I dubrovački biskup Mate Uzinić izjasnio se po pitanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije i kao Istanbulska konvencija, a koja je evo toliko u stanju podijeliti narod.

Govorio je Uzinić usputno o konvenciji na misi koja se održala u ponedjeljak na blagdan sv. Josipa, uz sedmu godišnjicu njegovog biskupskog posvećenja. Dakle, kako donosi portal Dubrovačke biskupije, govorio je Mate Uzinić tu o društvu i Crkvi, ističući kako je ozračje i vrijeme u kojem živimo pesimistično.

"Pridodao je tome i situacije s kojima se Crkva suočava u posljednje vrijeme, od teških suočavanja s pedofilijom do suočavanja s financijskim problemima i poteškoćama, a to osobito među vjernicima koji su rubni stvara određene sudove i kritike." - piše tako na stranicama Biskupije o propovijedi biskupa Uzinića, u kojoj je još govorio i pesimističnom ozračju u "nacionalnoj zajednici kojoj pripadamo".

I, onda tu ide ključni dio o Istanbulskoj konvenciji, koju je biskup Uzinić učinio najusputnijom stvari na svijetu.

"I tu vlada određeni pesimizam i loše ozračje koje nije izazvano raspravama o Istanbulskoj konvenciji, koja nije najteži problem s kojim se mi kao društvo trenutno suočavamo, nego cjelokupnom situacijom u narodu." - njegove su riječi.

Dakle, u propovijedi u kojoj je govorio o društvenim problemima, a u vrijeme kad je Istanbulska konvencija „top“ tema, eto kao mogući generator društvenih problema, biskup Uzinić to pitanje tek je navlaš spomenuo, u biti startno otresavši ga kao nešto nevažno.

Zato jer i nije važno.

I zato je za pozdraviti način na koji je Uzinić začepio usta svima onima koji očito uživaju u tim pričama. Ne znači ovo da je biskup Uzinić za Istanbulsku konvenciju, upravo naprotiv. On je lani u rujnu, kao predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, pozvao saborske zastupnike, osobito one koji dijele katolički svjetonazor, da ne daju svoj glas za ratifikaciju Istanbulske konvencije. I, to je očito njegovo mišljenje, na koje kao svećenik ima pravo.

Ali, svejedno, razumije da je očito toliko govorancije o Istanbulskoj konvenciji traćenje vremena. I zaista, postoje puno prešniji problemi od ovoga problema. Naime, hrvatska država sve ono što je u Konvenciji već ima u svojim zakonima. Stoga, trebalo bi poraditi na implementaciji istih umjesto mlaćenja prazne slame teorijama o Istanbulskoj konvenciji. Ratifikacija Istanbulske konvencije neće promijeniti mozak nasilnika, a Hrvatska se konačno treba početi držati vlastitih zakona kad je o nasilnicima riječ pa ni Instanbulska ni bilo koja druga konvencija ne bi bila potrebna.

U trenucima kad zemlju pogađa uistinu velika kriza iseljavanja, kad se dotiče dno ekonomske, ideološke i svakojake druge krize, baviti se pitanjem roda i spola ponajprije je povezano sa socijalnom inteligencijom.
Jer, ne shvaćati svu uzaludnost tih rasprava, odnosno uložiti neki oblik energije kako bi se drugoj strani nešto dokazalo, i nije ništa drugo nego pomanjkanje inteligencije, nerazumijevanje onoga što je istinski bitno, od onoga što je nebitno.

A ustvari, i zagovornici i protivnici te famozne Istanbulske konvencije, nisu niti svjesni koliko u ovom plitkom potoku gacaju blizu jedni drugima, koliko su to zapravo istovjetne tupave misli, samo drugačije uniformirane. Uvjetno rečeno, pamet, kao i glupost uostalom, nije pitanje stava, nekakvog "za" ili "protiv", već je stvar metodike kojom se do tog stava došlo, smjelog ili nesmjelog načina na koji se živi; uljuđenosti, obrazovanja i hrabrosti. Svega onoga čega toliko nedostaje uz pitanja o ratifikaciji ovoga dokumenta.

Zbog svega toga, i svih onih koji zagađuju prostor svojim osnovnoškolskim teorijama, jednostavno lijepo je da u Dubrovniku stoluje biskup koji će tu temu tako nježno ignorirati. Ponekad, najveća mudrost upravo je u onome čega nema, što izostaje, i tako samo sebe kazuje.

