Petak, 22 Studeni 2013 13:38

HHO: Moralna i politička pogubnost ustaškog pokliča „Za dom spremni“

Hrvatski helsinški odbor (HHO) ustvrdio je danas da već 20 godina upozorava na moralnu i političku pogubnost ustaškog pokliča "Za dom spremni", koji je ekvivalentan nacističkom "Seig Heil", ali to nije naišlo na odgovarajući odjek u javnosti jer njezin dobar dio godinama odobrava pozdrav koji je povijesno vezan uz ustaški pokret.

 

HHO-a u priopćenju upozorava da izvikivanje i isticanje totalitarnih simbola u suvremenom svijetu utemeljenom na demokratskim načelima nije samo anticivilizacijski čin, nego i sjeme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta, zbog čega je najveći dio europskih zemalja zabranio isticanje takvih simbola.

 

HHO smatra da je koncentriranje medijske pažnje na nogometaša Josipa Šimunića površno jer se pozdrav "Za dom spremni" posljednjih godina čuo i na drugim utakmicama, i to uz prešutnu i odobravajući podršku dobrog dijela hrvatske javnosti.

 

Bez obzira što poklič "Za dom spremni", kao i ostala ustaška i komunistička ikonografija, u Hrvatskoj nisu zakonom sankcionirani, nego se različitom i neujednačenom sudskom praksom tretiraju samo kao prekršaji, HHO smatra uporabu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom.

 

Odbor te organizacije za ljudska prava smatra da za meritum stvari nije relevantno povijesno podrijetlo ustaškog pokliča, već ukazuje na sadašnji učinak tog pozdrava na hrvatski društveni i politički život, te na percepiranje Hrvatske i hrvatskog naroda u svijetu kroz prizmu tog pokliča.

 

Nakon incidenta sa Šimunićem na utakmici Hrvatska – Island na javnoj sceni su se, kažu u HHO-u, javila stara apologetska tumačenja pozdrava "Za dom spremni" i to uglavnom s ciljem odvajanja tog pozdrava od njegovih fašističkih i ustaških konotacija. No, činjenica je da ga je ustaški pokret usvojio i koristio kao stranački znak prepoznavanja, te ga u NDH nametnuo državnoj administraciji i široj javnosti.

 

"Nije bitno jesu li ustaše koristili već postojeće ili slične pozdrave, niti je važno što su i drugi pokreti koristili slične formulacije. Ovaj pozdrav povijesno je vezan uz ustaški pokret od samih njegovih početaka", ističe HHO dodajući da ga je Pavelić koristio već 1932., a vjerojatno i ranije.

 

Tim su pozdravom završavale i sve javne manifestacije za vrijeme ustaškog režima i bio je na svim službenim dokumentima NDH. Upravo zbog povezanosti s Pavelićevom diktaturom i negativnim iskustvom NDH, dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napustio je taj pozdrav ranih 1950-ih kao politički kompromitantan.

 

"U ustaškom simboličkom sustavu taj je pozdrav ekvivalentan nacističkom 'Sieg Heil', pa je povijesno kompromitiran", kaže HHO dodajući da bi toga morao biti svijestan svaki hrvatski građanin i Hrvat izvan domovine.

 

Izvršni odbor HHO-a vjeruje da je javnu percepciju tog pozdrava moguće promijeniti samo demokratskom raspravom, preveniranjem, a ne novim oblicima represije ili javnog linča pojedinaca i skupina.

 

(Hina)

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250