Petak, 20 Srpanj 2018 10:18

Violončelist Yuya Okamoto nastupio u Dvoru

Japanski violončelist Yuya Okamoto koji je lani osvojio Nagradu Eugčne Ysa˙e na prestižnom Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth i američki pijanist latvijskog podrijetla Robert Kulek otvorili su sinoć, 19. srpnja koncertnu sezonu 69. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora.

Prvi festivalski koncert u Dvoru počeo je Beethovenovom skladbom Sedam varijacija na temu Bei Männern, welche Liebe fühlen stvarajući raznovrsna raspoloženja - od melankoličnih, preko zloslutnih do herojsko-odlučnih. Uslijedila je Sonata za violončelo u C-duru Sergeja Prokofjeva, jedno od najpoznatijih komornih djela koje je ovaj ruski genije skladao za gudačke instrumente. U drugom dijelu koncerta vrsni glazbenici izveli su Fantazijske skladbe Roberta Schumanna, trostavačno djelo nastalo u jednom od najproduktivnijih skladateljevih razdoblja te Sonatu za violinu i klavir Césara Francka, u obradi američkog violončelista Leonarda Rosea. Znalačka festivalska publika s ovacijama je pratila koncert, a uz dugotrajni pljesak na kraju programa, moglo se čuti i usklike „Bravo“. Na poklon publici, Okamoto i Kulek izveli su glazbeni dodatak - virtuozno i efektno djelo Méditation iz opere Thaďs francuskog skladatelja Julesa Masseneta.

Nagrađivani mladi japanski violončelist Yuya Okamoto osvojio je drugu nagradu na Queen Elizabeth natjecanju, koje je prvi put bilo posvećeno violončelu, a ovo je bio njegov prvi posjet Hrvatskoj. Robert Kulek je Amerikanac latvijskog podrijetla koji zahvaljujući svojoj svestranosti klavirskog pratitelja, redovito nastupa s nekima od najistaknutijih instrumentalista današnjice poput Nikolaja Znaidera, Arabelle Steinbacher, Daniela Mueller-Schotta, Augustina Hadelicha i Simone Lamsme u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Idući u nizu festivalskih glazbenih programa u atriju Kneževa dvora je Kvartet Schumann, za kojeg su brojni glazbeni kritičari kazali da se radi o jednom od najboljih gudačkih kvarteta na svijetu, ovu nedjelju, 22. srpnja s početkom u 21.30. Na programu su djela Josepha Haydna, Torua Takemitsua i Franza Schuberta.

K.L.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250