Petak, 17 Studeni 2017 14:18

HDZ-ov izborni partner, predsjednik SDA Dubrovnik Hamdija Habul osumnjičen za nezakonitu preprodaju nekretnina mrtvih osoba

Piše:
Foto: HDZ Dubrovnik Foto: HDZ Dubrovnik Hamdija Habul u kampanji na proteklim izborima sa svojom strankom SDA podržao je dubrovački HDZ i Mata Frankovića

Nakon višemjesečne istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv 38 fizičkih i 8 pravnih osoba koje se tereti da su od 2009. do 2016. godine organizirano nezakonito knjižili i preprodavali nekretnine uglavnom umrlih osoba s područja Kantona Sarajevo.

Nekretnine umrlih knjižili su na članove kriminalne organizacije i rodbinu, a potom ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama i tako stekli protupravnu imovinsku korist od oko 10 milijuna konvertibilnih maraka. Među članovima ove organizirane grupe osmunjičenim za malverzacije je i Hamdija Habul, inače predsjednik SDA Dubrovnik.

Kako BiH mediji navode, riječ je o korupciji sustava u kojoj su sudjelovali bivši ministar unutarnjih poslova RBiH, sutkinja, tužitelj, osam odvjetnika, sudski vještak, javni bilježnik, zamjenik direktora Agencije za forenzična ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori tvrtki.

Inače, optužnica koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje sadrži oko tisuću stranica, a predloženo je nekoliko tisuća materijalnih dokaza te je planirano svjedočenje više od 150 svjedoka i13 vještaka.

Tijekom istrage bosanska policija i SIPA surađivali su i s hrvatskim USKOK-om.

Neki od članova ove organizirane skupine nedostupni su i već se nalaze u bijegu. Nedostupan bi im kao državljanin Republike Hrvatske u kojoj ima i stalno prebivalište mogao biti i predsjednik dubrovačkog SDA Hamdija Habul. Inače, dubrovački SDA na čelu s Hamdijom Habulom na nedavnim je lokalnim izborima u Dubrovniku podršku dao HDZ-u.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250