Za mjesec dana u Dubrovniku održat će se izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva. Jasno, povlači to sa sobom i pitanja kako istaknute dubrovačke stranke na iste te izbore planiraju izaći, odnosno planiraju li izaći uopće.

Naime, na kotarskim izborima redovito pobjeđuje HDZ, koji ima unutarstranačku snagu da zna kako angažirati članstvo na izlazak na ove izbore. Sigurno da to može demotivirati ostale stranke, no većina njih na izbore će ipak izaći.

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač rekao je "kako još traju planovi i dogovori".
- Normalno, izaći svuda gdje imamo članstvo, a to su svi gradski kotarevi i mjesni odbori osim Komolca. Jučer smo imali sastanak, imamo još posla oko toga. Svakako ćemo ponuditi naše liste građanima. - rekao je Barač.

- Što se tiče mogućih koalicija, inicijalno sam otvorio neke razgovore, ali još ništa nije konkretizirano. - objasnio je Barač.

Na izbore će izaći i HSS.
- Još uvijek razmišljamo na koji način izaći na izbore. Nažalost, nemamo infrastrukturu za sve pokriti. Vidjet ćemo. Možda izađemo u suradnji s nekim, ali najvjerojatnije ćemo izaći sami. - kazao je predsjednik dubrovačkog HSS-a Vido Bogdanović.

Ljubomir Nikolić iz Srđ je Grad pojasnio je na koji će način "srđevci" izaći na ove izbore.
- Već smo najavili smo da ćemo podržati nezavisne liste koje će se pojaviti u pojedinim kotarevima i pri tome ostajemo. Naša će podrška biti na taj način i da netko od "srđevaca" bude na tim listama. Ali, svakako tu glavnu ulogu imaju građani koji su se spremni organizirati i samostalno izaći kao nezavisne liste za pojedine kotareve. - precizirao je Nikolić.

Predsjednik dubrovačke podružnice HNS-a Miho Obradović rekao je kako danas stranka ima sastanak na ovu temu, nakon kojega će više o planovima stranke za kotarske izbore moći reći.

Portal Dubrovnikpress.hr kontaktirao je i DDS-ovu Terezinu Orlić, koja se na telefon nije javila. A na telefon se nije javio niti predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Mato Franković. No, logično da će HDZ na ove izbore izaći u svim gradskim kotarevima i mjesnim odborima te po svoj prilici polučiti i dobar rezultat.

Podsjetimo, još ranije predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž otkrio je kako će on izaći u Gradskom kotaru Montovjerna, naznačivši da DUSTRA u drugim gradskim kotarevima i mjesnim odborima neće izaći na ove izbore, a o čemu više možete pročitati OVDJE.

Kotarski izbori održat će 22. travnja. Izbori će se održati u gradskim kotarevima Mokošica, Komolac, Gruž, Lapad, Pile-Kono, Ploče iza Grada, Montovjerna i Grad. Također, izbori će se provesti i u mjesnim odborima Bosanka, Zaton, Orašac, Trsteno, Brsečine, Dubravica, Osojnik, Gromača, Ljubač, Kliševo, Mravinjac, Riđica, Luka Šipanska, Suđurađ, Lopud i Kalamota.

Analizirali smo ugovor, pozvali budućeg investitora na razgovore, otklonili nejasnoće te pripremili aneks ugovora koji ćemo sljedeći tjedan poslati Vladi. Nakon potpisa aneksa očekujemo brz početak realizacije projekta u Kuparima. Više nećemo dopustiti nikakve zastoje. - rekao je ministar državne imovine Goran Marić o projektu turističkog kompleksa Kupara nakon sastanka kojega je održao sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnicima te načelnicima s juga Hrvatske.

Podsjetimo, buru oko projekta Kupara podigao je upravo ministar državne imovine Goran Marić, kazavši nedavno "kako je projekt turističkog kompleksa Kupari u zastoju već dvije godine te da postoji mogućnost i raskida ugovora s tvrtkom-investitorom Avenue ulaganja". U međuvremenu, iz Avenue ulaganja sastali su se s predstavnicima Ministarstva državne imovine, a nesporazumi su izglađeni te je najavljeno kako će u budućnosti hotelski lanac Four Season's biti operater u Kuparima. Prema aneksu ugovora, investitor bi u roku od 30 dana dostavio pismo namjere s novim operaterom, a u roku od 60 dana i ulazne podatke za izradu UPU Srebreno.

