Aktualno

Mišljenja

Interview

Počelo izdavanje novih osobnih iskaznicaU svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove od danas se izdaju nove osobne iskaznice, objavio je MUP. Nova je osobna iskaznica redizajnirana s unaprijeđenim elementima zaštite, a dodan joj je i OIB. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski građani neće morati mijenjati osobne iskaznice. Naime, stare osobne vrijede do roka na koji su izdane.

Osobne iskaznice od danas se izdaju i djeci mlađoj od 16 godina s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice djetetu starijem od 16 godina, koje nema javnu ispravu kojom se može provjeriti njegov identitet, mora biti prisutan roditelj ili skrbnik koji će potvrditi identitet djeteta.

Zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica djeci mlađoj od 16 godina, podnose njihovi roditelji ili skrbnici. Ako roditelji djece mlađe od 16 godina ne žive u obiteljskoj zajednici, zahtjev za izdavanja osobne iskaznice podnosi roditelj s kojim to dijete živi na temelju odluke nadležnog tijela.

Dijete mlađe od 12 godine ne mora osobno biti prisutno kod podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice dok djeca starija od 12 godina moraju biti prisutna kod podnošenja zahtjeva radi davanja otiska papilarnih linija i potpisa.

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u opticaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati. No, one se ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite.

Osnovna pravila komentiranja
Komentari na portalu objavljuju se u realnom vremenu i Dubrovnikpress.hr ne može se smatrati odgovornim za komentare korisnika. Prije komentiranja obvezno je pročitati Pravila korištenja. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje, kao i spominjanje osoba koje nisu vezane uz temu napisa. Autori takvih komentara mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Komentare koji krše Pravila korištenja i zakonske propise potrebno je prijaviti na administracija@dubrovnikpress.hr nakon čega će takvi komentari u najkraćem mogućem roku biti izbrisani utvrdi li se osnova za isto. Prigodom komentiranje ne preporuča se odstupanje od teme napisa, kao ni pisanje velikim slovima. Uredništvo zadržava pravo uklanjanja i skraćivanja komentara te onemogućavanje komentiranja, sve bez posebnog obrazloženja.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Espresso

PRESSport

More

Zdravlje

CoolTura

Religija