Subota, 16 Prosinac 2017 16:42

„Osmica“, jednostavni trik za uspješnije varaličarenje

Piše:

U ribolovu povlačenjem mamca, kako pendulom, tako i spinanjem, nerijetko se dogodi da riba dugo prati, ali ne napada mamac ili ga napada tek kad ga ribolovac počne vaditi iz mora, kod same obale, odnosno plovila. Zašto je to tako i što tada učiniti?

Ribe prate, a ne napadaju mamac osobito često u ovo doba godine, kada su najmanje aktivne. Također, tako se ponašaju i pri dobroj vidljivosti, kad mogu primijetiti neprirodno ponašanje mamca, sumnjive boje varalice, prebrzo ili presporo povlačenje… Međutim, ako je to tako, zašto onda često napadaju u posljednji trenutak, kad mogu vidjeti i ribolovca?

Iskusni varaličari tvrde da se to događa zbog dva razloga. Prvi je što se pri vađenju mamca iz mora mijenja njegov kut i brzina kretanja, posve različiti od onih tijekom povlačenja. To riba najčešće tumači kao odlučan, konačni pokušaj bijega mamca pa ga napada. Drugi razlog je što se mamac približava čovjeku koga riba doživljava kao suparnika i želi preduhitriti ga!

Bez obzira jesu li to ili koji treći razlog zašto ribe mamac ponekad napadaju u posljednjem trenutku, na to treba biti spreman! Međutim, još bolje je ribu isprovocirati da napadne barem malo ranije.

Najbolji način za to je prije izvlačenja mamca prisiliti ga na nekoliko neuobičajenih pokreta, posve različitih od onih koje je činio tijekom dotadašnjeg povlačenja. Iskusni spineri preporučuju tzv. osmicu.

„Osmica“ se najlakše izvodi pomoću štapa. Treba ga položiti prema površini, a ako se lovi iz plovila vrh treba gurnuti u more. Zatim pokretima vrhom štapa lijevo- desno treba „ispisati“ veliki broj 8, i to je to! Nije nimalo teško, a najčešće pomaže. Također, iako napad ribe treba očekivati tijekom cijelog „pisanja“, on najčešće uslijedi kad mamac iznenada krene u jednu ili kad se okrene u drugu stranu.

Tijekom izvođenja „osmice“ treba voditi računa, o tome na koliku je snagu podešena kočnica role, pogotovo ako je osnovna struna višenitna. Naime, „osmica“ se izvodi s vrlo kratkom strunom, pa ako je kočnica prejaka, kad udari velika ili jaka riba - puca štap. Zato kočnicu treba pritegnuti tek toliko da se može zadati učinkovita kontra, nakon čega njeni diskovi moraju proklizati. U takvoj situaciji je manje oštar štap od velike koristi, što više, savitljiviji je najbolje rješenje u lovu iz plovila, kako spinanjem, tako i pendulom.

Također, u lovu iz plovila, nakon napada tijekom „osmice“ riba često bježi pod plovilo.

Ako kočnica ne proklizava, a štap se ne savije najčešće se gubi i plijeni i štap! Posebno se to događa kod napada brancina, škarma, strijeljke i ostalih snažnih i brzih grabljivaca. Kada napadnu blizu, treba ih pustiti da izvlače strunu dok se ne umori. Privlačiti ih treba polako i oprezno jer će još će par puta pokušati bijeg.

No, često ni „osmica“ ne pomogne. Tad treba promijenite mamac, vrstu ili dekor varalice, a ako ni to ne pomogne - mjesto ribolova.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250