Petak, 12 Siječanj 2018 20:42

Mandat istekao prije više od tri godine... Kad će kotarski izbori?

Piše:

Prije gotovo dvije godine, u veljači 2016. Gradsko je vijeće u prošlom sazivu, a na prijedlog ondašnjeg kluba vijećnika HDZ-HSS-HSP AS-HSLS usvojilo zaključak prema kojemu su se izbori za gradske kotare i mjesne odbore trebali održati 17. travnja 2016. godine. No, niti gotovo dvije godine od usvajanja navedenog zaključka ti izbori nisu provedeni, a niti je poznat datum njihova održavanja. Ipak, 2018. mogla bi biti godina održavanja kotarskih izbora, budući da je gradonačelnik u proračunu za tekuću godinu za tu namjenu predvidio stavku od 300 tisuća kuna.

Budući da izbore za gradske kotare i mjesnu samoupravu, sukladno praksi predlaže gradonačelnik, a Mato Franković ne odgovara na pozive novinara portala Dubrovnikpress.hr datum eventualnog održavanja izbora za članove vijeća jedinica mjesne samouprave zasad je nepoznat.

Ipak, iako se kotarskim izborima u naravi odaziva zanemariv broj birača, odnosno tek najlojalniji članovi političkih stranaka iz čijeg ishoda glasovanja se tada formiraju vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora, a pobjedu na njima redovito nosi HDZ, oni se sukladno zakonu moraju redovito održavati. No, u Dubrovniku to nije slučaj.

Naime, mandati čelnicima i članovima mjesnih odbora i gradskih kotara koji su izabrani na izborima 2010. godine, istekli su u studenom 2014. godine i očekivalo se da se u istom tom mjesecu ti izbori i održe, ali to se nije dogodilo jer ondašnja Vlahušićeva oporba predvođena HDZ-om nije usvojila rebalans proračuna u kojem je ondašnji gradonačelnik Vlahušić planirao sredstva za provedbu kotarskih izbora. Kako potom većina u Vijeću nije usvojila ni proračun za 2015. zbog čega je Vijeće raspušteno i raspisani prijevremeni izbori, kotarski izbori nisu održani.

U veljači 2016. većina predvođena HDZ-om na Vijeću usvaja odluku prema kojoj su se izbori za vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora trebali održati 17. travnja 2016. no to se nije dogodilo.

Iako gradonačelnik Franković u proračunu za 2018. godinu na stavci Projekt: Izbori za mjesnu samoupravu planira iznos od 300 tisuća kuna, datum održavanja tih izbora još uvijek je nepoznanica, vjerojatno zato jer još uvijek nije usklađen s koalicijskim partnerima s kojima HDZ u Gradskom vijeću drži većinu, ili je možda gradonačelnik, pritisnut silnim obvezama samo smetnuo s uma kako bi te izbore konačno trebalo i provesti.

Strah od ishoda izbora za gradske kotare i mjesne odbore svakako nije razlog zašto oni još uvijek nisu održani jer izbori su to na kojima HDZ redovito pobjeđuje. I sam je Mato Franković, kad su kotarski izbori u pitanju, što u kampanji, a što i prije nje izjavljivao kako HDZ na kotarskim izborima redovito ima najbolje rezultate.

Konačno održavanje kotarskih izbora bio je jedan od projekata koje je u svom izbornom programu nosila lista Srđ je Grad. No, u posljednje vrijeme iz njihovih se redova ne mogu čuti izjave koje bi zagovarale konačno održavanje izbora za gradske kotare i mjesnu samoupravu.
Budući da je na lokalnim izborima HDZ ostvario izbornu pobjedu i osigurao i više nego stabilnu većinu u Gradskom vijeću, zaista nema razloga da se izbori za gradske kotare i mjesne odbore konačno i ne provedu.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250