Ponedjeljak, 18 Prosinac 2017 12:32

Obradović i Čale Mratović: Proračun se od prošlogodišnjeg razlikuje jedino po sporijoj dinamici realizacije projekata

Piše:

Svi vijećnici, osim vijećnika HNS-a i nezavisnih pozvani su na konzultacije oko proračuna. Nije bilo ni potrebe da nas zovu kad je to isti proračun kojeg je HDZ rušio prije godinu dana, isti proračun za koji su iz HDZ-a govorili kako je nerealan. Napadali su zbog kreitnih zaduženja, a danas zadužuju Grad za 110 milijuna kuna. Ono što im je sad dobro do jučer su napadali. – kazao je na konferenciji za novinare ususret proračunskoj sjednici Gradskog vijeća predsjednik dubrovačkog HNS-a i gradski vijećnik Miho Obradović.
Obradović je konferenciju za novinare održao zajedno s nezavisnom vijećnicom Matijom Čale Mratović, nekadašnjom HNS-ovkom, s kojom uz Nenada Vekarića čini klub vijećnika.

Proračun za 2018. ima samo negativnih razlika u odnosu na onaj koji nije prihvaćen prošle naglašeno je na konferenciji. Tako je Obradović istaknuo da u proračunu nema npr. Doma umirovljenika koji je u prijedlogu prošle godine bio uvršten, dok je Čale Mratović istaknula kako se proračun kojeg namjerava donijeti nova gradska vlast razlikuje od onog kojeg je HDZ s partnerima odbio usvojiti prošle godine u dinamici realizacije projekata koja je prema predviđanju nove vlast znatno sporija.

- Čestitam gradonačelniku Frankoviću na učinjenom pomaku oko plaća. Za tu namjenu je u prošlom proračunu predviđeno 30 milijuna kuna, a sad je to 35 milijuna kuna. – sarkastično je kazao Obradović dodavši:
- Pet milijuna kuna više za plaće ne govori o povećanju plaća nego o većem broju zaposlenih. Uz to sljedeće tri godine se misli financirati DURA-u mada je osnovan novi odjel u Gradu koji bi se trebao baviti istim poslom. – kazao je Obradović.
Amandmani kluba vijećnika HNS-a i nezavisnih Čale Mratović i Vekarića teški su 51 i pol milijun kuna.

- Nismo tim amandmanima dirali džepove građana, za njih smo našli izvore prihoda. To su dugovanje žičare pa zatim treba pitati zašto Zračna luka Dubrovnik dio dobiti ne bi vratila nazad Grad Dubrovniku kao jednom od suvlasnika upravo kao i Lokrum. Time se može u potpunosti ukinuti prirez građanima,. Amandmanima je predviđena i rekonstrukcija tržnice u Gružu, vrijeme je i da se Lapadska obala sanira i rekonstruira, a na to se mogu utrošiti neiskorištena Grada Dubrovnika od ove godine. – rekao je između ostalog Miho Obradović.

- Iako se naizgled radi o istom proračunu koji se sadržajno i projektno ne razlikuje bitno od onog koji nije prihvaćen prošle godine, nisu isti po dinamici, vremenu i iznosima koji će se potrošiti. Nije isti pristup. Prošloj gradskoj upravi prioritet su bili građani, a prihodi Grada bili su u funkciji da se beneficira građane. Ova gradska uprava tako ne radi. – rekla je Čale Mratović, a spomenuvši namjeru potpisivanja novog ugovora s DPDS-om naglasila je kako nova gradska uprava namjerava donijeti odluke kojima će oštetiti Grad za višemilijunske iznose, „kršeći pri tome zakone i sasvim sigurno čineći kazneno djelo“, rekla je Čale Mratović.
Ona je i istaknula i kako nova gradska uprava namjerava proračun puniti povećanjem komunalnog doprinosa za 25 posto dok se štedi na obrazovanju, sportu i socijalnoj skrbi s obzirom da je tom odjelu u proračunu predviđeno pet milijuna kuna manje sredstava.

- U Proračunu nema ni dostatnih sredstva za rješavanje problema Grabovice, a tek je predviđeno reciklažno dvorište dok se problem zatvaranja Grabovice ne rješava i sredstva nisu predviđena za to sve do 2020. Godine, pa ni za pretovarnu stanicu i sabirni centar sa sortirnicom. Sve to presduvbjeti su za zatvaranje Grabovice. – rekla je Čale Mratović pozvavpši medije da snime procijedne vode istaknuvši kako je rješenje tog problema započeto prije godinu dana, a da je sada sve stalo.

- U novom Proračunu nisu predviđena sredstva za diobu vrtića iako postoji odluka nekadašnje gradske uprave o tom pitanju, a riječ je o tome da se drugom djetetu omogući besplatan vrtić te da se poveća sufinanciranje troška privatnih vrtića. Amandmanom predlažemo i povećanje iznosa za veći broj stručnih suradnika u dječjim vrtićima. Predlažemo i povećanje za umirovljenike koji primaju manje od 1 800 kuna mirovine, korisnike osobne invalidnine, naknadu samohranim nezaposlenim roditeljima od 400 kuna mjesečno po djetetu. – između ostalog je nabrojala nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250