Utorak, 13 Veljača 2018 11:02

Orlić tužio Vlahušića, a na sudu kazao kako ga ne smatra odgovornim za isplatu u "aferi Šipan"

Orlić tužio Vlahušića, a na sudu kazao kako ga ne smatra odgovornim za isplatu u "aferi Šipan" Foto: Vedran Salvia/Dubrovnikpress.hr

Na dubrovačkom sudu jutros je započelo suđenje po privatnoj tužbi bivšeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića i DPDS-a protiv bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića. Orlić je Vlahušića tužio za niz kleveta zbog izjava u medijima među kojima je i ona da je lažno svjedočio tijekom sudskog procesa u „aferi Šipan“ zbog koje su Vlahušić i Pero Vićan osuđeni na uvjetne kazne dok je od strane DPDS-a tužen za niz navodnih kleveta također iznesenih u medijima. Riječ je o famoznoj pozajmici od milijun kuna Dubrovačkom primorju za koje Vlahušić govori kako je Vićanu taj novac posudio DPDS, a ne Grad Dubrovnik. U sudnici će se naći još jedan bivši gradonačelnik Dubrovnika, Vido Bogdanović, u ulozi svjedoka na poziv obrane Andra Vlahušića, a svjedočit će i aktualni predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić.

Vlahušić je na početku suđenja kazao kako se ne osjeća krivim, a Denis Orlić kazao je kako je Vlahušić više puta u medijima navodio kako je osuđen na temelju njegova lažnog svjedočenja te da su, s obzirom na njegov status i profesiju, Vlahušićeve izjave imale za njega negativne posljedice.

- Nisam, lažno svjedočio niti sam imao tu namjeru. Ako netko smatra da jesam trebao me prijaviti DORH-u jer je to kazneno djelo. – kazao je Orlić.

Na pitanje obrane koliko se susretao s Vlahušićem Orlić je naveo da to nije bilo svakodnevno, ali da su se redovno sastajali, a na pitanje jesu li bili sami, Orlić je odgovorio kako je jednom na sastanku bio direktor Baštine, te po jednom Niko Šalja i Rikard Rossetti, a da su ponekad bili sami te da su se sastanci održavali u uredu gradonačelnika.
vlsudorlkapNa pitanje odvjetnika obrane Tomislava Grahovca otkud mu informacija da je Grad zainteresiran za kupnju zgrade na Šipanu, Orlićev odvjetnik Dino Hadžiomerović je uložio prigovor kazavši kako se ne revidira uskočki spis, no sudac je Grahovcu dopustio pitanje. Orlić je odgovorio kako se u OTP banci slučajno sreo s Perom Vićanom koji ga je pitao bi li kupili zgradu.

- Ja sam rekao da ne bi, da nama to ne treba. – kazao je Orlić napomenuvši da s Vlahušićem prije sporne uplate nije pričao o kupnji kuće na Šipanu.

- Razgovarali smo nakon uplate i to u prostorijama DPDS-a kad sam ga pozvao na sastanak jer je vratio nepotpisani dodatak ugovora. Nitko nije bio nazočan tom sastanku. – kazao je između ostalog Orlić.

Na pitanje je li se Grad ikad obratio DPDS-u za kupnju zgrade na Šipanu, Orlić je odgovorio da jest.

- Ako Vam sad predočim Vaš iskaz u kojem kažete da se Grad nikad nije obratio DPDS-u za kupnju hoćete li mene tužiti za klevetu? – pitao je odvjetnik Grahovac Denisa Orlića.
vlsudsviorlkapadvlbgDenis Orlić je kazao kako mu Vlahušić nikad nije dao direktan nalog za isplatu milijun kuna Dubrovačkom primorju radi kupnje zgrade na Šipanu.

- Ne mogu se sjetiti je li se Vlahušić nakon uplate obratio da ga izvjestim. Naknadno mi je izrijekom zabranio isplatu preostalih dva ili dva i pol milijuna kuna što je bilo suprotno njegovom prethodnom pismenom nalogu. – kazao je Orlić.

Je li Vlahušić znao za uplatu, Orlić je kazao:
- Pretpostavljam da jest jer se tijek novca može pratiti, a od milijun kuna 750 tisuća je otišlo za Viam. To tada nisam znao. Siguran sam danas da je imao saznanja jer su Vićan, Olga Muratti i Joško Mikulić sve znali. Oni su tada bili njegovi najbliži suradnici i sve su znali oko postupka kupoprodaje zgrade pa pretpostavljam da je znao i Vlahušić. Muratti i Mikulić su smatrali da je cijena visoka pa su tražili drugu procjenu na koju se Vlahušić referirao u nalogu za plaćanje. – rekao je Orlić.

- Kad me pitate za odnose Andra Vlahušića i Pera Vićana mogu reći da su mi djelovali kao koalicijski partneri s tim da je to kod političara teško procijeniti. Za moj odnos s Vlahušićem do sredine svibnja 2010. godine mogu reći da smo bili u korektnim odnosima. – ispričao je Orlić.
vlsudbogdanovicNa pitanje sjeća li se datuma sklapanja ugovora o isplati milijun kuna i zašto su umjesto na 27. datiran na 13. travnja 2010. Orlić je kazao da je to zbog klauzule prijeboja te da su ugovori bili isti, ali je istaknuo da se ne sjeća točnog vremena te s obzirom da se primjerak ranijeg ugovora zagubio kako su zaključili da je lakše napraviti novi.

Na pitanje zna li kad je Malo vijeće DPDS-a donijelo odluku o isplati Dubrovačkom primorju Orlić je kazao kako ne zna, a na pitanje temeljem čega je donio odluku o isplati ako se nije sastajao po tom pitanju prije uplate s Androm Vlahušićem, rekao je da je donio na temelju razgovora s Perom Vićanom, Olgom Muratti i Joškom Mikulićem jer je mislio da Vlahušić sve zna budući su oni sve znali, a bili su mu najbliži suradnici.

Andro Vlahušić pitao je Denisa Orlića tada predstavljaju li Grad Muratti i Mikulić ili ga predstavlja gradonačelnik, a Orlić je dogovorio da gradonačelnik predstavlja Grad, a ne te osobe te je kazao kako je Vlahušić naknadno dopisom konvalidirao uplatu što, rekao je Orlić, upućuje na zaključak da je sve znao.

- Nikad nisam rekao da je Vlahušić odgovoran za bilo što niti sam se bilo kad očitovao o odgovornosti Vlahušića, jer to moj posao nije. – kazao je Orlić potvrdivši kako pod tim misli da Vlahušić nije odgovoran za isplatu milijun kuna.

Svjedočenje Nika Kapetanića u kojem se u nastavku suđenja govori o brojanju novca od ulaznica  možete pročitati OVDJE. Svjedočenje bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Vida Bogdanovića možete pročitati OVDJE.

Redakcijsko izvješće

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250