Srijeda, 21 Ožujak 2018 19:20

Lijepo je da u Dubrovniku stoluje biskup koji će temu Istanbulske konvencije tako nježno ignorirati

Piše:

I dubrovački biskup Mate Uzinić izjasnio se po pitanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije i kao Istanbulska konvencija, a koja je evo toliko u stanju podijeliti narod.

Govorio je Uzinić usputno o konvenciji na misi koja se održala u ponedjeljak na blagdan sv. Josipa, uz sedmu godišnjicu njegovog biskupskog posvećenja. Dakle, kako donosi portal Dubrovačke biskupije, govorio je Mate Uzinić tu o društvu i Crkvi, ističući kako je ozračje i vrijeme u kojem živimo pesimistično.

"Pridodao je tome i situacije s kojima se Crkva suočava u posljednje vrijeme, od teških suočavanja s pedofilijom do suočavanja s financijskim problemima i poteškoćama, a to osobito među vjernicima koji su rubni stvara određene sudove i kritike." - piše tako na stranicama Biskupije o propovijedi biskupa Uzinića, u kojoj je još govorio i pesimističnom ozračju u "nacionalnoj zajednici kojoj pripadamo".

I, onda tu ide ključni dio o Istanbulskoj konvenciji, koju je biskup Uzinić učinio najusputnijom stvari na svijetu.

"I tu vlada određeni pesimizam i loše ozračje koje nije izazvano raspravama o Istanbulskoj konvenciji, koja nije najteži problem s kojim se mi kao društvo trenutno suočavamo, nego cjelokupnom situacijom u narodu." - njegove su riječi.

Dakle, u propovijedi u kojoj je govorio o društvenim problemima, a u vrijeme kad je Istanbulska konvencija „top“ tema, eto kao mogući generator društvenih problema, biskup Uzinić to pitanje tek je navlaš spomenuo, u biti startno otresavši ga kao nešto nevažno.

Zato jer i nije važno.

I zato je za pozdraviti način na koji je Uzinić začepio usta svima onima koji očito uživaju u tim pričama. Ne znači ovo da je biskup Uzinić za Istanbulsku konvenciju, upravo naprotiv. On je lani u rujnu, kao predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, pozvao saborske zastupnike, osobito one koji dijele katolički svjetonazor, da ne daju svoj glas za ratifikaciju Istanbulske konvencije. I, to je očito njegovo mišljenje, na koje kao svećenik ima pravo.

Ali, svejedno, razumije da je očito toliko govorancije o Istanbulskoj konvenciji traćenje vremena. I zaista, postoje puno prešniji problemi od ovoga problema. Naime, hrvatska država sve ono što je u Konvenciji već ima u svojim zakonima. Stoga, trebalo bi poraditi na implementaciji istih umjesto mlaćenja prazne slame teorijama o Istanbulskoj konvenciji. Ratifikacija Istanbulske konvencije neće promijeniti mozak nasilnika, a Hrvatska se konačno treba početi držati vlastitih zakona kad je o nasilnicima riječ pa ni Instanbulska ni bilo koja druga konvencija ne bi bila potrebna.

U trenucima kad zemlju pogađa uistinu velika kriza iseljavanja, kad se dotiče dno ekonomske, ideološke i svakojake druge krize, baviti se pitanjem roda i spola ponajprije je povezano sa socijalnom inteligencijom.
Jer, ne shvaćati svu uzaludnost tih rasprava, odnosno uložiti neki oblik energije kako bi se drugoj strani nešto dokazalo, i nije ništa drugo nego pomanjkanje inteligencije, nerazumijevanje onoga što je istinski bitno, od onoga što je nebitno.

A ustvari, i zagovornici i protivnici te famozne Istanbulske konvencije, nisu niti svjesni koliko u ovom plitkom potoku gacaju blizu jedni drugima, koliko su to zapravo istovjetne tupave misli, samo drugačije uniformirane. Uvjetno rečeno, pamet, kao i glupost uostalom, nije pitanje stava, nekakvog "za" ili "protiv", već je stvar metodike kojom se do tog stava došlo, smjelog ili nesmjelog načina na koji se živi; uljuđenosti, obrazovanja i hrabrosti. Svega onoga čega toliko nedostaje uz pitanja o ratifikaciji ovoga dokumenta.

Zbog svega toga, i svih onih koji zagađuju prostor svojim osnovnoškolskim teorijama, jednostavno lijepo je da u Dubrovniku stoluje biskup koji će tu temu tako nježno ignorirati. Ponekad, najveća mudrost upravo je u onome čega nema, što izostaje, i tako samo sebe kazuje.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250