- Kupari su od iznimne važnosti za Županiju, Župu dubrovačku, ali i za stanovništvo te razvoj tog kraja. To je investicija koja se procjenjuje na oko milijardu kuna. Jako smo zainteresirani da projekt što prije započne. - rekao je Marić.

Što se tiče samog sastanka, Marić je kazao "kako nas očekuje puno posla nakon 28 godina zapuštanja problematike državne imovine".

- Županija dubrovačko-neretvanska je na rubu zemlje, ali nije na rubu naših interesa. Do sad je u DNŽ bilo najmanje riješenih predmeta, ali to će se uskoro popraviti. Aktivacija zapuštene imovine bit će glavni impuls gospodarskog rasta na ovom području. Posebno na otocima gdje je taj dio dugo bio zanemaren. - objasnio je ministar Marić.

Župan Dobroslavić je rekao kako je sastanak bio kvalitetan i konstruktivan.

- Pričali smo najviše o nekadašnjim vojnim objektima koji sad nemaju perspektivu. Nadalje, utvrdili smo nove neregistrirane potrebe jedinica lokalne samouprave te smo taj popis uručili popis ministru Mariću. Onda, poslije tri mjeseca ćemo se ponovo sastati s ministrom i rekapitulirati što je Ministarstvo moglo riješiti.- rekao je Dobroslavić, napomenuvši kako su iskustva DNŽ s Ministarstvom jako dobra te kako su brojna pitanja već riješena.

Također, danas su ministar Marić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisali Ugovor o kupoprodaji Vile Čingrija, a Marić je Frankoviću uručio i Odluku o darovanju suvlasničkog dijela Republike Hrvatske ljetnikovca Bunić Kaboga.

Župan Nikola Dobroslavić danas je potpisao ugovore s nositeljima programa i projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Tom prilikom župan Dobroslavić obratio se potpisnicima ugovora zahvalivši im se na načinu na koji djeluju.

Župan Dobroslavić kazao je kako je vrlo važno ono što ove udruge rade, kazavši kako bez njih život mnogih žitelja županije ne bi bio kvalitetan što uz djelovanje ovih udruga on i jest.

Na raspisani poziv pristiglo je ukupno 27, a prihvaćena su 22 programa od čega njih osam od strane udruga i ustanova iz područja zdravstva te njih 14 iz područja socijalne skrbi. U županijskom proračunu osigurano je 65 tisuća kuna za programe u zdravstvu te za programe u socijalnoj skrbi 100 tisuća kuna.

Što se tiče programa udruga i ustanova u zdravstvu, župan Dobroslavić je potpisao ugovore s Udrugom Slatki život, Prijatelj Metković, Udrugom DUSAB, Rukom dobrote Ploče, Udrugom Oblačić, Kap u moru Korčula, Humanitarnom udrugom osoba s posebnim potrebama "Vincenca" Blato.

Pak, što se tiče projekata socijalne skrbi kroz udruge i ustanove, ugovori su potpisani s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama "Radost Ploče", Društvom multiple skleroze DNŽ, DEŠA-om, Društvom distrofičara - invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udrugom cerebralne i dječje paralize doline Neretve "Leptirići", Udrugom slijepih DNŽ, Zajednicom pape Ivana XXIII, Udrugom Fortuna, Udrugom gluhih i nagluhih DNŽ, Gradskim društvom Crvenog križa Ploče, Hrvatskim Crvenim križom Gradsko društvo Korčula, Klubom liječenih alkoholičara "Sidro" Metković, udruga za solidarnost među sugrađanima Ploče "Vita", UOSIP - Udrugom osoba s invaliditetom Ploče.

V.Salvia

Županijski odbor HDZ-a dubrovačko -neretvanske županije podržao je postupak ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru, objavio je na svojem Facebook profilu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Naime, premijer Andrej Plenković sudjelovao je na nedavnoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a, a na kojoj je tako i dobio navedenu podršku.

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a koja je podigla dosta prašine u javnosti jer se u dijelu javnog mnijenja smatra kako ona zagovara i rodnu ideologiju.

Također, župan Dobroslavić na svojem Facebook profilu izjasnio se oko pitanja Istanbulske konvencije.
"Nama, koji smo na političkoj poziciji desnog centra, rodna ideologija nije prihvatljiva. To je jasno i nedvosmisleno stajalište. Međutim, za opredjeljivanje za ili protiv Konvencije treba razjasniti je li rodna ideologija sastavnica Istanbulske konvencije ili nije. Jer, ako Konvencija promiče rodnu ideologiju onda nije prihvatljiva. Ako je, pak, ne promiče onda je Konvencija u redu." - pojasnio je svoje stajalište po ovom pitanju župan Dobroslavić.

