Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 21:02

Dubrovačka kultura predstavlja se u Milanu

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske republike te Dana državnosti Republike Hrvatske, u utorak, 20. lipnja 2017. godine u Milanu upriličit će bogat kulturno-umjetnički program u cijelosti posvećen gradu Dubrovniku. 

Dodatan povod su i dvije važne obljetnice koje obilježavamo ove godine: 230. godišnjica smrti Ruđera J. Boškovića i 450. obljetnice smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku, a koji su značajan dio svoga rada ostvarili u Italiji gdje su obojica nakon smrti sahranjeni; Bošković u Milanu, a Držić u Veneciji.

Svečani program obilježavanja započinje u utorak ujutro svečanim otkrivanjem spomen ploče Ruđeru Boškoviću ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana. Uslijedit će posjet predstavnika hrvatskih institucija i predstavnika Grada Dubrovnika parku Indro Montanelli gdje će se položiti vijenac na spomenik Ruđeru Boškoviću, djelo slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Središnji dio svečanosti priredit će se u milanskoj palači Seicentro, a predstavit će Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik u punom književnom, glazbenom, dramskom i likovnom izričaju. U glazbenom dijelu programa nastupit će Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok će se u dramskom dijelu izvesti prozor iz Držićeve komedije „Skup“ i scenski nastup učenika Gimnazije Dubrovnik. U sklopu programa otvorit će se i izložba akademskog slikara Tonka Smokvine, a bit će upriličeno i predstavljanje talijanske verzije knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“ autora Stjepana Špoljarića.

U ime Doma Marina Držića u programu sudjeluje i ravnatelj ove ustanove Nikša Matić. Suradnja između Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj se i danas čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, ogleda se upravo u posudbi tih djela i njihovom izlaganju u Dubrovniku.

Program će završiti turističkom i enograstronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250