Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013 13:42

Dubrovnikpress.hr u Bruxellesu na Noći Dubrovčana: Šuica i Europski dom Dubrovnik doveli Orlanda doma

Piše:

U velikoj knjižnici Europskog parlamenta proteklog je tjedna održana Noć Dubrovčana u okviru koje je predstavljen multimedijalni projekt „Orlandovi europski putovi“, autorice Adriane Kremenjaš Daničić. Riječ je o manifestaciji koju je u Bruxellesu organizirala europarlamentarka Dubravka Šuica.

 

Ono što je dvanaest stručnjaka povjesničara, sociologa, pravnika i poznavatelja književnosti prethodno napisalo u knjizi, voditeljica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš Daničić predstavila je u multimedijalnom izdanju „Orlandovi europski putovi“.

 

Tako su europarlamentarci, baš kao i brojni uzvanici okupljeni u velikoj knjižnici Europarlamenta, imali priliku doznati tko je bio neustrašivi vitez Orlando ili Roland, o kojemu su predaje po cijeloj Europi širili hodočasnici iz Santiago de Compostela.

O nećaku Karla Velikoga pisali su brojni književnici. Opjevan je u epovima, a jedno od mjesta na kojem se u okviru njegovih europskih putovanja, tada kao Orlando zaustavio, bio je i Dubrovnik, grad u kojemu mu je 1419. godine kao simbolu slobode i nezavisnosti Dubrovačka Republika darovala središnje mjesto tik do crkve njegova sveca zaštitinika svetoga Vlaha.

 

- Orlando se vrato doma jer je od 2004. godine bio jedini spomen na viteza Rolanda koji je ostao izvan granica Europske unije. Mi u Europskom domu Dubrovnik smo cijelo vrijeme naglašavali kako Orlando treba postati dio velike europske obitelji.- kazala je voditeljica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš Daničić.

 

Nakon što je Orlanda, zahvaljujući europarlamentarki Dubravki Šuici, vratila doma, odnosno u Bruxelles, Kremenjaš Daničić ističe, kako se u tom europskom gradu treba predstaviti i sveti Vlaho, dubrovački parac, čija je festa upisana na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

 

Europi, čiji smo dio, smatra Kremenjaš Daničić, treba predstaviti iznimno bogatu dubrovačku baštitnu jer svaki njezin segment svjedoči koliko smo i otkad zapravo bili povezani s Europom.

 

Isto razmišlja i zastupnica u Europskom parlamentu, ujedno i Orlandova domaćica Dubravka Šuica, koja je zapravo omogućila da Orlandov duh ostane u knjižnici Europarlamenta.

-Bez Dubrovnika ne ide ni u Europskom parlamentu jer upravo Dubrovnik i Orlando najbolje pokazuju koliko je bila i još uvijek jest velika uronjenost Dubrovnika u Europu. Ta spona datira još iz 15. stoljeća i upravo se kroz multimedijalni projekt "Orlandovi europski putovi" najbolje vidi kako mi Uniji doprinosimo jednako kao i ona nama. Naime, tijekom pregovaračkog procesa se stalno govorilo kako i Hrvatska treba nešto donijeti u EU. Sad se pokazalo da donosimo, odnosno vraćamo Orlanda u Europsku uniju iz koje je i došao. - rekla je Dubravka Šuica.

knjigab

U predstavljanju multimedijalnog projekta "Orlandovi europski putovi" uživali su i europarlamentarci, ali i neki od utemeljitelja HDZ-a, poput Đura Perice, koji je u Bruxellesu inače boravio prvi put.

- Kad sam čuo da naša europarlamentraka Dubravka Šuica organizira Noć Dubrovčana nisam se mogao ne odazvati ovakvom događaju. Ovo je zapravo izvrstan događaj jer tko bolje od Dubrovnika, koji je naš ponos, može predstaviti Hrvatsku u Europskom parlamentu. - kazao je Perica.

 

Noć Dubrovčana oduševila je i europrlamentarca Andreja Plenkovića.

- Pa ja bih iskoristio priliku i čestitao mojoj kolegici Dubravki Šuici na ovoj odlično organiziranoj večeri. Mislim da su mnogi koji su se ovdje okupili zaista mogli osjetiti tu ljepotu i stoljetnu snagu Dubrovnika. - istaknuo je Plenković.

 

Inače, knjižnicom je, zahvaljujući Sebastijanu Vukosaviću, koji se pobrinuo za dobar štimung odzvanjala La musica di notte. On je tom prigodom recitirao i stihove iz njegove zbirke pjesama "Gradologija", koja je posvećena Gradu. Dubrovačka Udruga Deša i njezina voditeljica Jany Hansal predstavili su uzvanicima tradicionalne dubrovačke slastice.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250