Četvrtak, 11 Siječanj 2018 22:39

Iznenađenje?!

Piše:

Sve je tobože neko kao iznenađenje što je izdana nova lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu. Nameće se tu narativ pogodovanja zato jer su tvrtke Razvoj golf d.o.o i Elitech predali Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka. Vrijednost spora je 500 milijuna eura.

Može nekome biti drag ili manje drag pokretač ovoga projekta Aaron Frenkel, jednako kao što se može smatrati da je golf dobar ili štetan za daljnju dubrovačku perspektivu... Sve su to stavovi na koje svaki građanin ima pravo, ma koliko god se eventualno pri istim stavovima griješio u obje opcije.

Može se projekt nazivati apartmanizacijom koliko se god hoće, može se pričat o tome je li se u prošlosti pogodovalo investitoru ili nije, ali činjenica je, crno na bijelo, da je investitor započeo s priprema za projekt po nekim zakonima, a da nakon deset godina "povuci potegni" i uloženih 130 milijuna eura, nije mogao početi sa izgradnjom golf terena na Srđu, ne svojom krivnjom, kao i da već dvije i pol godine traje trakavica oko lokacijske dozvole.

Za razliku od mišljenja koje građani imaju o investitoru i projektu, na arbitraži ne postoji drag i manje drag, postoje činjenice, a one su u ovom slučaju na strani investitora i sasvim je izvjesno da bi taj spor Hrvatska izgubila, odnosno da bi investitoru bila isplaćena odšteta. Može li Hrvatska priuštiti sebi takav rizik? Teško. Stoga je svako „iznenađenje“ o odobrenju lokacijske dozvole uistinu suvišno.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250