Petak, 15 Prosinac 2017 21:33

Grad gubi milijarde, Franković potpisao novi ugovor s DPDS-om na idućih 15 godina; Vlahušić podnosi kaznene prijave

Piše:

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je dodatak ugovoru s Društvom prijatelja dubrovačke starine kojim omogućuje toj udruzi da i sljedećih 15 godina upravlja zidinama i zarađuje milijune kuna na gradskoj imovini. Dodatak ugovora mora odobriti Gradsko vijeće, nakon čega će, ukoliko se to dogodi, on biti potpisan i od strane predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića. Ovaj dodatak ugovora trebao bi se naći na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak nakon što je večeras dostavljen vijećnicima.

Dodatak ugovora i dokumentaciju koja je dostavljena vijećnicima i o kojoj će se raspravljati na sjednici možete vidjeti OVDJE i OVDJE.
dodatakzd1
Aktualni dodatak ugovora inače ističe 2019. godine, a njega je potpisao bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, čime je nakon dugog niza godina uspio barem dio prihoda od prodanih ulaznica za zidine, odnosno 50 posto, uvrstiti u gradski proračun umjesto da ostaju na računu DPDS-a.

Ugovor s DPDS-om je prvi potpisao bivši gradonačelnik Vido Bogdanović, a on je prije 18 godina zidine dao na upravljanje DPDS-u na neodređeno vrijeme. I sam danas govori kako je pogriješio, a vjerojatno je pri tome počinio i kazneno djelo, no DORH i institucije nisu se nikad ozbiljnije pozabavile ovim slučajem.
frazidineStoga je bilo očekivano da se 2019. godine, nakon isteka dodatka ugovora kojeg je potpisao Vlahušić, zidine, na koje je u međuvremenu DPDS čak uknjižio i pravo plodouživanja, vrate Gradu, odnosno da bilo koja gradska vlast, zbog, amo kazati „mira u kući“, ispoštuje aktualni dodatak ugovora i nakon toga stvari vrati u normalnu, odnosno da se sporazumno raskine ugovor s DPDS-om kojim je Bogdanović toj udruzi zidine dao na upravljanje na neodređeno vrijeme.

Umjesto toga aktualni gradonačelnik Mato Franković već je potpisao novi dodatak ugovoru prema kojem bi Gradu Dubrovniku pripadalo 60 posto od prihoda nakon oporezivanja, a DPDS-u bi ostajalo 40 posto i to na idućih 15 godina.
dodatakzd2
dodatakzd3

VLAHUŠIĆ: OVO JE ELEMENTARNA NEPOGODA

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić govori za Dubrovnikpress.hr kako je započeo te da će tako, kaže, i završiti bitku za zidine, odnosno bitku da se zidine vrate Gradu Dubrovniku kao i da će zbog ovog podnijeti kaznene prijave protiv Frankovića, ali i Marka Potrebica, jer, kazao je Vlahušić, „Potrebica je to odobrio.“

- Vido Bogdanović prije 18 godina u dobroj vjeri potpisao je ugovor s DPDS-om jer je vjerovao da tada čini nešto dobro, da će oni manirom dobrog gospodara upravljati, ali DPDS u 18 godina ne upravlja manirom dobrog gospodara jer nije uprihodovao onoliko koliko bi svaki dobar gospodar mogao i kada nisu željeli povećavati cijene ulaznica samo da se ne bi potezalo pitanje prihoda i da Grad ne bi tražio svoje. Ovo danas, nakon ratova koje su prošli kroz Dubrovnik i potresa koji su ga razarali, najveća je katastrofa koja se Dubrovniku događa. Ovo je elementarna nepogoda jer prijedlog, koji su Mato Franković i Marko Potrebica, ne gospoda, jer ne mogu ih tako nazvati, danas u večernjim satima uputili vijećnicima da bi se našao kao izvanredna točka teška pet milijardi kuna u ponedjeljak na sjednici, nije ništa drugo nego svjesno i ciljano oštećivanje Grada Dubrovnika. Oni svjesno i ciljano žele omogućiti privatnoj udruzi građana da u narednih 15 godina samostalno tiska karte i naplati vrijednost pet milijardi kuna na račun gradske imovine i pri tome ošteti Grad Dubrovnik. – govori Vlahušić za Dubrovnikpress.hr.

