okupiti zavidan broj kvalitetnih suradnika, stvoriti krug povjesničara kojemu je Dubrovnik okosnica proučavanja i koji, njegujući timski rad, postiže izvanredne rezultate.

Nenad Vekarić dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika 1989. godine, nagrade Županije Dubrovačko-neretvanske 1997. te nagrade Slobodne Dalmacije za znanost 2005. kao i nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2005).

Nenad Vekarić obnašao je i dužnost zamjenika gradonačelnika Dubrovnika. Bio je gradski vijećnik i član HNS-a iz kojega je istupio nakon što je HNS na nacionalnoj razini dogovorio koaliciju s HDZ-om. Od lipnja 2017. bio je nezavisni vijećnik u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

N.M.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250