Petak, 07 Ožujak 2014 23:03

Kroz projekt „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“ istraživanje o učinkovitosti zakona koji djecu štiti od nasilja

U sklopu projekta pod nazivom „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“ kojega provodi udruga roditelja „Korak po korak“ u vrtićima, osnovnim i srednjim školama tijekom provodi se istraživanje kojem je cilj utvrditi učinkovitost zakona koji djecu štiti do nasilja.

 

Upitnik u vrtićima i osnovnim školama ispunjavaju roditelji i djelatnici kao predstavnici djece, dok su u srednjim školama u istraživanje uključena i sama djeca te tako iznose svoje mišljenje čime doprinose boljem razumijevanju situacije u kojoj se mladi danas nalaze.

 

Putem upitnika nastoji se doći do odgovora na pitanje o tome provodi li se zakon o zaštiti od nasilja te koliko se sigurno osjećaju djeca i njihovi roditelji. Značajan naglasak stavit će se i na nove tehnologije koje svakodnevno ubrzavaju komunikaciju i time otežavaju roditeljima nadzor nad djecom.

 

- U Hrvatskoj je zakonom zabranjen svaki oblik nasilja nad djecom i mladima, a statistika pokazuje da je u 2013. godini porastao broj prijavljenih slučajeva nasilja u odnosu na 2012. godinu. Ti i drugi alarmantni podaci pokazuju da je potrebno istražiti koliko je provedba zakona koji djecu štiti od nasilja zaista učinkovita, a koliko predstavlja samo slovo na papiru. Drago nam je što smo dosad naišli na dobar odaziv relevantnih institucija te što projekt podržavaju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, uz značajna financijska sredstva koja smo dobili iz fondova Europske unije. -  istaknula je voditeljica projekta  „Osnažimo pravo djece da budu sigurna“ Irena Bohač iz udruge roditelja „Korak po korak“.

 

Projekt se provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva Portal Alfa iz Belišća, Alfa Albona iz Labina, U.Z.O.R. iz Rijeke i Feniks iz Dubrovnika. Provodi se u pet hrvatskih županija – Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te u suradnji s Gradom Zagrebom, Belišćem, Dubrovnikom, Rijekom, Labinom i Istarskom županijom.

 

Projekt je započeo 1. srpnja 2013. i trajat će do 1. ožujka 2015. godine. Vrijednost projekta iznosi 749 tisuća kuna, od čega Europska unija sufinancira iznos od 592 tisuće i 593 kune, dok ostatak financiraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu institucionalne podrške udruzi.

 

U Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli i Rijeci bit će održani i okrugli stolovi, na kojima će pred sudionicima projekta i javnosti biti predstavljeni rezultati istraživanja, nakon čega će se potaknuti javna rasprava o ključnim problemima te mogućnostima bolje prevencije nasilja nad djecom. U županiji koja pokaže najlošije rezultate u provedbi zakona bit će organiziran dodatan dijalog te predstavljeni primjeri dobre prakse iz drugih županija.

 

Konačan rezultat projekta bit će izdavanje priručnika koji će sadržavati rezultate istraživanja, zaključke s okruglih stolova i preporuke za bolju provedbu zakona koji će štititi djecu od nasilja, a bit će namijenjen svim institucijama, ministarstvima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima lokalne samouprave.

 

V.S.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250