Subota, 16 Prosinac 2017 17:04

Orlanda Tokić: Tijekom sutrašnjeg dana sanirat ćemo onečišćenje mora

Piše:

Tijekom sutrašnjeg dana sanirat će se onečišćenje akvatorija povijesne jezgre, rekla je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić na konferenciji za novinare koja je održana povodom onečišćenja mora, koje je nastalo uz olujno jugo poglavito u Portu.

- Onečišćenje je već bilo u srijedu, tada su isto djelatnici Čistoće s kopna sanirali. U jednom trenutku je to bilo sređeno, ali novi val onečišćenja se dogodio s petka na subotu. Nikad to nije bilo u ovakvoj mjeri. - rekla je Tokić.

- Akcija čišćenja mora traje od jutros, tu je Čistoća sa svojim ljudima, koji s kraja uklanjaju sve što moguće. Nije to jednostavno ručno uklanjati. Međutim, ne postoji mogućnost da s brodovima dođemo tu s morske strane. Nažalost, u županiji ne postoji brod koji može pristupiti tom području kad je ovakvo vrijeme. Iz tog razloga je donesena odluka da će se nastaviti ručno čišćenje, a ujutro u 7 sati ide velika akcija ispod Revelina. Prostor je to koji je pod upravom Luke Dubrovnik, a u koordinaciji Luke i vatrogasaca, kao i ostalih komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada će tu sudjelovati dvadesetak ljudi, koji će kao pomoć imati rovokopač kojega je ustupila jedna privatna tvrtka. Bit će tu i privatne brodice koje će imati mogućnost pristupa između barki. - dodala je Tokić.

- Nadamo se da daljnjih onečišćenja neće biti. S nama su iskusni ljudi po pitanju pomorstva. Vremenske prilike nam idu u korist, okrenut će na buru pa će dio izaći iz gradske luke ili barem prestati dolaziti, ali dio koji je zaglavio prema Revelinu ćemo sami očistiti i sanirati. - objasnila je Tokić.

Direktor Čistoće Marko Iveković precizirao je kako je tijekom jutrošnjih sati Čistoća izvadila preko 50 kubika otpada iz akvatorija, dodavši kako očekuje da će se do kraja dana ta brojka utrostručiti. Objasnio je kako se taj otpad prevozi u Župu dubrovačku, gdje se daljnje svrstava.

Na novinarsko pitanje jesu li žurne službe zakazale, Tokić je odgovorila kako nisu zakazale. Ovo pitanje je zasmetalo zapovjedniku JVP Dubrovački vatrogasci Stijepku Krilanoviću, koji je poručio da se "ovdje radi o dvije situacije, one koja je nastala u srijedu i danas", dodajući kako "bi svi zajedno trebali raditi da se ovo ne događa".

Uz Tokić, Krilanovića i Ivekovića, na konferenciji za novinare sudjelovali su i direktorica Vrtlara Alma Majstorović, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, pročelnik komunalnog odjela Zlatko Uršić, lučki kapetan Mato Kekez i pročelnica UO za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250