- Naime, prema slovu tog ugovora Grad bi dobivao 60 posto, a DPDS 40 posto prihoda. No, od ukupne cijene ulaznice Gradu bi u stvarnosti pripalo tek 48 posto, zbog PDV-a. Grad bi od pet milijardi kuna uprihodovao tek 2,4 milijarde, a gubitak za Grad bi bio 2,6 milijardi kuna. A kad bi Grad, a ne DPDS, vodio zidine, što bi bilo normalno jer je riječ o gradskoj imovini, a ne imovini privatne udruge građana, Grad bi ostvarivao stopostotni prihod od svake ulaznice jer bi se onda one prodavale kao ulaznice za kulturnu baštinu u sklopu muzejske djelatnosti i bile bi oslobođene plaćanja PDV-a. Gradu bi tako ostalo svih pet milijardi kuna. – kazao je Vlahušić.

VLAHUŠIĆ: SAD ZNAMO KOJA JE CIJENA „LEX VLAHUŠIĆ“, PET MILIJARDI KUNA

Pojasnio je i kako je došao do iznosa od pet milijardi kuna:
- Broj posjetitelja zidina očekivano će u narednih 15 godina sa sadašnjih 1,2 milijuna narasti na prosječno milijun i pol godišnje, uključujući i večernje obilaske. Znači kroz 15 godina radi se o 22 i pol milijuna ulaznica. Prosječna cijena ulaznice u tih 15 godina bit će 30 eura, sada je 20, a već dogodine se može povećati na 25 eura bez ikakvih problema. Kad se očekivani broj posjetitelja i ulaznica pomnoži s brojem godina dobije se 675 milijuna eura ili pet milijardi kuna vrijednosti ulaznica koje će tiskati i kontrolirati privatna udruga građana umjesto vlasnika zidina Grada Dubrovnika. – ispričao je Vlahušić.
vlahzidine- Sada konačno znamo koja je cijena „Lex Vlahušić“, ona je pet milijardi kuna. Toliko vrijedi glava jednog čovjeka koji je htio da zidine u cijelosti vrati Gradu, pa je uspio doći samo do tih 50 posto nakon plaćanja PDV-a i tada je bio sam, usamljen i zato se dogodila „Afera Šipan“, lažno svjedočenje i druge sudske afere. Zato je u Gradskoj vijećnici traženo da me se strijelja, zato DPDS vodi tri sudska postupka protiv mene zbog navodnih kleveta i laži, sve kako bi me ušutkali. – rekao je bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

- Ja ću u ponedjeljak podnijeti kaznene prijave protiv Frankovića i Potrebice i ovaj vikend ću raditi na njima zbog namjere da oštete grad za pet milijardi kuna. Očekujemda će DORH tu imati posla. Upoznat ću sve s ovim slučajem, pa i premijera kojeg sam već i u prisustvu Dubravke Šuice upoznao s time da jedna udruga građana zarađuje na gradskoj imovini, a premijer se složio kako je to neprihvatljivo. Tražim da se ta točka povuče s dnevnog reda sjednice. Pozivam i sve vijećnike da ne prihvate takvu odluku, a ukoliko netko od njih glasa to znači da je suučesnik u kaznenom djelu kojim će Grad Dubrovnik biti oštećene za milijarde kuna te će podnijeti sve konzekvence prijave za kazneno djelo kao i Franković i Potrebica. Ovo je jedinstven slučaj da netko svojih pet milijardi kuna prepušta nekom drugom na upravljanje i nadmašuje sve dosadašnje afere u Hrvatskoj. – zaključio je Vlahušić.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250