Subota, 16 Prosinac 2017 00:00

Usvojen proračun Općine Konavle u iznosu od 99,99 milijuna kuna

Piše:

Proračun Općine Konavle usvojen je većinom glasova u iznosu od 99 milijuna i 990 tisuća kuna na sjednici u petak, a načelnik Božo Lasić predstavljajući proračun općinskim vijećnicima rekao je kako je riječ o razvojnom proračunu.

- Ovo je proračun vizije, razvojni proračun koji je na tragu svega onog što smo govorili i obećali, trudili smo da uvrstimo sve potrebe, svih Konavljana i Konavoka posebno mladih obitelji, pa ako smo učinili i jedan korak, učinili smo jedan korak u tom smjeru. – kazao je Lasić.

Kao jedan od najvećih izazova u sljedećoj godini Lasić je istaknuo usklađivanje s novim zakonom koji regulira prikupljanje otpada za što će biti potrebno nabaviti dva nova vozila i oko 700 kanti te naravno sve organizirati prema novom zakonu koji predviđa odvojeno prikupljanje zbog reciklaže.

Lasić je kazao i kako je Općina Konavle izgubila znatan dio sredstava zbog izmjena zakona kojima su pojedini prihodi pripali državi, a s druge strane nije adekvatno omogućeno punjenje lokalnih proračuna na drugi način, ali izgubljena su i sredstva otkako Konavle nisu područje pod posebnom državnom skrbi.

Istaknuo je i sramotno male prihode od javnih površina, tek 800 tisuća kuna te je najavio povećanje cijena najma, ali i beneficije, odnosno manje cijene za one koji budu radili cijelu godinu, a kao loš primjer naveo što trenutno u Cavtatu radi tek nekoliko ugostiteljskih objekata.

Vijećnici nisu prihvatili mogućnost da Ljubica Brailo (SDP) na samoj sjednici preda amandman na proračun. Predsjednik Vijeća Ivo Simović istaknuo je kako se amandmani moraju predati barem dan prije iako, naglasio je, smatra da je i to kasno. No, prema poslovniku Brailo je tražila od vijećnika da glasaju o tome može li predložiti amandman, a oni su glasali protiv.

Ljubici Brailo predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović, kao i vijećnicima Luku Šubašiću i Srđanu Meštroviću koji su također imali amandmane koje nisu predali na vrijeme, predložio je da ih daju načelniku Božu Lasiću te da će se, ukoliko oni budu prihvatljivi, učiniti sve da se provedu. No, oni to nisu učinili.

Ljubica Brailo inače je imala amandman kojim je tražila da se u proračunu za 2018. Preraspodijele sredstva iz programa poticanja ratzvoja poljoprivrede u iznosu od 750 tisuća kuna na stavku programa za sanaciju šteta od elementarne nepogode gdje je predviđeno 150 tisuća kuna.

Na sjednici je među ostalim usvojen i rebalans proračuna za ovu godinu, a prihvaćen i Prijedlog Ugovora o davanju na korištenje (tvrđava na rtu Oštro)između Općine Konavle i Društva prijatelja dubrovačke starine.
Vijeće je prihvatilo i Prijedlog Programa demografskih mjera i socijalno zdravstvenih potreba u 2018., a prema novom programu umjesto tri tisuće kuna za svako dijete, prvo i drugo će stimulirati s po tri, treće pet, a četvrto i svako slijedeće po sedam tisuća kuna. Svi mladi parovi ispod 45 godina imat će pravo na potporu pri izgradnji ili kupnji prve nekretnine.

 

 

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250