Petak, 16 Ožujak 2018 21:19

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU: Projektima razvoja otoka u DNŽ i Pelješca namijenjeno 5,74 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, na otoku Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija potpisala je u petak 40 ugovora ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna na temelju Programa razvoja otoka u 2018. godini od čega je odobreni iznos za Dubrovačko – neretvansku županiju 5,74 milijuna kuna.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavlja provoditi Program razvoja otoka pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske. Program obuhvaća sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno šest obalno-otočnih županija kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju.

- Temeljem odobrenih sredstava Državnog proračuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekte prometne, komunalne, društvene infrastrukture, kao i socijalne skrbi, gospodarstva, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt ''Hrvatski otočni proizvod'' kojim se iznimno ponosimo. - istaknula je prilikom potpisivanja ministrica Žalac te dodala kako ju iznimno veseli činjenica da se najveći broj ugovora ove godine odnosi na poboljšanje društvene infrastrukture, tj. izgradnju i obnovu dječjih vrtića i igrališta te sportskih dvorana.
Ulaganja državnog i javnog sektora u hrvatske otoke i poluotok Pelješac u prosjeku iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a tijekom 2016. godine iznos ulaganja bio je viši od prosjeka te je iznosio 1,7 milijardi kuna od čega je Ministarstvo putem novoosnovane Uprave za otoke sudjelovalo sa 120 milijuna kuna, a prošle godine sa čak 139 milijuna kuna.
 
Ministrica je također rekla kako će se novim Zakonom o otocima, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme, stvoriti temelji za dugo očekivane promjene za razvoj novih politika i projekata na dobrobit svih naših otočana.

- Neke od novih mjera koje će Zakon definirati su: novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu „pametnih otoka", proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke. - nastavila je ministrica Žalac.

DPP

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250