V.S.

Bliže se izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva Grada Dubrovnika. Kako se radi o izborima na kojima redovito pobjeđuje HDZ koji angažira članstvo na izlazak dok je ostatak biračkog tijela tradicionalno nezainteresiran, jasno je kako ostale stranke previše na kotarske izbore i ne polažu previše očekivanja. Tako se u političkim krugovima čuje da na izbore neće izaći Dubrovačka stranka.

Predsjednik DUSTRA-e Željko Raguž za portal Dubrovnikpress.hr pojasnio je o čemu se radi, naznačivši kako će samo on izaći na Montovjerni.
- Što se tiče lokalnog nivoa, mi igramo samo Ligu prvaka, a ne igramo Kup UEFA. Dakle, u ovom konkretnom slučaju idemo na lokalne, prave izbore, a ne na nikakve druge. Kotarske izbore čelnici stranaka i ljudi na funkcijama vole izbjegavati jer se ne vole testirati kod svojih susjeda. Baš zato, ja ću napraviti iznimku i mi ćemo izaći jedino u Gradskom kotaru Montovjerna! I to samostalno.- rekao je Raguž.

- Želim vidjeti što ljudi misle o meni i DUSTRA-i. Nije me strah riskirati. Želim vidjeti kako pizam u susjedstvu. - objasnio je Raguž.

O tome zašto DUSTRA neće izaći u ostalim gradskim kotarevima i mjesnim odborima, Raguž je rekao:
- Na druga mjesta nećemo izlaziti s obzirom i na to da predsjednici gradskih kotareva i mjesnih odbora nemaju nikakvu naknadu, kao što bi trebali imati kao gradski vijećnici, jer i to su ljudi koji su izabrani. A i sami gradski kotarevi i mjesni odbori nemaju financijska sredstva. U ovom trenutku, prema mom mišljenju, to još uvijek nisu bitni izbori. Ali, kažem još jednom, želim u svom susjedstvu izaći na izbore da vidim kako stojim. - objasnio je Raguž.

Kotarski izbori održat će 22. travnja. Izbori će se održati u gradskim kotarevima Mokošica, Komolac, Gruž, Lapad, Pile-Kono, Ploče iza Grada, Montovjerna i Grad. Također, izbori će se provesti i u mjesnim odborima Bosanka, Zaton, Orašac, Trsteno, Brsečine, Dubravica, Osojnik, Gromača, Ljubač, Kliševo, Mravinjac, Riđica, Luka Šipanska, Suđurađ, Lopud i Kalamota.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti uvode se promjene. Naime, u tijeku je javna rasprava Prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a najveća najavljena promjena koja se tiče funkcioniranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti podrazumijeva ukidanje vađenja krvi u ordinacijama obiteljske medicine.

Također, prema Prijedlogu Zakona, ukida se telefonsko savjetovanje, savjetovanje s kroničnim osiguranicima i naručivanje u ordinaciji. Dio liječnika iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine digao je svoj glas protiv ovih izmjena, navodeći kako ugrožava primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja Branka Bazdana za portal Dubrovnikpress.hr iznio je svoj stav po pitanju najavljenih izmjena, navodeći kako pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.

- Prije svega treba reći da su sve najavljene izmjene još raspravljaju, a svi koji se s određenim stavkama ne slažu pozvani su da podnesu primjedbe. Najavljene izmjene tiču se više tehničkih pitanja naplate određenih usluga, a ne samog funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite. Stoga, vjerujem da se nepotrebna galama podignula oko navedenih promjena. Radi se tek o promjenama kozmetičke prirode. - objasnio je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

V.Salvia

Udruga žene iz Domovinskog rata - Zadar dala je nekidan posla Helsinškom odboru za ljudska prava, raznim vladinim, nevladinim i inim institucijama. Zbog sadržaja izrečenom u priopćenju kojem izražavaju podršku nogometašu Luki Modriću, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza tijekom suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću.

Dakle, članice Udruge poslale su pismo, za koje pročitati treba imati jak želudac i zavidno kontrolirano debelo crijevo, a u kojemu tvrde kako se sve to događa pred početak Svjetskog prvenstva u nogometu. Očito smatraju kako se želi poljuljati reprezentacija pred mundijal, pa stoga poručuju i kako je sve to skupa "proces za uništenje zadnje oaze hrvatskog sna"(!?).

