Utorak, 13 Veljača 2018 12:53

Kapetanić bahato na sudu odvjetniku Grahovcu o brojanju novca od zidina: Kontroliramo mi koji smo tamo zaposleni, nećete valjda vi

Na dubrovačkom sudu jutros je započelo suđenje po privatnoj tužbi bivšeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića i DPDS-a protiv bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića o čemu možete više čitati OVDJE, a u nastavku suđenja svjedočio je aktualni predsjednik DPDS-a i bivši tajnik Niko Kapetanić. On je kazao kako su pojedine izjave Andra Vlahušića imale za cilj sotonizirati DPDS te da nisu odgovarale istini.

- Nama je kao poštenim volonterima bilo neugodno slušati izjave o brojanju novca u vrećama. Naše je poslovanje bilo predmetom brojnih nadzora i nisu utvrđene nepravilnosti i sumnje u financijske malverzacije. Prije 12 godina radi rasta prometa uveli smo informatički sustav naplate i može se pratiti kupnja svake ulaznice. - rekao je Kapetanić.

- Još je jedan predrasuda da se novci koje uprihodujemo troše nenamjenski. Vlahušić je rekao da smo privatna udruga što je proturječno jer mi radimo po zakonu o udrugama. Odnos Grada i DPDS-a traje 65 godina. Grad je odlučio da se prihod Društva troši na obnovu spomenika. Na Vlahušićev je prijedlog sklopljen ugovor koji 50 posto prihoda od zidina nakon plaćanja PDV-a ide u proračun Grada, a drugu polovicu u ime Grada smo koristili za obnavljanje spomenika. Nova vlast sklopila je novi ugovor u omjeru 60:40 posto u korist Grada s tim da od tih 40 posto mi 30 koristimo na baštinu, a ostalih 10 na troškove poslovanja i plaća zaposlenicima. Mi ne podliježemo javnoj nabavi, ali prilikom svakog posla tražimo tri do pet ponuđača pa cijena rada ispadne jeftinija nego po sustavu javne nabave. Prije smo trošili oko 15 milijuna kuna godišnje, a ove 30, potrošili bi i više, ali smo ogrnaičeni nedostatkom stručnog kadra. - ispričao je Kapetanić.

Kapetanić je kazao i kako je DPDS zabranio devizno plaćanje te da je zbog toga pao promet te je uvedeno kartično plaćanje.
- Ostalo je gotovina gdje naš djelatnik na traženje kupca tiska i naplaćuje kartu. Čim je tiskana karta se evidentira u računovodstvu. Na kraju radnog dana biljeteri broje novac, pakiraju ga i voze u banku. Sav zarađeni novac je evidentiran putem sustava. Na svaku kartu plaćamo PDV i ostale poreze. Ulaznice tiskamo u našem uređaju, a papir za ulaznice kupujemo od tiskare Alfa 2. - rekao je Kapetanić.

Na pitanje Tomislava Grahovca, odvjetnika Andra Vlahušića, tko vrši kontrolu prihoda Kapetanić je kazao da podliježu svim kontrolama.
- Nismo mi izvan sustava, imali smo i revizije, a iznutra vi ne brinite, kontroliramo mi koji smo tamo zaposleni, nećete valjda vi. Lukša Hamza i Perica Milković vrše kontrolu prihoda, brinu o evidentiranju ulaza i izlaza novca. Rade sve kao u svakoj drugoj tvrtki. - odgovorio je Kapetanić.

Andro Vlahušić pitao je Kapetanića koliki je prihod bio prošle godine na što je on odgovorio kako je riječ o 150 milijuna kuna te je Vlahušića zanimalo koliko je od toga gotovina, a kolio kartično plaćanje.
- Trideset posto odnosi se na kartice, a deset posto na Dubrovačku karticu.

- Možemo li se složiti da je pola gotovina? - pitao je Vlahušić, a Kapetanić je odgovorio da ne vidi razliku između gotovine i kartica dok je Denis Orlić napomenuo kako Kapetanić ne zna što je fiskalizacija te da DPDS nije obveznik fiskalizacije.

Svjedočenje bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića koje je uslijedilo u nastavku možete pročitati OVDJE.

Redakcijsko izvješće

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250