Utorak, 14 Studeni 2017 20:31

Zgrada gradske uprave u katastrofalnom stanju, Franković planira obnovu; što je ne bi obnovio DPDS nije odgovorio

Piše:

Nakon što je u jednom od medija prozvan kako će u nabavku novog namještaja, nakon preuređenja svog ureda potrošiti 950 tisuća kuna, gradonačelnik Mato Franković morao je i vijećnicima na protekloj sjednici Gradskog vijeća pojašnjavati kakav je to namještaj kad toliko košta. Pa se tako uspostavilo kako se navedeni novčani iznos neće utrošiti samo u novi namještaj, već i u preuređenje službenog salona i još neke dodatne radove.

No, kad gradonačelnik kaže kako svi prozori propuštaju vodu dok ronioci moraju roniti do kotlovnice kako bi se pokrenulo grijanje, a s fasada otpada kamen, tada je potpuno jasno kako je zgrada gradske uprave u iznimno lošem stanju i zahtjeva ozbiljnu obnovu.

Sličnog je mišljenja i sam gradonačelnik koji je u odgovoru na upit za portal Dubrovnikpress.hr istaknuo kako je prvi korak sanacije zgrade izrada arhitektonskog snimka njezina stanja. Ipak, sredstva za njezinu obnovu izgleda neće tražiti od onih koji novac koji imaju ubiru na najvrjednijem gradskom dobru koje plodouživaju – Društva prijatelja dubrovačke starine, već će sanaciju zgrade kandidirati na europske fondove.

U kakvom je stanju zgrada gradske uprave najbolje se da iščitati iz izjave gradonačelnika Mata Frankovića na sjednici Gradskog vijeća. Osim što nema prozora koji izgleda ne pušta vodu, s fasade je počelo padati kamenje.

- Vidite, ovi prozori ovdje, nema prozora u Gradu od početka do kraja koji ne propušta vodu. Procijenjena vrijednost izmjene navedene stolarije iznosi 300 tisuća kuna i to ćemo planirati iduće godine. - kazao je Franković iz čije smo izjave čuli kako je podešavanje klimatizacijskog sustava na grijanje ili hlađenje zapravo prava avantura.

- Cijeli klimatizacijski sustav je sljedeći: da biste upalili grijanje trebate poslati ronioca. Mi smo prije dva dana poslali ronioca da preroni ispod Kneževa dvora, uđe u kotlovnicu, prilagodi sustav da prestane hladiti i počne grijati i onda se mi počnemo grijati i danas nam je svima toplo.- opisao je Franković, opisavši dalje kako se brane od kiše.

- Prilikom svake velike kiše znate da su naši inventari šugamani i broke. Pođite ispod bilo kojeg prozora tamo, imate šugamane i broke i to moramo sanirati. - kazao je, dodavši kako to ipak nije najgora stvar kad je u pitanju zgrada gradske uprave.

- Najgora stvar: ovo ljeto dobijem pritužbu jedne gošće, e- mail, foto jednog dijela ovog kamenog cokula koji se odlijepio i pao na taracu Gradske kavane. Odmah smo dali nalog Zavodu za obnovu da pristupi i sagleda sve ove probleme pa smo utvrdili da se onaj top i cijeli onaj zid doslovce odlijepio od zgrade i da žurno treba sanirati stanje. Dakle, zgrada se nalazi u lošem stanju i potrebna su značajna financijska sredstva da ovo sve skupa uredimo na način da udovoljava svrsi i ne propušta vlagu, ništa više od toga, nema luksuza. - rekao je Franković na Gradskom vijeću.

Da planira projekt sanacije zgrade u kojoj stoluje, gradonačelnik je potvrdio i u odgovoru za portal Dubrovnikpress.hr.

- Grad Dubrovnik svakako planira provesti projekt sveobuhvatne sanacije i obnove zgrade Pred Dvorom 1 i to kroz odgovarajuću prijavu na natječaj za europska sredstva, bilo kroz energetsku obnovu ili programe kulturne baštine. Za sada je prijavljen europski projekt obnove sustava grijanja/hlađenja toplinskim pumpama u navedenoj zgradi. U tijeku je ugovaranje sufinanciranja sustava. - odgovorio je, istaknuvši kako je prvi korak njezine sanacije arhitektonski snimak njezina stanja.

- Za sanaciju zgrade prvi korak je izrada snimke postojećeg stanja/arhitektonski snimak. Istu je Zavod za obnovu Dubrovnika po nalogu Grada uvrstio u svoj Program i predviđamo da bi mogla biti gotova u prvom tromjesečju 2018. godine. Nakon izrade snimke postojećeg stanja Grad će zajedno sa Zavodom i Konzervatorskim odjelom odlučiti o obimu i načinu sanacije fasade i ostalih konstruktivnih elemenata zgrade. Do tada Zavod za obnovu je također prema nalogu Grada proveo interventne radove na pročelju Luže kako se ne bi ugrozili ljudski životi zbog lošeg stanja pojedinih kamenih elemenata na fasadi. - naveo je Franković u odgovoru na upit portalu Dubrovnikpress.hr.

No, izostavio je odgovoriti na pitanje hoće li možda zatražiti da zgradu gradske uprave obnovi Društvo prijatelja dubrovačke starine, koje zapravo trenutno ima najviše sredstava za upustiti se u jedan tako ozbiljan projekt.

Osim toga, obnova spomeničke baštine, nekad samo iz vremena Dubrovačke Republike, a odnedavno, sudeći po najavljenim projektima i iz vremena Napolena i Austrougarske, osnovna je misija djelovanja DPDS-a. Stoga je bilo logično za očekivati kako ih ne bi trebalo puno nagovarati na obnovu zgrade Gradske uprave, posebice ako se uzme u obzir činjenica kako novac koji imaju i kojim obnavljaju baštinu, pa i onu koja s Dubrovačkom Republikom nema nikakve veze, mahom ubiru plodouživajući najvrjednije dubrovačko dobro – gradske zidine.

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250