Srijeda, 06 Prosinac 2017 23:32

Škoro ne može u Galeriji, a evo može na Stradunu

Piše:

Dijelu Dubrovčana ovoga ljeta jako su zasmetale pjesme Miroslava Škora s tarace Umjetničke galerije Dubrovnik. Radi se tu o onoj priči kako su "narodnjaci orili iz Galerije", a ti narodnjaci na kraju su ispale Škorove pjesme. Večeras uz Dan dubrovačkih branitelja taj Škoro nastupio je na Stradunu, gdje eto nikome nije smetao.

Zašto može na Stradunu, a ne može u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik? Zašto je isti taj Škoro koji odzvanja sa zvučnika na Pločama, kako se to onda htjelo prikazati, svetogrđe slobodarskog, kulturnog Dubrovnika, a na Stradunu, žili kucavici Grada, može nastupiti, zapjevati svoje najpoznatije pjesme i pritom se šaliti s Dubrovčanima?

Štoviše, ljetos je stvar poprimila toliko razmjere da je i unezvijereni ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović donio odluku da će glazbene liste ubuduće biti sastavni dio ugovora o najmu tarace, dodajući kako "glazba kao takva morati odgovarati kriterijima izvrsnosti koje Umjetnička galerija Dubrovnik želi gajiti". No, očito isti kriteriji izvrsnosti ne vrijede i za Stradun, gdje su Škoro i njegove, kako je to prozvao dio građana, "narodnjačke" pjesme dobrodošle.

Najveća je laž kako se o ukusima ne raspravlja i kako ne postoji mjerilo za kvalitetu. Itekako se može razaznati šund od dobre pjesme. I oni koji su dovodili Škora isto to mogu, pa makar kući iz dana u noć slušali "Milo moje". Pa je li za Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetoga Nikole mogao nastupiti netko drugi, manje lakonotni glazbenik? Možda. No, svatko tko je bio na koncertu vidio je da je Škoro zaslužio svaku kunu koju je dobio, ali i da ga dio Dubrovčana, ako je suditi po broju nazočnih, očito voli.

Škorova (ne)kvaliteta na stranu, ako već garnitura na vlasti želi Stradun prezentat uz Škora, onda će Škoro biti na Stradunu. No, radi se tu o dvostrukim mjerilima gdje se blasfemijom smatra da se Škoro čuje s Galerije, pa ga se onda dovede na Stradun, gdje je tobože prikladniji. A neće baš biti da je dubrovačko društvo toliko podijeljeno da oni koji pohode UGD, ne idu na Stradun pa da im Škoro na Stradunu ne smeta, dok je s tarace UGD-a previše za njihovo, eto, samo na kvaliteti izdojeno uho.

Prije će biti da je kao i u bezbroj slučaja ranije sva ljetošnja galama bila samo pucanj u prazno. Ćorci jer prave municije nije niti bilo. Vidi se to sad kad su se svi goropadni vukovi pretvorili u umiljatu janjad koju očito sputava što gradska uprava amenuje Škora u centru centra Dubrovnika. Široka je to lepeza licemjerja, koja se naposljetku može opisati, prije svega, demagogijom. Kako onda, tako i sada.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250