Petak, 12 Siječanj 2018 09:39

Iznutrica hobotnice je dobar mamac

Piše:

Hobotnica je kod nas rijetko rabljeni mamac. Čak i oni koji je koriste njenim komadima uglavnom love samo grujeve (ugore) i murine, najčešće parangalima i teškim omecima. To čine ne samo zato što te zmijolike ribe, osobito murina, posebno rado jedu hobotnicu, nego i zbog toga što je sitne ribe zbog njene žilavosti teško mogu i skinuti s udice. Takvim izborom mamca biraju vrstu lovine.

Iako je objektivno većini riba manje privlačna od mnogih drugih mamaca, čak i skoro podjednako žilavih ostalih glavonožaca, ponajprije lignje, hobotnica ipak ne mora biti samo alternativno, u nedostatku boljeg rješenje, nego može biti i mamac prvog izbora. Posebno u surfcastingu, lovu vrlo dalekim odbacivanjem, ali i u ribolovu u određeno doba godine, kada je do drugih mamaca teže doći, primjerice zimi i početkom proljeća.

Što je još važnije, a kod nas praktično nepoznato, osim krakova i mulje, odnosno očišćene glave, kao mamac se može upotrijebiti i iznutrica hobotnice! Naime, tim dijelom koji se kod nas najčešće baca, čekanjem na dnu se mogu loviti i vrlo cijenjene ribe, od orade i brancina do krupnih saraka, fratara i pica!

Iznutrica hobotnice je vrlo raznovrsnog sastava neujednačene žilavosti pa se za mamčenje mora pripremiti na poseban način, i to samo od krupnijih hobotnica.

Nakon što se pažljivo, da se ne bi rasula, izvadi iz mulje (slika br. 1), treba je uviti u aluminijsku foliju i oblikovati u valjak (2) pa stavi u zamrzivač. Kad otvrdne, iznutricu treba osloboditi folije (3) i izrezati na ploške širine oko dva centimetra (4). Svaki tako napravljeni mamac treba pojedinačno zamotati u foliju (5) i do odlaska držati u zamrzivaču.

Do mjesta ribolova mamce treba transportirati u prenosivom hladnjaku, a dobro ih je mamčiti još dok se nisu posve odmrznuli. Nakon što se mamac oslobodi folije na njega treba položiti udicu (6). Zatim se mamac presavije (7) tako da jedna njegova polovina pokrije udicu pa se potom obmota elastičnom niti za mamčenje (8).

Ovako pripremljeni mamac dobro podnosi i duže odbačaje, a sitne ga ribe ne mogu brzo pojesti.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250