Utorak, 15 Travanj 2014 21:52

FOTO: U Dubrovniku otvorena Galerija hrvatske naive

Galerija hrvatske naive svečano je otvorena na ulazu u klaustar Dominikanskog samostana. U Galeriji su izloženi radovi 35 hrvatskih naivnih umjetnika, a otvorio ju je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Također, izložbi su prisustvovali i neki od umjetnika čiji su radovi izloženi, a to su  Ivan Andrašić, Đuro Jaković, Tomo Kralj Tona i Mirko Markežić. Osim njihovih djela, u Galeriji izloženi su i radovi Ivana Rabuzina, Ivana i Josipa Generalića, Ivana Lackovića Croate te brojnih drugih hrvatskih naivnih umjetnika.

- Prije šest mjeseca prior Dominikanskog samostana Nikola Mijoč imao je ideju da oživimo ovaj prostor jer je bio zapušten, a u njemu je nekoć postojala galerija Čudo hrvatske naive. Hrvatska naiva je jedna uspavana ljepotica koju treba probuditi, ona je izvorni hrvatski brend poput pršuta ili vina.  - kazao je voditelj Galerije Mario Dujić.

- Ono što se nalazi ovdje je izvorno hrvatsko. Ne postoji nitko tko može reći da djela naivne umjetnosti nisu izvorni hrvatski proizvod.  Ne samo tržišni nego zaista nacionalni proizvod. - rekao je Andro Vlahušić te se zahvalio voditelju Galerije Mariu Dujiću na inicijativi za otvaranjem izložbe.

- Kad je bilo govora o tome da će se otvoriti Galerija hrvatske naive bio sam malo začuđen. Prije je naiva u ovome prostoru također postojala, no naivna umjetnost u Dubrovniku nema svoje apologete i nije karakteristična za hrvatski jug. No, ova Galerija predstavlja ono što kultura jest kao najveći činitelj čovjekova identiteta. Naime, kultura je integrativni element, ona je društveno ljepilo koje spaja sjever i jug. Taj most i nadilaženje različitosti u Dubrovniku je ono što me oduševljava kod ove Galerije. - kazao je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250