Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 22:33

U borbi za obalu i otoke stranačko djelovanje na prosvjedima građane može samo odbiti

Piše:

Nakon prosvjeda inicijative "Pokreta otoka", koji okuplja predstavnike sa četrdesetak jadranskih otoka,  a koji su u ponedjeljak na Markovu trgu s punom opremom za odlazak na plažu tražili da se iz Sabora povuče Zakon o koncesijama, Vlada je spomenuti Zakon uputila u treće čitanje i povukla iz Sabora.

Otočani su naime prošloga tjedna objašnjavali kako bi se uz ovaj Zakon mogle betonirati jadranske plaže. Govorili su i kako "Prijedlog Zakona o koncesijama omogućuje da netko bez financijskih kapaciteta za investiciju obećanu u natječajnoj dokumentaciji dobije koncesiju i potom je založi da bi osigurao sredstva potrebna za investiciju". Upozoravali su i "kako smo ovakve scenarije imali i u privatizaciji u posljednjih 25 godina".  Zamjeraju, između ostaloga, i kako nije predviđeno savjetovanje s lokalnom zajednicom, na što Hrvatsku obvezuju međunarodni ugovori.

Dakle, radi se o pobjedi Pokreta otoka, no postavlja se pitanje je li gledajući širu sliku pametno u ovu borbu ići s političkim strankama i organizacijama, odnosno Mostom, Pametno i listom Srđ je Grad, koja, iako se želi predstaviti kao nešto aktivističko nije ništa drugo nego politička opcija, eto da ne rečemo stranka kad se već tako ne žele i registirati? Svi oni sudjelovali su u prosvjedima duž jadranske obale. A, recimo, pobjedi otočana danas je nazočio i Mostov Miro Bulj.

Jasno je kako političke stranke omogućavaju da javnost svoje stavove jasnije artikulira kako bi se nešto uistinu i promijenilo. No, istovremeno, s druge strane, ukoliko se problem s koncesijama u potpunosti odigra na političkom terenu, čini se kako bi se tu moglo raditi o unaprijed izgubljenoj utakmici.

Naime, koncesije na pomorskom dobru trebale bi se ticati svih građana Republike Hrvatske koji bi trebali podignuti svoj glas kako bi se ovaj Zakon, u ovom obliku, zaustavio. Uključivanjem opozicijskih političkih stranaka u cijelu priču, koje su po prirodi svojih načela tako nešto jedva dočekali, stvara se dojam kako se tu zapravo radi o borbi odabranih protiv odabranih, što većinu građana može odbiti od cijele priče.

Zato, koliko god da je teži put, bolje bi bilo da se i članovi otočkog Pokreta otpora u ovom slučaju istupaju sami ispred građana, odnosno svih onih kojima ovo smeta, a ne bok uz bok sa strankama, kojima će danas u fokusu biti eto koncesije, a sutra jednakim opozicijskim metrom nešto sasvim drugo.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250