Petak, 17 Studeni 2017 11:14

Jesensko - zimski lov orade

Piše:

Zbog sve uočljivijih klimatskih promjena koje joj očito prijaju, ovrata ili orada, komarča, će se sve kasnije mrijestiti - umjesto do sredine to će obaviti do kraju jeseni, možda i kasnije. Tako će se, ako se što dramatično ne promijeni, osim u studenom, kada se uobičajeno dobro lovi, sezona udičarenja komarče protegnuti i na prosinac, a kako stvari stoje, produžit će se i na početak sljedeće godine. Prilika je to za kasno jesenski uspješan lov i to uglavnom krupnijih oradi, koje se inače baš u jesen najbolje love.

Pripremajući se za mrijest, orada se sve intenzivnije hrani. Unatoč tome i sada je vrlo sumnjičava i oprezna pa onaj tko je želi prevariti mora znati kako i čime je loviti. To ovisi o tome gdje i lovi li je danju ili noću.

U ovo doba godine orada se uglavnom zadržava na dubinama između pet i deset metara. Dublje će se spustiti kad se more dobro ohladi. Također, sada je najčešće je na pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima. Tu se uglavnom hrani trpovima i školjkama, ali joj je kao mamac dobro ponuditi i uvijek učinkovite tvrde dijelove velikog crva. Kako na takvim terenima teže zapinje, pribor se može praviti od najlonske strune promjera 0,25 do 0,35 mm i najjače, kovane udice. Širina luka udice može biti 11 do 16 mm, a boja najlona svjetlija, od svjetlo žute do svjetlo zelene, ovisno o boji dna.

Kako se opisani tereni nalaze uglavnom u plićim uvalama, gdje su i morske struje slabiji, obvezna klizna olovnica može biti neznatne težine, odnosno pet do deset grama. Najbolje ju je postaviti na osnovnu strunu koja preko vrtilice nosi završnjak dužine 60 do 120 cm. Umjesto jedne udice, za lov na najčistijim terenima na završnjak se može postaviti i tri, ali nešto manje udice, kako bi se poboljšalo kvačenje plijena.

Uz strmije obale stjenovitog podnožja te u prolazima treba rabiti pribor od nešto debljeg najlona, najbolje između 0,35 i 0,40 mm. On mora biti nešto tamniji, zeleni ili svjetlo smeđi, primjerice. Bolje je rabiti pribor bez predveza, s udicom na osnovnoj struni. Zbog češćeg zapinjanja, udica može biti i malo mekša, a dobro je ako je i veća, odnosno do širine luka 18 mm. I klizna olovnica treba biti veća, teška između 10 i 40 grama, kako bi se mamac mogao odbaciti 20 do 30 metara daleko. U ovo doba godine najbolje je mamčiti tvrđe dijelove velikog crva i glave netom ulovljenih lignji ili sipa.
F0580orada1Iako vrlo oprezna, lukava orada obitava i u lukama jer u njima lako nalazi hranu. Ne napušta ih čak i kad je u njima vrlo živi promet. Sada u posezoni, orade su na tim pozicijama najmanje oprezne, ali još uvijek opreznije od onih s mirnih pošta. Kako su dna luka i lučica uglavnom mekša, u njima se lovi priborom istovjetnim onom za lov na pjeskovitom i šljunkovitom dnu. Mamčiti je najbolje stanovnike luka i lučica ili ono što u more bacaju profesionalni ribari čisteći mreže. To znači da se uz kozice, razne školjke, kosmeče i druge rakove mamčiti mogu komadi sarđele, gavuna te škampi.

Ribolov je najizdašniji kad se dobro razdani pa do podne, osobito uz plimu. Po bonaci se najlošija, a dobro se lovi poslije jakog juga, kad valovi prevrnu dno i oradi učine dostupnim razne organizme poput školjki i račića, koji su joj omiljena hrana. Slabašni vjetar tijekom ribolova držat će jato oradi u pokretu, što višestruko povećava šanse za ulov.

Jak vjetar, dugotrajna kiša i, osobito, grmljavina, nisu uvjeti po kojima je „kraljica“ dobro raspoložena za ishranu. Ukoliko je, pak, vrijeme stabilno i sunčano, najintenzivnije će se hraniti prvih dva do tri sata dana, dok se za tmurnog i oblačnog vremena hrani tijekom cijelog dana. Po toplom i sunčanom vremenu je dublje i obali prilazi popodne ili tek u sumrak.
oradaroUspješnost lova orade se može poboljšati primamljivanjem. Najbolje usitnjenim ježincima i školjkama te sarđelama. Na čistim i ravnim terenima, ne dubljim od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će orade iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana hranjenja.

Osim danju orada se uspješno može loviti i noću. One u ovo doba godine još uvijek nisu osobito hladne pa se isplati okušati se u takvom ribolovu. Posebno su pogodne noći u vrijeme prve četvrtine Mjeseca.

Noću je sada najbolje loviti s položite obale bacanjem pribora 25 do 35 metara daleko. Tu se loviti može i iz plovila usidrenog na dva do tri metra dubine bacanjem mamca 10 do 15 m k dubljem. U takvom lovu vrlo često se događa da orada zagrize i prije nego što pribor potone. Zato se iz plovila može loviti i vez olovnice na priboru. Ako se ipak lovi na dnu, pribor treba neznatno opteretiti. Napraviti ga je najbolje kao i za lov na pjeskovitom i šljunkovitom terenu. No, bez obzira u kojem se sloju mora lovi, najbolje je to raditi komadima velikog crva koji svjetluca u mraku. Preporučljivo ga je mamčiti na dvije udice u nizu. Boja i debljina strune nisu važne.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250