"Zato dragi Luka nemoj se predavati, nije se predao ni tvoj djed Luka kojeg su rođaci i svojta ovih koji ti to rade ubili, nije molio za milost i nije se predao. Nisi ti njihova meta, nego zajedništvo koje je nastajalo kroz vašu igru." - piše u pismu u kojemu se još bljuti i kako nije važno tko Modrića napada nego tko ga brani jer će pravi Hrvati, vjeruju one, "stati u obranu svog čovjeka pa čak i onda kad bi se dokazalo da je kriv, to je načelo koje je postavljeno još od Hrvatskog kneza Branimira".

"Kapetane, ti si naše dite podgorsko, ti si naš sin, ti si naš ponos, ti si napravio puno za Hrvatsku, a Hrvatska nije za tebe napravila ništa. Luka mi te volimo, i tako će biti usprkos i unatoč, žoharima, bubama i smrdljivcima, komunjarama, jugo oficirčinama, jugoslavenčinama i ostalim pi… patnicima. Luka Modriću, ostani uspravan!!!!”. - napisali su iz Udruge žena iz Domovinskog rata.

Na stranu sva psihoza i mržnja koja proizlazi iz svakog sloga i zareza ovoga pisma, na stranu čak i pitanje tko je Udruzi podmetnuo ovo kukavičje jaje i za koga te nesretnice odrađuju prljavi posao, problem je u tome što oni koji zaista vjeruju u riječi koje pišu najviše štete nanose državi u koju se toliko kunu. Jer, ako se domoljubljem smatra ovo o čemu pišu Žene iz Domovinskog rata, a što je govor mržnje, jao onda takvom domoljublju.
Logika čopora glavna je koordinata u društvu i glavno polazište nedaća. Sad, samo ovisi od društva do koje mjere te nedaće idu. I nije tu problem u "žoharima, bubama, komunjarama, jugoslavenčinama", to je samo simptom bolesti, dok je uzrok u stavu da "ako je on Hrvat, on je naš". Pa neka je krvnik. Ili, u slučaju Modrića, neka lažno svjedoči. Dakle, poučkom Udruge Žena iz Domovinskog rata, neka i korupcije i marifetluka, bitno je ne talasati jer sve je bogomdano dok nema tu jugooficirčina i jugoslavenčina.

Savršeno polazište za toliko frustracija, na koncu i uteg toliko snažan da one koji vjeruju u ono što zastupa Udruga Žena iz Domovinskog rata stavlja u pozicije bez bliže i dalje perspektive.

Na koncu, osim toga što je Udruga Žena iz Domovinskog rata - Zadar ovakvim priopćenjem sramoti svoju zemlju na čelu s Lukom Modrićem, pokazala je i kako je u demokraciji uistinu najkraći put do titule budale.

Nedjelja, 18 Ožujak 2018 18:41

Moći sv. Antuna došle u Župu sv. Mihajla

Moći sv. Antuna Padovanskog došle su u Župu svetoga Antuna. Dolaskom moći započela je i višednevna duhovna obnova, koja će trajati do srijede.

Radi se o "hodočasničkom moćniku", koji je došao u pratnji Egidija Canila, a kojega je dočekalo mnoštvo dubrovačkih vjernika. Inače, ovo je drugi put da su moći svetoga Antuna u Hrvatskoj, prvi put hodočašće svečevih moći u ovom moćniku bilo je upriličeno na Svetom Duhu u Zagrebu 1995. godine, prigodom proslave 800. obljetnice svečevog rođenja.

Egidije Canil obratio se vjernicima u crkvi sv. Mihajla, kazavši kako je ovaj moćnik putovao po svim kontinentima i kako mu je drago da je sad u Dubrovniku. Objasnio je kako sveti Antun nosi Isusa u naručju, objasnivši kako s tim poručuje vjernicima da kad se mole njemu, da se zapravo mole samom Isusu.

Također, danas je održana i misa koju je predvodio fra Nikola Šantek.

U ponedjeljak održat će se cjelodnevni duhovni program s misama i mogućnošću čašćenja moći u župnoj crkvi kao i pohodima starijim i bolesnim osobama u domovima za umirovljenike i bolnici.

U utorak, Edigije Canil će Župi sv. Mihajla darovati moći prvog stupnja, za koje je već izrađen srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika, rad akademskog umjetnika prof. Hrvoja Ljubića iz Zagreba. Taj moćnik blagoslovit će na misi u 18 sati biskup Mate Uzinić.

V.S.

Stranica 1 od 121

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250